Живеем със 7 години по-малко от европейците в развитите страни

Доплащаме и най-много за здраве - 37% срещу 5 на сто
107
Живеем със 7 години по-малко от европейците в развитите страни
Снимка: БГНЕС

Българите живеят със 7 години по-малко от гражданите на  най-развитите държави в Европейския съюз. Освен това ние най-много доплащаме и за лекарства - 37% срещу 5 на сто в сравнение с другите страни от Евросъюза. Това съобщиха от Инициативата "Заедно за повече здраве", в която влизат представители на Българския лекарски съюз (БЛС) и на  Българския фармацевтичен съюз.

Още по темата

Данните от 2017 г. показват, че годишно у нас се отделят 4,2% от брутния вътрешен продукт за здравеопазване при средно 8% за останалите страни от ЕС.

Инвестициите могат да осигурят по-добро бъдеще и здраве на нацията, категоричен е председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

"Със сегашните темпове, ако продължаваме да прилагаме сегашните мерки и инвестиции, ще ни отнеме повече от 50 години, за да догоним петте най-големи държави от ЕС", каза той пред БНР.

Това, че страната ни отделя по-малко средства се отразява на здравеопазването, смята проф. Асена Сербезова - председател на Българския фармацевтичен съюз.

"Българите са принудени да доплащат най-много за лекарствени продукти. В България се доплаща до 37% за лекарства, докато в петте най-големи държави в ЕС този процент е 5%", посочи тя.

Според съсловните и браншови организации в сектора са необходими по-ефективни инвестиции, които да се отразят за подобряването на здравните показатели на обществото. Документ по казуса, който представя консенсусните тези, ще бъде изпратен до всички политически сили, които се очаква да влязат в следващия парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
3
 
24
 
! Отговори
Жизнь, не лайф! преди 3 години
В България това не е живот, бе хора. На запад живеят 10 години повече и 10 пъти по-добре. Говорим за нормалните образовани хора. Бачкаторите навсякъде са зле.Бабичките на Запад се чудят къде да идат, каква прическа да си направят и с коя кукумявка да пият кафе или по чаша бира/вино. В БГ-то бабетата се чудят как да си купят кофичка кисело мляко. Да не говорим за пълната анархия и ориенталската корумпираност на всички нива в Тиквенистан. Срам! И то голям!МИСЛЕТЕ НА ИЗБОРИТЕ ! СТИГА ГЛУПОСТИ
65
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
храна - най-най-лошо качество, въздух - мръсен, стрес - голям, дрехи- 2-ра употреба, коли - 2-ра употреба, инфраструктура - 3-то качество, здравеопазване - ниско, престъпност - висока, пенсионна система - няяякога ще се пенсионирам/ако стигна до 70г/, бъдеще - далече от "розово", политиците- първи демагози, даване на все-по-големи права на малцинството - е па как да живеем повече ?!
64
1
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
"ЖИВЕЕМ" със 7 години по-малко?!..Ей,не прекалявайте,ние НЕ ЖИВЕЕМ,просто ..СЪЩЕСТВУВАМЕ!!!!!!!
63
1
 
4
 
! Отговори
Фалшива новина преди 3 години
Не живеем с 7 години по-малко, а ЩЕ живеем със седем години по-малко. С колко години по-малко живеем сега, никой не казва.
62
2
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Е, да благодарим на герП за светлото десетгодишно управление и неговите високи резултати :):):)
61
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко, поредния успех от твоето мъдро управление.
60
2
 
2
 
! Отговори
До 71 преди 3 години
В общественият сектор през 2020 са работели 24,6% от наетите, а не 50% и всяка година стават все по-малко. Обществен сектор - най-много са в здарвеопазването - 30% от наетите в обществения сектор, следвани от Държавно управление - 21% и Образование - 20% и т.н.
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До абоната е на ~~~~~~~Обща стачка срещу ГЕРБ и СДС докато ги изгоним от България както царя.
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A sс Ковид кризата още с 10 години надолу. Средната възраст на починалите от Ковид е 64, а не 74, колкото беше средната продължителност на живота преди година. следователно губим още 10 години. Помислете си КОЙ е виновен за това.
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега с този Ковид-19 и хилядите починали в повече от предишните години, средната продължителност на живота дали ще падне?В новината сравняват ОЧАКВАНАТА средна продължителност на живота на всички живи хора в България вкл. и току-що родените, а не продължителността на живота измерена като средна възраст на починалите през една календарна година. Разликата е може би десетина години.
56
3
 
8
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
При соца имахте най-ценното - спокоен живот.Но сте байганьовци с дебели глави.Трудно ще го проумеете.............
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИНема как, около 50% от работещите са на държавна хранилка, другите 50% са несигурни в частния бизнес, но все пак не забравяй че целия свят гледа от нас и се учи :)))) Т*па шегичка, но нали модела на управление будел възхищение у свето, така писаха Днес :))))
54
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравния данък е най-високия в света и парите потъват за магистрали и метро.
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се напъвайте излишно. Герб, БСП, ДПС, бай Иван, воля, Киро.... който и да дойде на власт - така ще е. Никой няма да стане депутат за да осигури благоденствие на простолюдието
52
2
 
2
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Нали скачахте и съборихте старата държава ?!Ето сега що пищите ?Кой, кой, кой ви е виновен, че за нищо не ставате ????
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИМи не работи и ти и зимай помощи и децки. Българите все некой друг ви пречи. И без това няма работа и само Борисов и ГЕРБ прибират добри заплати.
50
0
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
До 38Таванът на пенсиите много ли е? Според мен е малко, както и всяка пенсия под 3000 лева.Заплата под 5000 лева също е малка заплата.
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слугите на ЕС живеят по-малко от ЕС господарите.
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално, даже се учудвам че толкова живеем - пушене, пиене, суджуци, мръсен въздух и вода - за капак и здравна система за която ако си над 70 не си човек...
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ямболски цървулРазбира се :)) Само че нямат ефект легалните наркотици, може да са объркали рецептата фармашегаджиите :))