Живеем със 7 години по-малко от европейците в развитите страни

Доплащаме и най-много за здраве - 37% срещу 5 на сто
107
Живеем със 7 години по-малко от европейците в развитите страни
Снимка: БГНЕС

Българите живеят със 7 години по-малко от гражданите на  най-развитите държави в Европейския съюз. Освен това ние най-много доплащаме и за лекарства - 37% срещу 5 на сто в сравнение с другите страни от Евросъюза. Това съобщиха от Инициативата "Заедно за повече здраве", в която влизат представители на Българския лекарски съюз (БЛС) и на  Българския фармацевтичен съюз.

Още по темата

Данните от 2017 г. показват, че годишно у нас се отделят 4,2% от брутния вътрешен продукт за здравеопазване при средно 8% за останалите страни от ЕС.

Инвестициите могат да осигурят по-добро бъдеще и здраве на нацията, категоричен е председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

"Със сегашните темпове, ако продължаваме да прилагаме сегашните мерки и инвестиции, ще ни отнеме повече от 50 години, за да догоним петте най-големи държави от ЕС", каза той пред БНР.

Това, че страната ни отделя по-малко средства се отразява на здравеопазването, смята проф. Асена Сербезова - председател на Българския фармацевтичен съюз.

"Българите са принудени да доплащат най-много за лекарствени продукти. В България се доплаща до 37% за лекарства, докато в петте най-големи държави в ЕС този процент е 5%", посочи тя.

Според съсловните и браншови организации в сектора са необходими по-ефективни инвестиции, които да се отразят за подобряването на здравните показатели на обществото. Документ по казуса, който представя консенсусните тези, ще бъде изпратен до всички политически сили, които се очаква да влязат в следващия парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
по принцип и ние сме развита страна, НО тука комунизма не се е махнал вече 100 години и който уж е дошъл да ни "спасява" само него си е спасил пълнейки чекмеджета, офшорки и какво ли още не
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 29Важното е да кешират парички за плацебо лекарства, един безкраен кръговрат :)) Женшен, меншен какви ли не глупости вкараха фармацевтите, но ги разбирам, работят за пари и требва хлебец :))
44
0
 
7
 
! Отговори
Баче Кико преди 3 години
Аз съм ходил в Испания, Англия, Ирландия, Америка, Холандия и Германия - там всички са атлети от по 100 кила нагоре, ядат само пресни зеленчуци от градината и не близват алкохол.А това, че в България е най-мръсно, здравеопазването е най-изостанало и храната, която се продава в магазините, е най-скапаната, защото законите и регулиращите органи го позволяват, няма нищо общо с лошото здраве на българина.
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаете ли какво научих от бившата ми. Не е хубаво човек много дълго да живее. То не е хубаво. Ще седиш и ще очакваш смърта.. Безполезен си и нищо не правиш. И мисля, че е права. Никога няма да забравя, когато бяхме заедно с нея в колата и тя ме накара да погледна към една бабичката, тя седесеше съвсем сама на пейката. Тогава бившата ме погледна много тъжно и каза: Виж...не е хубаво..Никога няма да забравя тъжното изръжението в онзи момент на бившата ми жена. Тя беше права за всичко.
42
0
 
2
 
! Отговори
" с баничка и б преди 3 години
АМИ ТОЛКОВА СИ ЗАРАБОТИЛ ,БЕ МОЙ ЧОВЕК....ХА,ХА,ХАААААААААА...КАТО ЗАРАБОТВАШ КАТО МЕН , ШЕ ЯДЕШ ЯЙЦЕ С БЕКОН И КАФЕ ВСЕКА СУТРИН!АМА , ЗА ТОВА СЕ ИСКА АКЪЛ И КУНКИ , БАКЕ.....!/..щото за голо дупе --само баничка и боза дават.../
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До49. И магисъралите не са каъо в ЕС. И Върховенство на Закона не е каъо в ЕС.Но сме по корумпирани от ЕС.
40
0
 
2
 
! Отговори
... преди 3 години
7 са малко даже повече са
39
1
 
8
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Нормално. Западът си изнесе мръсното производство в новия им роб - България. Целта им не е да живеем дълго, а да сме послушна и евтина работна ръка.
38
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С баничка и боза сутринта какво очаквате
37
2
 
12
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До АнонименНаливай се като прасетата от съседната тема тогава - почват от 12 годишни да пият до припадък, до колко се очаква да изкарат? Истината е че *** сам си е виновен за положението - нито живее здравословно, нито смята че ученето ще му донесе нещо, все някой друг за нещо му е крив. Цял живот маа вафли кренвиши и люска ракия вечерта и после доктора му виновен....
36
2
 
3
 
! Отговори
мак преди 3 години
Стабилност, развитие и перфектно управление, ама пунта мара. Как ще коментира т.лупа тези данни? Май няма да посмее. Това да не са магистрали и тунели, там е първа фръцла.
35
2
 
9
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
МАЛКО СА ВИ КРЪЧМИТЕ , БЕ......ЗАТОВА ЖИВЕЕТЕ ТОЛКОВА МАЛКО!
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мдаа на неграмотния народ му набиват колко дълго ги поддържали на запад с медикаменти за да им вдигнат трудовия стаж и да се гърчатт до сетен дъх. Туй че зеленчукът го поддържат с медикаменти не означава че еално е вдигната продължителността на живота. Природата е направила човекът засега да е жизнеспособен до 40-45 г и след това дава фира до колкото доживее. Еволюцията не се наблюдава в десетилетия, а в десетки хиляди години. Та на въпросът трябва ли да се пенсионирам като зеленчук?!
33
3
 
8
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 3 години
ПИЙТЕ КАТО СМОКОВЕ И ПЛЮСКАЙТЕ , КАТО ПРАСЕТА .....ПА , МОЖЕ И ДА ОЦЕЛЕЕТЕ.Г Ъ З--ГЛАВА ЗАТРИВА!ТАКА Е У БЪЛГАРИЯ!
32
4
 
5
 
! Отговори
Край преди 3 години
Българина си живее колкото всеки европеец. Имаме голямо ромско малцинство. Пропорционално на останалото население е най-голямото в ЕС. Та от там пада възрастта.
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки който се чувства зле в БГ не иска да ходи в болницата, просто се опасяват че ще излязат с двата крака напред след лечението :)))) Все пак се надявам да са останали грамотни лекари, щото съвсем ще я втасаме :)
30
6
 
12
 
! Отговори
до 33 преди 3 години
Айде стига тъпотии! Баща ми е с 35 години стаж и таван на пенсиите! Майка ми е с 38 години и тя е с тавана. НЕ е държаван служител, ама честно и почтено се е осигурявал. А не като овчарите и шивачите по времето на соц-а цял живот аху-ихи в сивия сектор и после олелия как били с 300лв. пенсия.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как да изключиш от живота си постоянния дразнител, който тее бес 200...
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 години
Убеден съм, че за това е виновен лично Б.Б. ;-)
27
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прибере се от работа, паркира гордо BMW-то пред панелката. Не използва транспорт, за бедните е, а той общак в склад с 2000лв. заплата. Нареди на цоцоланата да му сервира. Хапне замразена цаца от военните резерви на Украйна с 1кг сол на 10кг, сложи салатка с ГМО доматки и почне да пее против ваксините. Налее недестилирана домашарка, сложи пресолена сланинка. Загаси всичко с биричка с ГМО царевица, вместо ечемик. Напсува лошата държава, че е на дъното, па си легне.