Живеем със 7 години по-малко от европейците в развитите страни

Доплащаме и най-много за здраве - 37% срещу 5 на сто
107
Живеем със 7 години по-малко от европейците в развитите страни
Снимка: БГНЕС

Българите живеят със 7 години по-малко от гражданите на  най-развитите държави в Европейския съюз. Освен това ние най-много доплащаме и за лекарства - 37% срещу 5 на сто в сравнение с другите страни от Евросъюза. Това съобщиха от Инициативата "Заедно за повече здраве", в която влизат представители на Българския лекарски съюз (БЛС) и на  Българския фармацевтичен съюз.

Още по темата

Данните от 2017 г. показват, че годишно у нас се отделят 4,2% от брутния вътрешен продукт за здравеопазване при средно 8% за останалите страни от ЕС.

Инвестициите могат да осигурят по-добро бъдеще и здраве на нацията, категоричен е председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

"Със сегашните темпове, ако продължаваме да прилагаме сегашните мерки и инвестиции, ще ни отнеме повече от 50 години, за да догоним петте най-големи държави от ЕС", каза той пред БНР.

Това, че страната ни отделя по-малко средства се отразява на здравеопазването, смята проф. Асена Сербезова - председател на Българския фармацевтичен съюз.

"Българите са принудени да доплащат най-много за лекарствени продукти. В България се доплаща до 37% за лекарства, докато в петте най-големи държави в ЕС този процент е 5%", посочи тя.

Според съсловните и браншови организации в сектора са необходими по-ефективни инвестиции, които да се отразят за подобряването на здравните показатели на обществото. Документ по казуса, който представя консенсусните тези, ще бъде изпратен до всички политически сили, които се очаква да влязат в следващия парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
стига с този мухобойко вирус
85
0
 
4
 
! Отговори
Бойка Ханъма преди 3 години
Путинови лъжи за просперираща и благоденстваща еврогейска Бълxария!!
84
4
 
3
 
! Отговори
моч преди 3 години
До Жизнь, не лайф!Сори , но малко не схванах идеята......Защо след като искаш "ЖИЗНЬ" не написа и дума за СССР и болшевиките и колко безметежен е техния живот , а вместо това напоително обясни как живеят на запад , с какво качество и с какъв стандарт ?! Заглавието и текста си противоречат ! Това е типичното лицемерие на червените вождове или шизофренията и мало уми ето на техния електорат.
83
1
 
5
 
! Отговори
кол ми център преди 3 години
На запад един преподавател и една мед сестра печелят толкова, че да си плащат сметките добре и дори за почивки им остава. У нас колкото да имат да платят тока горе-долу. У нас повече се печели като телефонист в кол център, докато това на запад е сред нископлатените професии, но ни направиха кол центъра на Европа и САЩ.
82
2
 
3
 
! Отговори
За сметка преди 3 години
на това сте "най-интелигентни"
81
1
 
10
 
! Отговори
Handel преди 3 години
За сметка на това фюpерът ни е 1000 пъти по-богат от политиците в европейските страни.
80
1
 
5
 
! Отговори
Моето мнение: преди 3 години
Древен враг се върна преди 30 години в нашите земи претендиращ, че е свой. Много по-жесток, много по-алчен, много по-садистичен и за разлика от своя предшественик Балдуин Фландърски посечен рано и бързо от Калояница Крал Български, него не успяхме навреме преди да разграби земите ни, да разврати жените ни, да ограби младежта ни, да съсипе това което строихме 1300 години и да убие дедите ни жестоко и тези които му се противопоставиха. Океан от кръв се изля тук и ти Симеоне 2 ще платиш с кръв ...
79
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Жизнь, не лайф!Каква е тази пропаганда напоследък, да противопоставяте "бачкаторите" и "нормалните образовани хора"? Повечето образовани хора също вършат огромно количество хамалогия. Следователно, и те са "бачкатори". Аман от манипулатори на общественото мнение със съмнителни подбуди и привкус на нечистоплътност.
78
0
 
2
 
! Отговори
откри топлата вода преди 3 години
Камелче , това хвалба ли е или оплакване и защо това е заглавие на статия ? Преписаните си констатации спокойно можеш да ги адресираш до тези от които зависи това и на които едва ли им пука за това - управниците ! А нас не ни занимавай с неща , които са ни до болка познати !
77
0
 
5
 
! Отговори
Феникс преди 3 години
Когато живота е мъка 7 години по малко мъка е по добре .
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 79"С най много лекари сме на глава от населението и с най много висшисти отнесено към страни от ЕС."Улучи точно в нулата. И по двата пункта сме най-назад в ЕС.
75
1
 
6
 
! Отговори
Петко преди 3 години
При тоя живот може да е за добре!
74
0
 
1
 
! Отговори
ПРОФЕСОР ПРЪЦ преди 3 години
кво да правиш...липсват ни първите седем години...
73
2
 
4
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Виждам сутрин много хора, пред аптеките на Марешки напр.След като отворят - ПАК пълно с нуждаещи се от лекарства, болни, инвалидизирани !БЪДЕЩЕТО СВЕТЛО ЛИ ЧАКАТ там ?!Мила Родино !Беше..............................................................................................................................
72
1
 
10
 
! Отговори
??? преди 3 години
То това при управлението на мутрите живот ли е?
71
9
 
3
 
! Отговори
Тялото преди 3 години
При комунизма е била дори по-голяма разлика. Българина не обича дисциплината е превантивните мерки. Всичко тук се активизира като вече е късно. Ходи се на лекар като вече си крайно болен. Мен са ми се чудили защо ходя на профилактични прегледи и на 3 месеца си пускам пълни кръвни.А в някои страни не те вземат на работа без такива изследвания.Колко хора спортуват редовно? На дъното сме и по тази статистика. Но сме 1ви по алкохол и цигари. на 50г скандинавците изглеждат по-млади от наште на 30
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Шефа на долапаЕРектората чака евра от ЕС но парите се прибират от ГЕРБ и пак нищо.
69
3
 
6
 
! Отговори
Шефа на долапа преди 3 години
Електорат, кво искате бе!За 10 години само със 7 години ви скасих живота!Айде дръжте 20 лева и 2 кифтета и да гласувате пак за менВаш боко!
68
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До81. А знаешли как живеят бабите в Москва. Стига си ревал.
67
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 80. С най много лекари сме на глава от населението и с най много висшисти отнесено към страни от ЕС.