Поклон пред героите! Очакват хиляди на Шипка за 3 март

По-рано днес военните направиха репетиция по поднасянето на венците
Обновена: 2 мар 2021 22:08 | 2 мар 2021 21:09, Красимир Ангелов
93

Връх Шипка е най-святото място на Българското Освобождение и място за почит към загиналите за свободата на родината.

Първият камък на паметника на свободата е положен през 1922г., а откриването му е през лятото на 1934 г. От тогава до днес хиляди свеждат глава пред героите, загинали за българската свобода.  

"Нека детето ми да се докосне до това, което се случило. Утре ще бъде страшна навалица и предпочитаме сами да го видят", казва Николай, тръгнал на път за върха.

Още по темата
Заради пандемията и тази година официалните чествания за 3 март бяха отменени. Въпреки това, очакванията са хиляди да се качат по пътя на опълченците.

"Трябва да има тържества, независимо от пандемията. Предполагам, че ще се качат хора, защото това е хубав празник!", споделя Елена.

Качилите се обаче няма да успеят да се докоснат до паметника.

"Тези ограждения са от май месец, тук са да не падат парчета от фасадата. С цел безопасност. Всичко ще бъде нормално", споделя екскурзовода Елена Иванова.

Добрата новината е, че ремонтът ще започне скоро. Утре влизането в паметника ще бъде безплатно за посетителите от 12:40 до 18:00 часа.

По-рано днес военните направиха тренировка по поднасянето на венците.

Тази нощ в 22:00 до утре в 17:00 проходът за транзитно преминаване е затворен, а трафикът ще се отклонява през Прохода на Републиката.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
5
 
! Отговори
SS преди 3 години
До Обективно.Ето затова повечето бг сте ура-софра патриоти.За съжаление! Собственната си история не знаете.
42
9
 
3
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
До СС Ако не дай боже стане война ще се изпокриете в миша дупка.А ти сигурно първи ще умреш за пророка-пeдофил, който на 40-годишна възраст се е оженил за 6-годишната Айша и е консумирал брака си с нея, когато тя е била на възраст 9 лунни години?
41
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко няма ли да отиде и тази година на гости на Ердоган?
40
3
 
5
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Братушките и нашите опълченци основно с пушки Бердана исках да напиша, автокорекцията на компа го смени на "бензина" без да го видя
39
2
 
3
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Вашите анадолски ханзъри са били въоръжени с пушки Шаспо, Шнайдер и Уинчестър, братушките и нашите опълченци основно с Бензина, револверите са били Лефуше, ножове, ками, саби и ятагани са ковани на много места, включително и у нас в България. Руските оръдия ги виждаш на снимката - планински батареи от оръдия на Круп.Що за внезапен интерес?
38
8
 
8
 
! Отговори
SS преди 3 години
Много ура и софра патриоти бе ? Ако не дай боже стане война ще се изпокриете в миша дупка.
37
2
 
2
 
! Отговори
Пинкк преди 3 години
До Анонимен 35Ти откъде знаеш дали сърдитите българи не пишат от Канада и дали нямат и канадско гражданство?
36
4
 
15
 
! Отговори
кръпел преди 3 години
значи не е проблем кръчмите да са пълни а е проблем да има официални тържества на открито на Шипка ......много поздрави на майките ви гербаджии ска пани....
35
6
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До СССРХахахахахаха :) Ох, не мога, тук пишат уникални индивиди. Обаче поне научих, че Левски и Ботев са загинали в бой на Шипка с турските орди, които са финансирани от САЩ и НАТО
34
4
 
2
 
! Отговори
SS преди 3 години
Някой от ура патриотите,знае ли с какво оръжие са били на прохода Шипка воюващите страни ?
33
1
 
4
 
! Отговори
SS преди 3 години
До *** ! Пази боже че не е имало война от 1945 год.Иначе шапкарите първи ще избягате.Щото това не е да пасеш козите на село?
32
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука некви българи се сърдят, че искаме да празнуваме 3 март, а канадското правителство утре ще оцвети в трибагреника Ниагарския водопад. То май канадците излязоха по-българи от някои българи!
31
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 3 Март трябва да отдадем почет и на загиналите арнаути,гагаузи,аскери и всекаквеи *** защотот акотези смели войници небяха отишли сляпо да воюват за Султана те нямаше да загинат закоето имправи чест защото ако небяха загинали наШипка а се бяха струпали вПловдив Освобождението нямаше да дойде през зимата и даго честваме на 3 Март.Демек (турска дума от уважение)слава натурските войници загинали по онова трудно време и потози начи същественно допринесли със смъртта си за Освобождението.Точка
30
2
 
1
 
! Отговори
Старшината преди 3 години
Кат та опъна да препускаш по склона нагоре, с пълно бойно... и като не виждаш къде бягаш и къде изобщо стъпваш, щот стъклата на противогаза са замъглени. И като не можеш да диша, щот филтъра на противогаза е запушен...Молиш се да стигнеш до горе и да махнеш противогаза. После се молиш да легнеш и да спиш, ама още е обед, никво спане. Спане в 22 часа, още е обед - друга тактика.А вечер като легнеш, драги мой и кат минат през тебе цялото спално, щот си дж-р...Утре няма да искаш да си дж-р. :D
29
2
 
6
 
! Отговори
Шипка преди 3 години
Очакват се и много партийни ботове,да трупат точки..
28
10
 
12
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
ЕС и НАТО вън от България!!Време е за нова свобода!!
27
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много гласове за БСП ще изгубят!
26
2
 
5
 
! Отговори
Старшината преди 3 години
Ся ше ви обясня, ако не вярвате - питайте бащите си. Ама недейте с меки движения на китката да обяснявате кое какво, че да няма тупаници в гримираните мууцуни :D Жокера е правилен-шансов инструмен са малка лопатка и кирка.Атом от някъде си - бягаш в противоположна посока. Атом отгоре-шанса вадиш и почваш да копаеш дупка, да се скриеш.Бради имате, ама краката си бръснете. И претендирате че сте мъже?Смях. Гърч ви трябва. Яко гърч и след 3 дни ще ви се избие всякакви джендърски неща от главите
25
4
 
11
 
! Отговори
Пинкк преди 3 години
До ОбективноСегашното иго на територията щото държава отдавна няма е много по-тежко от османското.
24
7
 
4
 
! Отговори
СССР преди 3 години
*** *** искат да изкривят истината за 3 март!!Искат да вярваме, че Съвртската армия не е освободила България!! Искат да вярваме, че Левски и Ботев не са загинали в бой на Шипка с Турските орди финансирани от САЩ и НАТО!!