Туристическият бранш на протест, иска 5% ДДС, помощ от държавата

От "Бъдеще за туризма" искат да бъде учреден гаранционен фонд
63

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Виж други галерии »
Представители на туристическия бранш излязоха на протест  пред Министерския съвет. Те настояват за различни видове държавна помощ заради извънредната обстановка.

Основни искания са намаляване на ДДС за туризма на 5 процента в следващите две години, както и удължаване на срока за възстановяване на предплатени суми за отменени пътувания в чужбина. Организатори на протеста са обединение „Бъдеще за туризма“.

Още по темата

Мерки за спасяване на сектора са недостатъчни, неефективни и декоративни, заявяват от обединението.
Павлина Илиева, председател на организацията, коментира пред БНР, че исканията са за ясни и конкретни срокове, в които ще се изплатят сумите и програмите, по които са участвали.

Необходими са 69 млн. лв. за последващо финансиране, с които  да бъде учреден гаранционен фонд, средствата от който да послужат за връщане на пари към клиенти за неосъществени пътувания заради пандемията.

Изплащането трябва да започне след 13 март.

„Гаранционният фонд е нещото, което ще бъде нашата стабилност на нашия бранш“, каза Илиева.

От Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти не подкрепят протеста. Те смятат, че този подход ще генерира неравнопоставеност по отношение на подобна държавна помощ.

Димитрина Горанова от УС на АПТА заяви, че в момента ще се възползват клиентите на едни определени туроператори, а след това всички туроператори ще трябва да правят вноски за възстановяване на сумата по фонда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Не подкрепяте подпомагането на бизнеса, а подкрепяте ли повишението на заплатите на държавните служители...? Те са ви проблемът, а не хората, които правят бизнес и създават доход. Криели данъци. Ми естествено, че ще крият..."___Защо намесвате калинките и чекмеджетата? Ние вече подкрепихме бизнеса като им платихме (някои само капаро) цели екскурзии и почивки!Те са измамници!Не ни върнаха парите!Не плащат данъци!А сега искат аз пак да им платя от моите данъци за да си върна дадените пари
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече дадоха милиони на първите. Предстоят още раздавания, явно!Хората им дали пари, те не предоставят услугата, не връщат парите на хората!Сега всички, включително далите капаро, ще им дадем пари да върнат капарото...или каквото общо са прибирали!!!Безсрамници!
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една година ми държахте капарото и когато дойде време да го върнат - пак рев
48
3
 
6
 
! Отговори
абе аман бе преди 3 години
ресторантьорите и тези от тур бранш са най-наглите от всички. Не спряха да искат нещо. Айде тогава свалете и цените, или не ви изнася? Притрябвали са ми смрадливите ви заведения и скапаните ви курорти. Алчно племе.
47
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Управляващите не са ни виновни. В другите страни бизнеса иска едно - пуснете ни да работим и ни оставете на мира. При нас? Дайте ни пари, че не ни се работи. Затънали сме го здравата...
46
0
 
11
 
! Отговори
А у Лево преди 3 години
аз като работещ р0б, тогава искам 0% ДДС на Храни, Дрехи и Лекарства!!
45
5
 
0
 
! Отговори
Законен Бакшиш преди 3 години
Да се узакони бакшишът - няма да спра да го повтарям.Върху бакшиша няма ДДС.Да може да се плаща Бакшиш с карта! Да отива директно по сметката на сервитьора, готвача или този от когото клиентът е доволен.Няма ли бакшиш - няма туризъм!
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тотално изтрещяха и изнагляха.
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 години
И за тока и водата да махнат ДДС-то, аз да не съм фирма, от къде да си го възтановя ?
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То един туризъм нещастен ни беше останал, ама и той се скапа.
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 години
Ау че скромни, дайте 69 млн. че нямаме с какво да върнем парите на хората за предплатените екскурзии. А тези пари преведохте ли ги или ги изпапахте докато си седяхте в къщи. Е не вярвам някой да им ги даде. ЕС вече се произнесе за различното ДДС за различните браншове. Манолова може да помогне, тя се чуди сега къде да се залепи.
40
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не подкрепяте подпомагането на бизнеса, а подкрепяте ли повишението на заплатите на държавните служители - верни гербави калинки? Те са ви проблемът, а не хората, които правят бизнес и създават доход. Криели данъци. Ми естествено, че ще крият, да не искате да пълнят чекмеджетата на Тиквата?
39
0
 
24
 
! Отговори
Турист преди 3 години
Това е бранша рабогещ най-силно в сивата икономика.Бяхме петнайсетина души октомври във хотелски комплекс в село Фотиново.За три дни оставихме 3-4 хиляди лева...за нощувки и изхранване в рестораната към хотела.Нито един гост не записаха в хотела и нито една касова бележка три дни в ресторанта им.И на тези ние съвестните данъкоплатци трябва да им плащаме пътищата,здравеопазването,училищата и пенсиите...щото техния принос за държавата е НУЛА!!!Накарайте ги първо да си плащат ,после им намаляйте!
38
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сринаха се крупните "бизнесмени" от тази зомби мания, направо да ги съжалиш горките :)) Еми държавата да им помогне, както винаги е правила през последните 30 г., трябва да се спонсорират "бизнесмените" иначе ще чистят пода на някой магазин :))))
37
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И нула да е ддс-то пак отивам в Гърция и ще им дам точно 0 пари! За фекални води, бетон и простотия трябва да ми плащат за да се появя на това море.
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз искам 5%. Повече не мо се говори за тия. И всички останали искаме 5%. Правителството или намаля за всички или си тръгва Април, така го виждам.
35
2
 
15
 
! Отговори
НКК преди 3 години
Защо държавата, а това са данъкоплатците да дават пари на хора, които освен да прибират пари от хората не дават нищо към държавата. Всички са в сивият сектор и искат някой да и плаща втори път сумите прибрани от тях. Да са правили сметка, който си е правил ще оцелее другите фалит и да живеят с откраднатите пари от хората.
34
2
 
21
 
! Отговори
де били преди 3 години
Преди да искаш от народа продай си Бентлито и Майбаха , махни оградата на плажа.
33
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз искам 5 % върху основните храни и медикаментите, ама е по-важно ресторантьорчетата и хотелиерскит миш-оци да лапат кинти щот са собственост на разни съдийски и прокурорски чиновници. Тъй де що требе 8-те жужета да плащат?!
32
3
 
12
 
! Отговори
... преди 3 години
Не знам защо но като кажат туризъм в БГ и си представям мутри бетономори хотеломорие печелбарство свинщини и въобще гадни неща! Верно аз туризъм в БГ не съ осъществявал от над 17г. Но като чета разни коментари и други очерци и пътеписи и май нещата не са се изменили въобще! Е май се е излял още мноого бето, нещата са погрознели, но за сметка на това и цените са се увеличили десетократно! Та туризъм в БГ, хайде да не се лъжем и ***, както прави премиера ни в момента!!!