Честит 3 март! Отбелязваме 143 г. от Освобождението на България

Вижте какви ще са проявите в страната
Обновена: 3 мар 2021 08:07 | 3 мар 2021 06:48, Александър Попов
242
Честит 3 март! Отбелязваме 143 г. от Освобождението на България
Снимка: БГНЕС

Днес отбелязваме 143 години от Освобождението на България, а връх Шипка е мястото за почит към загиналите за свободата на родината.

3 март е денят и който поставя началото на третата българска държава с подписването на Санстефанският мирен договор.

За първи път празникът се отбелязва на тази дата през 1917 г.

Първото празнуване на Освобождението е още на следващата година след него. На 19 февруари 1879 г. във Велико Търново е отслужен молебен за загиналите български и руски воини, както и в прослава на цар Освободител. Това е и единственият път, в който честванията са в старата столица Велико Търново.

В продължение на 38 години празничната дата е на 19 февруари. Първоначално празнуваме възшествието на престола на руския император Александър II и подписването на Санстефанския договор, а не свободата си.

Едва през 1988 г. 3 март се превръща в официален празник. През 1990-а г. става и национален.

Проявите в страната

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще отдаде почит пред паметта на българските опълченци и руските воини, загинали за свободата на България на връх Шипка.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в отбелязването на Националния празник в Габрово и на връх Шипка.

Тържествената церемония там беше отменена от домакина  - Община Габрово, заради опасността от разпространение на коронавируса.

Още по темата
В София ще се състои церемония по издигане на националното знаме пред паметника на Незнайния воин, в която ще участват вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. В 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред президентството.

Кулминацията на честванията ще е тържествената заря-проверка довечера на площад "Народно събрание". Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово. В церемонията ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Заради проявите на връх Шипка са наложени промени в движението. До 17 часа днес е ограничено преминаването през Шипченския проход. Забраната не важи за организирания междуградски автобусен транспорт по утвърден маршрут. За гости на тържествата на Трети март движението е организирано по следния начин: От 5:30 до 13:00 - еднопосочно движение на автомобили от град Габрово и град Казанлък до връх Шипка; от 13:00 до 17:00 ч. еднопосочно движение на автомобили от връх Шипка до град Габрово и град Казанлък.

Мерките за сигурност на НСО в София

Националната служба за охрана (НСО) предприема мерки за осигуряване на сигурността на жителите и на гостите на София.

От 11.00 часа пред Паметника на Незнайния воин в столицата ще се състои церемонията за издигане на националното знаме на България. От 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на Президента ще се състои тържествена смяна на гвардейския караул. Тържествената проверка (заря) по случай Националния празник е с начало 18.30 часа на пл. "Народно събрание".

Гражданите, които желаят да наблюдават церемонията пред Паметника на Незнайния воин, ще имат достъп до събитието през контролно-пропускателни пунктове (КПП), организирани на ул. „Раковски“ и „Оборище“, при ул. „Париж“ и ул. „Шипка“ и при южната страна на храм-паметника „Свети Александър Невски", съобщиха от НСО.

За желаещите да наблюдават тържествената проверка (заря) от 18.30 часа на пл. „Народно събрание“ ще бъде осигурен достъп през три контролно-пропускателни пункта – два от двете страни на пешеходните алеи на бул. „Цар Освободител“, в близост до изходите на подлеза при СУ „Свети Климент Охридски“ (кръстовището на бул. „Цар Освободител“ и бул. „В. Левски“) и през един КПП на бул. „Цар Освободител“ (откъм хотел „Сенс“).

Служителите на НСО ще извършват проверки с детектори за метал и скенери за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия.

Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани на събитията, поради невъзможност на място да бъде организирано съхраняването им. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
0
 
! Отговори
P.S. преди 3 години
И защо го казвам това - значи работодателят ми ми подписва заповед и казва с нея отивай да свършиш тая работа, та аз отивам, проверявам, оценявам - полезно беше нали да сравня всичките пред издаване продукти на нечия неграмотност. И гледам аз точно учебника дето най ми хареса и имаше само една дребна грешница от недоглеждане точно него не го издадоха и си направиха квото си знаят.Аз като рекох вштм и казах, че в тая пародия не участвам повече, теглих им кръста и показах средния пръст и повече не
151
4
 
3
 
! Отговори
Имагинерно преди 3 години
До Анонимен 140Анонименчо,въх ти ли бе,безличен ще определяш кои ще пише и кои не?Българията отдавна е мъртва територия.Като толкова много си я любите що не я пазите.Осрахтее и море и планини.Само едни големи зейналли *** имате.
150
0
 
1
 
! Отговори
А и последно: преди 3 години
Трифонов не знам какви са ти отношенията с бившето МВР в сянка г-н Цветанов, но би ли му предал, че мен като ми връчат заповед да работя аз работя и като ме пратят някъде да работя аз работя и нямам общо с неговите семейни проблеми, нито пък имам общо с каквато и политическа п.у.м.и.я да сте сготвили ...
149
0
 
0
 
! Отговори
Славчооооуууу преди 3 години
Защо бе, защо бе ... К'во си се разбрал с Варненци, ама нали знаеш, че твоя разцвет и прогрес дойде по времето на един кьорав ....
148
0
 
0
 
! Отговори
Бе Станиславе бе ... преди 3 години
Знаеш ли колко е просто - гледам си работата, махам фейсбуци и глупости, не воаьорствам над живота на други хора, не се бъркам в живота на други хора, дето се вика всеки си има глава на раменете ...обачеееееее винаги има едно но, това да не закачаш лъва не значи, че лъва няма да закача теб, нали така Златни лъвье ... Що подслушкаш Станиславеееее .... Или хората ти което е едно и също ....
147
0
 
1
 
! Отговори
Глей сега ... преди 3 години
Бившия ми работодател някога ми казва не ти харесвам методите, но не отричам, че работят .... Ние с него се разбирахме супер ...И сега вероятно работодателя ми ще каже: Не ти харесвам методите, но работят...Аз бих им казал вие ако знаете на конкуренцията методите, мойте ще ви се сторят много невинни ... Нали така Станиславе - и аз мога да кажа не ви харесвам методите ... И че много едно неспортсменско поведение наблюдавам ...
146
11
 
7
 
! Отговори
Ужасена преди 3 години
Трябва да се разрушат всички паметници за русия в България (шипка, панорама в плевен, самарско знаме в Ески Заара и др). Да се забрани 3 март. Да се заличи от историята всичко и да се казва на децата истината. Истината е, русия искаше да ни пороби. Русия ни раздели като народ.
145
0
 
0
 
! Отговори
Трифоновв преди 3 години
Казах Подслушко Непослушко под земята Станиславеееее .... Не да му даваш коледни бонуси ...
144
0
 
0
 
! Отговори
ХЕЙ УИНТЪРРРР преди 3 години
Твърде малко сте записали от нещата така както се случиха навремето в едно далечно минало в една галактика някъде далече, далече ... Хи хи хи ....Той Балдуин Фландърски си беше кьорав, Симеон 2 си е кьорав, Слави Трифонов и той е полукьорав, на може и да стане кьорав ... Ти не можете да разберете отмъщението върху вас, но ако се замислите малко ще се досетите за причините за неговото налагане ... Виж византиеца къв намек прави - на всеки сто по един с едно око да си идат вкъщи ...
143
3
 
1
 
! Отговори
ДЕБИЛ преди 3 години
*** си е *** отвсякъде!Други, по-героични народи са се възползвали умело от историческата обстановкаи са постигнали МНОГО.А ние, ние сме чакали друг да свърши работата.Чел съм някъде, че Истанбул е бил най-големия български град. Тоест, това е бил градът, в който са живели най-много българи.Сега голяма част от тях са турци.И не е нйужнои някой да ми обяснява тогавачните събития!
142
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъпациаа ако не бя Русия до днес да сте с фес то нее късно роба си е роб
141
4
 
8
 
! Отговори
Електра преди 3 години
Години наред, Аз и моето семейство се изкачвахме на Шипка, за да се преклоним пред героизма и саможертвата на тези, които загинаха за България и да сме свободни и значими сега. Но откакто, Импексовата БСПдирастия приватизира и тоя светъл празник, под патрондаша на Кауна фигурант и безделник спрях да ходя там, защото се страхувам, че заради тъпите изказвания на тоя безморален лиглю ми е страх , че ще намразя всичко свято и родно, което съм обичала преди и сега...
140
1
 
0
 
! Отговори
Хей Уинтърррр преди 3 години
Има ли сделка, хората знаят и ти знаеш, че съм много злопаметен и отмъстителен и интуитивен тип. Знаете и как нещата се случиха преди време, но това, което не знаете, че по легенда кьоравия верно го убих, обаче за да стигна до него не пише за купчината трупове от ***.и дето прикриваха жалкия му г.ъ.з.
139
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ***"Само да попитам, дали на 03.03.1978 година българите не сме пропуснали историческия шанс да владеем европейската част на Истанбул?"Няма как да владееш каквото и да било с договора от Сан Стефано. В него няма думитеБългария и българи. На подписването на договора не е присъствал нито един българин. Това е причината 3 март да не е празник за българите. По правилно е да празнуваме 13 юли 1878 когато се подписва договора от Берлинския конгрес и където за първи път се споменава за Бълг
138
10
 
8
 
! Отговори
Ужасена преди 3 години
Трябва ли да "честваме" т.н. свобода? Русия раздели България. Русия искаше да ни пороби. Да се съборят всички паметници за русия (шипка, панорама в плевен, самарско знаме в Ески Заара и др), които разединяват нашият народ. Да се забрани честването на 3 март.
137
10
 
4
 
! Отговори
Имагинерно преди 3 години
Какво празнувате,бе палячовци?Тази територия трябваше да остане турска.
136
6
 
2
 
! Отговори
Чукундур преди 3 години
Честит ви празник ефендилер !!! Редно е да ви поздравим ! 500год заедно сме били !
135
6
 
6
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Супер комплексарски празник, всички стават патриоти за един ден, копи-пействат стихове, които нито не знаят на кой и за какво са писани , лицемерие и парад на кича ! А и освен това, всички революции и преврати в клета майка България са правени от чужди сили, приноса на така наречените опълченци в Руско-турската война е почти нулев......така че- много шум за нищо....
134
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1.Новини на търски по националната телевизия.2.Търска партия в парламента3.Търски сапунки сериали заливат телевизията който нашите майки гледат с интеррес.Честит Празник братя българи
133
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пушенето убива. Да! Убива! Според статистиката в САЩ броят на душевно болните и самоубийствата сред хомосексуалистите и LGTB обществата е неколкократно по-висок. Защо нищо не се говори как хомосексуализмът и новите ценности убиват млади хора не само духовно, но и физически? Дори в САЩ само 5-6% от населението се идентифицира с тези извращенци, но това се представя като масова култура и масово движение. Защо няма анти-реклами срещу хомосексуализма както срещу пушенето!