Митове и факти - какво не знаем за Освобождението?

Гледайте тази вечер "3 март: Хроники на свободата"
3 мар 2021 13:47, Ния Христова
28

 

Митове и факти - какво не знаем за Освобождението? Повече за духа на 3 март ще може да видим днес във филма на Миглена Георгиева "3 март: Хроники на свободата". 
 
3 март не е само подписването на Санстефанския мирен договор. Всички знаем историята на България, но когато стане дума за война, трябва да сме наясно, че тя се развива на територията на цялата страна. Реших моят главен герой да е Гурко, неслучайно. Помислих си, че омаловажаваме ролята на българските чети. Това каза в студиото на Bulgaria ON AIR авторът на поредицата "Историите ON AIR" Миглена Георгиева.
 
Според нея обаче опълченците не са четите и пътят им е бил много труден - януари, зимата, минавайки планината са марширували на едно място, за да не замръзнат.
 
"За една нощ са минали не повече от 800 метра заради мъглата. Има по-интересни неща от това да се помнят дати. Ако запомниш случката, ще запомниш и хората", допълни журналистът.
 
Георгиева посочи още, че в събота от 19:00 телевизия Bulgaria ON AIR ще излъчи и филм в "Историите ON AIR" за това какво са чувствали българите от дните на Освобождението.
 
"Разгледах 3-4 вестника, благодарение на доц. Красимира Александрова. Показаха ми ги в Народната библиотека. Любопитно е да се ровиш в стари вестници, които показват духа на хората от миналото", отбеляза тя.
 
По думите й малко след освобождението журналистите са дали идея първото, което да се направи у нас - българските пощи, за да се разпространяват съобщенията между градовете. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
9
 
23
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
Аман от поръчкови статии и материали. Знам как сме си получили свободата и кой след освобождението отново се опитва да ни раздели и заличи. Знаем, че Европа от 20 век въобще не е имала интерес в освобождаването на България. Знаем, че българите са заслужили своята свобода с милионите жертви от геноцида на османските турци. Знаем всичко за кървавото Априлско въстание. Знаем всичко за опълчението и знаем, кой наистина ни помогна да се освободим. Никой няма да гледа измислен и платен филм.
4
3
 
20
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Докъде ли ще стигнете? Ще промените цялата история. Има и други хора, които са чели и четат и са имали предци участници... Няма смисъл.
3
3
 
11
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Защо другарката Миглена Георгиева не казва нищо за Брест-Литовския мирен договор?
2
10
 
23
 
! Отговори
Ахмед преди 3 години
Страхотно написана статия. Няма яснота за какво въобще става въпрос. Кой е поробител, кой освободител. Обаче е ясно, че 100 четника българи Едва ли не сами са победили 80 000 армия на грабители Плевен и 50 00б на Шипка. То като чета коментарите май дори турците сами са се предали като са видяли четниците. Ама важното е, че отвориха ресторантите и "съвременните" БГ. Жени ще могат да пълнят отново Бахора.
1
14
 
22
 
! Отговори
В. Левски преди 3 години
Който те освободи, той ще те пороби.