61.7% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване

При децата проблемът също е заради застояване и прехранване
89
61.7% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване
Снимка: БГНЕС

С наднормено тегло или затлъстяване са 61.7% от българите, показват данни на Световната здравна организация. В тази категория влизат всички хора над 18 години с индекс на телесна маса (ИТМ) по-голям от 25 са с наднормено тегло, а над 30 - със затлъстяване. ИТМ е основен показател за определяне на хората с наднормено тегло и затлъстяване и се формира от теглото на човек в килограми, разделено на ръста му в метри на квадрат. 59.35% са хората в Европа с наднормено тегло. 23.3% от европейците са със затлъстяване, а в България 25%. Аналогична е ситуацията и при децата, където според данните на Световната федерация по затлъстяване (СФЗ), 13.6% са с наднормено тегло. За проблемите, свързани със затлъстяването, разговаряме с доц. Антоанета Гатева.

„Честотата на затлъстяването в световен мащаб непрекъснато се повишава. Специално за България обясненията са свързани със застаряващото население, лошите социално-икономически условия за големи групи хора, които водят до консумация на не особено качествена храна и ограничен достъп до ресурси за активен спорт, както и с липсата на достатъчно ефективни програми за скрининг и превенция“, казва пред „Труд“ Доц. Антоанета Гатева от Александровска болница.

17.1% от момчета между 5 и 9 г. и 10.2% от момичетата на тази възраст са с наднормено тегло.

Според доц. Гатева световната пандемия от затлъстяване е свързана с една много тревожна тенденция, а именно рязко нарастване на честотата на наднорменото тегло при подрастващите.

„Това е свързано до голяма степен с обездвижване и прехранване. Проблемът с обездвижването се подсилва изключително много от навлизането и развитието на информационните технологии. Съвременните деца предпочитат да стоят пред екрана на телевизора, компютъра, смартфона и таблета, вместо да излязат навън да играят с връстниците си. Това освен повишаване на теглото води и до проблеми с поведението, съня, дефицит на вниманието, проблеми с очите и др. Освен това лесният достъп до преработени храни с висока енергийна плътност допълнително влошава проблема. Отговорност на родителите е на много ранна възраст да развият правилни хранителни навици у децата си, да ограничат максимално употребата на съвременни информационни технологии и да създадат у тях интерес към различни спортни занимания“, каза тя.

Експертът обясни, че затлъстяването е хронично заболяване и като такова носи със себе си много здравни рискове и усложнения.

„Повишеното тегло освен чисто механично натоварване оказва негативен ефект върху целия организъм чрез секретираните от излишната мастна тъкан хормони и възпалителни фактори. По тази причина последиците от затлъстяването са най-разнообразни и включват въглехидратни нарушения (предиабет и захарен диабет тип 2), сърдечно-съдови заболявания, метаболитен синдром, дислипидемия, неалкохолна чернодробна стеатоза („омазняване“ на черния дроб), жлъчно-каменна болест, репродуктивни нарушения (менструални нарушения, еректилна дисфункция, безплодие), ставни проблеми, повишен риск от злокачествени заболявания, обструктивна сънна апнея и много други. Пациентите със затлъстяване, особено тези с екстремно високо телесно тегло, често имат различна степен на инвалидизация и значително намалена продължителност на живота“, каза лекарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Какво искаш сега? Да извадя отида до магазина и да ти поста едно по-едно ли? Имаш глава на раменете - ползвай я. Аман от заядливи нещастници.
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 50А принципно, "баба ти и дядо ти" работили ли са градини? Военните какви тренировки имат, знаеш ли?
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНе е дрън дрън, защото имаме най-ниската продължителност на живота в ЕС, а теглото е основен фактор.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Явно не си българин, защото не знаеш, че българско производство има доволно, както има и доволно здравословна храна. Само че се изисква да се размърдаш ...."Откъде мога да намеря прясна, екологично чиста (сравнително) телешка рибица, под 30 лева килограма, по всяко време на годината?
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Индекси, височина на квадрат, скорост на светлината... Дрън-дрънПрадядо ми живя до 82, дядо ми до 75 жулеха ракия и пушеха Варна ( без филтър ) и хич не се интересуваха от ИТМ.Че аз съм 1.92, 85-88 кг, и още малко затлъстял ще ме изкара формулата
20
3
 
0
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 18Забелязах, че изброи 5-6 и спря.Попитах те да ми изброиш 15 и после да видим с какво аджеба се храните преди да ми обясняваш кое колко калории има.Хайде, дай 15.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До УНе всички са работели яко физическа работа. Баба ми е била счетоводител, дядо е бил военен. На снимките не изглеждат, да са над 55 килограма за нея и около 70 за дядо.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Политиците и те са яко затлъстяли справка Борисов, Каракачанов, Рашидов, Сачева, Нинова и много други.
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Картофи, хляб, кайама с високо съдържание на мас, "сладки", безалкохолни блъскани с какво ли не. Едно кенче Кола е 100 калории. Има хора, дето редовно блуъскат по литър-два такива напитки. Това са то 300-600 калории отгоре. Хапни един шоколад +500 калории. Сутрината удари една мазна баничка + 350 калории.Ем ти вече си на 1000-1300, а едва после идват обяд, закуска, вечеря, нещо ей така, преди лягане. И не, хляба няма да те убие, но трябва да се внимава.
16
1
 
6
 
! Отговори
У преди 3 години
Глад след войната-да! Обаче много са работили физическа работа, на полето, строили са къщите на ръка. Сега за всичко над 20кг се ползват машини и т.н. Няма връзка със социализъм или капитализъм! Имаме близки в Кьолн и там е подобно, сега е пълно със шкембелии.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До У"Тате" я кажи, какви са разликите между тогава и сега в това, което ядеш?Какво ти е било "менюто" тогава, спомняш ли си?;)
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимeн 12Не. Ако не практикуваш някакъв спрот и нямаш тежка физическа работа, 63-70 кг е добро тегло, в зависимост от телосложението, ако си мъж.
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 4/8Явно не си българин, защото не знаеш, че българско производство има доволно, както има и доволно здравословна храна. Само че се изисква да се размърдаш ....
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ясно. Евтината храна е бол с калории и хората се опитват, да си купуват от нея, защото засища, макар да е вредна. От глад се умира баят по-бързо, отколктоо от диабет.
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 години
Тоест, ако съм 1,75 висок трябва да съм 50 кила, че аз толкова килограми бях в 7 клас .
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До УДа, но тогава е било, защото е имало лееееек глад през 50-те години. Видиш ли, тоя социализъм малко не е сработил на 100%.
9
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2Хайде-хайде! Милата Европа пак е виновна. Виж в Скандинавия - дебелите хора са рядкост. Проблемът ни е безпаричие. То и аз сикам еко храни, крехко месце, хубави салатки, рибка и прочие, но иситната е, че парите стигат само за картофи, ориз, ляб и гадно месо, дето е 50% мазну с незнаен брой хромони, дето ти влияят.
8
1
 
12
 
! Отговори
У преди 3 години
Не може да са толкова. Това са усреднени числа. Ако са включени децата, най-възрастните, то ще се види че са доста повече. Само излезте навън и ще видите, че слабите са изключително малко. Скоро сканирахме едни албуми от майка ми от 60те. Събрани на обща снимка, почти няма дебелаци и шкембета като сега. Децата и те забелязаха, викат абе тате много елегантни всички.
7
2
 
2
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
Очевидно е насила, щом такъв е вносът от чужбина и унищожаването на българското производство.Ама как да го обясниш на същество като теб, за което едно време насила са раждали, вместо да ползват предпазни средства
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално - всичко дъни евтината храна, щото за друго няма пари. И не, не може да си гледаме "градинката", защото или нямаме градинка или ако имаме, няма как да се изхраним 4 човека от 100 кила картофи, дето ще ги извадим на година.