61.7% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване

При децата проблемът също е заради застояване и прехранване
89
61.7% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване
Снимка: БГНЕС

С наднормено тегло или затлъстяване са 61.7% от българите, показват данни на Световната здравна организация. В тази категория влизат всички хора над 18 години с индекс на телесна маса (ИТМ) по-голям от 25 са с наднормено тегло, а над 30 - със затлъстяване. ИТМ е основен показател за определяне на хората с наднормено тегло и затлъстяване и се формира от теглото на човек в килограми, разделено на ръста му в метри на квадрат. 59.35% са хората в Европа с наднормено тегло. 23.3% от европейците са със затлъстяване, а в България 25%. Аналогична е ситуацията и при децата, където според данните на Световната федерация по затлъстяване (СФЗ), 13.6% са с наднормено тегло. За проблемите, свързани със затлъстяването, разговаряме с доц. Антоанета Гатева.

„Честотата на затлъстяването в световен мащаб непрекъснато се повишава. Специално за България обясненията са свързани със застаряващото население, лошите социално-икономически условия за големи групи хора, които водят до консумация на не особено качествена храна и ограничен достъп до ресурси за активен спорт, както и с липсата на достатъчно ефективни програми за скрининг и превенция“, казва пред „Труд“ Доц. Антоанета Гатева от Александровска болница.

17.1% от момчета между 5 и 9 г. и 10.2% от момичетата на тази възраст са с наднормено тегло.

Според доц. Гатева световната пандемия от затлъстяване е свързана с една много тревожна тенденция, а именно рязко нарастване на честотата на наднорменото тегло при подрастващите.

„Това е свързано до голяма степен с обездвижване и прехранване. Проблемът с обездвижването се подсилва изключително много от навлизането и развитието на информационните технологии. Съвременните деца предпочитат да стоят пред екрана на телевизора, компютъра, смартфона и таблета, вместо да излязат навън да играят с връстниците си. Това освен повишаване на теглото води и до проблеми с поведението, съня, дефицит на вниманието, проблеми с очите и др. Освен това лесният достъп до преработени храни с висока енергийна плътност допълнително влошава проблема. Отговорност на родителите е на много ранна възраст да развият правилни хранителни навици у децата си, да ограничат максимално употребата на съвременни информационни технологии и да създадат у тях интерес към различни спортни занимания“, каза тя.

Експертът обясни, че затлъстяването е хронично заболяване и като такова носи със себе си много здравни рискове и усложнения.

„Повишеното тегло освен чисто механично натоварване оказва негативен ефект върху целия организъм чрез секретираните от излишната мастна тъкан хормони и възпалителни фактори. По тази причина последиците от затлъстяването са най-разнообразни и включват въглехидратни нарушения (предиабет и захарен диабет тип 2), сърдечно-съдови заболявания, метаболитен синдром, дислипидемия, неалкохолна чернодробна стеатоза („омазняване“ на черния дроб), жлъчно-каменна болест, репродуктивни нарушения (менструални нарушения, еректилна дисфункция, безплодие), ставни проблеми, повишен риск от злокачествени заболявания, обструктивна сънна апнея и много други. Пациентите със затлъстяване, особено тези с екстремно високо телесно тегло, често имат различна степен на инвалидизация и значително намалена продължителност на живота“, каза лекарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прехранване няма особено при децата постояното стоене пред компютрите и чипсовете, без никакъв спорт си казват своето.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те затва мрът от грипа = Корона и ги пишат без заболявания. Лоени топки гнусни.
3
2
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Мен никой не ме е замервал. Как разбраха какъв е моят ИТМ?
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко е виновен!ОСТАВКА!:)))))))))))))))))))))))))))
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е свързано със стрес, нередовно хранене и ***, с които ни трови милата Европа.Меса с всякакви гадости, чипсове с всякакви захари и химии, кола до носа. И после реклами на хапчета през 5 минути....