Борисов: Не делим кметовете на наши и ваши

МС отпусна 14 млн. лв. за ремонти в общини
34
Борисов: Не делим кметовете на наши и ваши
Снимка: Правителствена пресслужба

14 милиона лева отпусна правителството на днешното си редовно заседание за ремонти и инфраструктурни  проекти в 10 общини и за изграждането на нов учебно-изследователски корпус в Русенския университет "Ангел Кънчев".

"Подпомагаме всички населени места в България, не делим хората, нито кметовете на наши и ваши", заяви министър-председателят Бойко Борисов в хода на заседанието на кабинета, на което присъстваха кметове, издигнати от различни политически партии. Премиерът посочи, че правителството поставя акцент в работата си върху малките населени места, за да останат хората да живеят в тях.

Финансова подкрепа в размер на 10,5 милиона лева днес получиха общините Аксаково, Враца, Сливница, Велинград, Драгичево, Пордим, Тутракан, Елин Пелин, Етрополе. Отделно по линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и кабинетът подпомогна община Панагюрище с 2,5 млн. лева за почистване на речното корито на река Луда Яна.

С осигурените 450 000 лева община Аксаково ще доизгради многофункционална сграда за обществено обслужване в село Изворско. Кметът на Аксаково Атанас Стоилов изтъкна, че с приключването на проекта населеното място ще промени изцяло облика си. Стоилов подчерта, че за района е от изключително значение завършването на АМ "Хемус", съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов посочи, че вчера лично се е уверил в забележителния напредък по изграждането на автомагистралата, която е с огромни мащаби. "Само по трасето на последния й лот има 13 моста един след друг - най-малкият е с дължина 500 м, 720 м е средният, 1,2 км е най-дългият", отбеляза министър-председателят. Борисов добави, че активно се изграждат важните за българите инфраструктурни проекти. "От това, което видях вчера по време на огледа на "Хемус", съм голям оптимист. Мостовете са много напреднали. Ще видите след 2 години разликата за Севера и Северозапада. Много усилено се строи и Ботевград-Мездра", каза още министър-председателят.

Правителството осигури 1 млн. лева за ремонт на улична и пътна мрежа на територията на община Враца. "В периода на епидемия много хора се върнаха отново в селата, за да живеят в тях. Благодаря за подкрепата, защото селата на Враца имат нужда от нея", категоричен бе кметът на Враца Калин Каменов.

Община Сливница получава от кабинета 3,6 млн. лева, с които ще се извърши реконструкция на част от вътрешната водопроводна мрежа в село Алдомировци. Кметът на Сливница Васко Стоилков също отбеляза, че в пандемията се увеличава потокът от желаещи да се заселят на територията на общината. А заради многото проекти, които се реализират в района в момента като АМ "Европа", в следващите години общината ще се превърне в една от най-желаните дестинации за живеене.

Правителството подкрепи община Велинград с 1,2 млн. лева за ремонт на уличната мрежа в града и в село Света Петка. "Община Велинград се промени изцяло, изградиха се километри пътища, километри улици. А така се задържат младите хора в малките населени места. Освен пътищата, готово е и училището в село Биркова. Това, което се случи през последните 2 години, 50 години не се е случвало на територията на община Велинград", заяви кметът й Костадин Коев.

Премиерът Борисов добави, че в района населените места са с по 2000-3000 души. "Те буквално бяха откъснати от центъра - Велинград. Направихме училища, физкултурни салони, детски градини, пътища, където никога не е имало", уточни министър-председателят Бойко Борисов.

Чрез бюджета на община Перник на днешното правителствено заседание бяха предоставени 1,5 млн. лева за основен ремонт на вътрешна водопроводна мрежа в село Драгичево и за изграждане на водопровод в тамошния кв. "Копринено орище". Кметът на Драгичево Виктор Викторов изтъкна, че никога за населеното място не е било правено толкова много с цел подобряване живота на хората.

С осигурени 410 000 лева Община Пордим ще извърши реконструкция и обзавеждане на Читалище "Просвета-1918" в село Каменец. Кметът на Пордим Детелин Василев изрази благодарност за подкрепата на правителството към малките населени места. Община Тутракан получи средства от кабинета в размер на 500 000 лева за реконструкция на местен път, който е важна връзка за село Цар Самуил. Кметът на Тутракан Димитър Стефанов отбеляза, че с реализирането на проекта ще се скъси дистанцията, която както учениците, така и всички останали жители трябва да изминават, пътувайки по трасето в региона.

Правителството отпусна 800 000 за реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа на село Нови хан. Кметът на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов подчерта значимостта на финансовата подкрепа за жителите в района.

Кабинетът осигури също над 1 милион лева за реконструкция на 4 улици и на междублоковото пространство в жилищен квартал № 114 в град Етрополе. „Няма кмет, който да изпълни своята програма без подкрепата на изпълнителната власт“, категоричен бе кметът на Етрополе Димитър Димитров.

В хода на редовното си заседание Министерският съвет одобри 1 млн. лева за Русенския университет "Ангел Кънчев", с които ще се изгради нов учебно-изследователски корпус. Ректорът на висшето учебно заведение проф. Христо Белоев заяви, че корпусът ще бъде готов до края на годината. "Със създаването на големи модерни лаборатории ще се даде нова възможност заедно с бизнеса, с университетите от нашата страна и чужбина, да участваме в големи проекти и да допринасяме за развитието на науката", подчерта Белоев. Ректорът изказа благодарност към правителството за увеличението на заплатите на преподавателите от висшето образование. "Това е една много сериозна крачка и стимул към всички университетски преподаватели", категоричен бе Белоев.


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Ох преди 1 месец
Стига лъжи,в община Тервел,колко пари им даде и колко комисионни получихте,а на яве нищо няма.стария кмет живо краде краде и за умрелите, а даже и от живите.апък заместничка Дида само комисионни чака.сега сложиха симо симо за кмет като параван.мутри.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама симитлийскио кмет му е най на сърцето...
30
1
 
4
 
! Отговори
Африка преди 1 месец
Баце раздава милиони като за последно на кметовете да купуват гласове защото другия месец на днешната дата той вече ще е минало заминало.
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Не делим кметовете на наши и ваши"

Лъжеш!
28
2
 
6
 
! Отговори
Продажник! преди 1 месец
Щял да реставрира джамии, а не вижда ли как постъпва аркадаша му от Анадола, най голямата църква я превърна в джамия!? Долно го ведо излезе, дано след изборите да не го виждаме повече, даже и затвор не заслужава, там пак народни пари ще я яде. Трябва да получи участта на Чаушеско!
27
2
 
5
 
! Отговори
Главанак преди 1 месец
Отново лъжеш, за кой ли път !Вече го подминаваме, както и теб, с насмешка! Ти не делиш кметовете на наши и ваши, ти раздели държавата на герб и другите! За всичко са ти виновни комунистите, вкл. и за въртенето на земята!А колкото до отпуснатите средства- избори идват, които между впрочем, отдавна си ги купил, но за по- сигурно, защо да не дадеш пак!
26
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БОККО БОРИСОВ Е НАЙ ДЕМОКАТИЧЕНИЯ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ
радев най големия популист
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Баце, раздай малко сака набедния народ.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до8

Да не говорим, че е 1000 пъти по умен от Толупа.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Давате бе, ама построеното или се срутва или дъжда го отнася.
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Подпомагаме всички населени места в България, не делим хората, нито кметовете на наши и ваши"
-------------------

Само за София-град за строеж на детски градини и ясли са отпуснати 65 милиона лева, а за 10 общини в Република Бг 14 милиона?!

Винету, ти надмимина евреите и арменците взети заедно, бе!!!
21
1
 
1
 
! Отговори
Ха-хо преди 1 месец
Ха-ха
20
1
 
4
 
! Отговори
ееее айде сИга преди 1 месец
Не бе, не...............само на такива от герП и други!
19
5
 
3
 
! Отговори
ние и аз преди 1 месец
Бойко, мачкай всички к.омунета и грантаджийски х.юмнета. Да не остане нито един проруски олигарх. Българите, които обичат България, са с теб. Мачкай, Бойко. Тепаай, удрииии, убрееее. Яко тепане как ние си знаеме от едно време.
18
3
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
А трябва. И лев не трябва да се дава на общините дето са си избрали Другар
17
2
 
4
 
! Отговори
Делят ги преди 1 месец
на даващи за чекмеджето и духащи супата. *** бизнес модел.
16
4
 
5
 
! Отговори
Васил преди 1 месец
Мутрата от Банкя - в затвора !
15
2
 
3
 
! Отговори
Даскала преди 1 месец
Смях в залата!Ха,ха,ха!
14
1
 
3
 
! Отговори
бнм преди 1 месец
До Анонимен

как точно ги мачка, както цецо едно време, с голо д?
13
0
 
11
 
! Отговори
Деление преди 1 месец
Делим ги на циркаджии и лаладжии.