Имат ли право работодатели да изискват ваксинация от служителите?

Адвокат Шаркова: Трябва да се преценява вида работа
Обновена: 4 мар 2021 10:19 | 4 мар 2021 10:05, Красимир Ангелов
44

Имат ли право работодателите да поставят условия на своите служители да бъдат ваксинирани, когато имунизацията срещу Ковид-19 е препоръчителна?

"Ваксините за Ковид-19 са препоръчителни, което означава, че пациентът може да откаже да направи такава. За хората, които вече са на работа, те могат да обжалват подобен акт от страна на работодателя. Подходът, който е по-правилен, е работодателите да стимулират своите служители да се ваксинират, но не и да ги принуждават. Но в случай, че работодателят предприеме някакви мерки - мога да се оплача в Инспекцията по труда", каза адвокатът по медицинско право Мария Шаркова за "България сутрин".

Още по темата
Тя подчерта, че до нея има такива оплаквания, но от хора, които кандидатстват за работа.

"Като условие за наемане се изисква да бъде поставена ваксина или лицето да е преболедувало и да има антитела. Това е по-различна ситуация. Този въпрос се разисква в цяла Европа. Трябва да се преценява за какъв вид работа става дума. Ако търсите детегледачка за детето ви, което страда от хронично заболяване - съвсем логично е да търсите някого, който е ваксиниран или преболедувал", допълни Шаркова пред Bulgaria ON AIR.

Юристът подчерта, че от друга страна подобни изисквания биха могли да се появят за наемане на медицински персонал в лечебни заведения и домове за стари хора.

"Защото в този случай се увеличава рискът за пациенти или хората, живущи в домовете за стари хора. Знаем, че те са уязвими и могат да прекарат Ковид-19 изключително тежко, или дори да починат. Но в България, за да се въведат подобни изисквания, трябва да се промени законодателството, специално по отношение на медицинските изисквания за наемане на работа", категорична бе Мария Шаркова и посочи, че към този момент подобно изискване би могло да се счита за дискриминационно.

Тя коментира и темата с ваксинационните паспорти и дали те ограничават правото ни на предвижване в Европа.

"Зависи по какъв начин ваксинационните паспорти ще бъдат въведени от ЕК. На малко хора е известно, че към момента за влизане в някои държави по света се изисква представяне на сертификат за имунизация срещу жълта треска, който е одобрен от СЗО", допълни Шаркова.


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
НЕТОЧНО! преди 1 месец
„..в някои държави по света се изисква представяне на сертификат за имунизация срещу жълта треска, който е одобрен от СЗО"

Да, такъв сертификат се иска в някои държави, НО САМО АКО ИДВАШ ОТ ДЕСТИНАЦИЯ С ПОВИШЕН РИСК ОТ ЖЪЛТА ТРЕСКА.

Това е ствършено различно!

И подобни „компетентни„ мнения създават база за още по-некомпетентни регулации.
35
2
 
19
 
! Отговори
Голям праз преди 1 месец
Ако ме накарат да се ваксинирам ще напусна - нека си намерят после специалист да им бачка толкова усърдно за такава жалка заплата, като моята ;)))
34
5
 
2
 
! Отговори
до34 преди 1 месец
Да, живели са в малко село с ниска гъстота на населението и никога не са излизали от него. Просто не са имали никакъв шанс да пипнат нещо. Всякакви болести са били в големите градове на Европа и никога в селата и провинцийте каквато е била България.

За сравнение с днес - хората са натъпкани в мегаполиси и пътуват непрекъснато. Всеки биологичен вид натъпкан на едно място почва да боледува и линее. Справка - фермите за животни. Без ваксини и антибиотици всичко мре. В природата - не е точно така.
33
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе те хората до година две,ще огладнеят хубаво и ще видим кой на кого и как ще поставя условия!
32
1
 
8
 
! Отговори
Да МОГАТ преди 1 месец
Могат ДА си ИСКАТ задължителни ваксини, тестове както и задължителен секс на работното място.
31
10
 
2
 
! Отговори
Работодател преди 1 месец
До 29
Едва ли. По-скоро ти ще си готов и перо от паун да си забодеш отзад, само и само да ти дадат някоя евтина *** работа, защото не си ваксиниран.
И накрая ще отстъпиш.
30
9
 
2
 
! Отговори
Високоплатен преди 1 месец
Всеки ден болничен ми е загуба. Предпочитам да платя повече, но да посещавам сигурни места където няма да ми натресат някоя мизерия. Също предпочитам да работя за работодател който ме пази за да мога да си върша работата и да си взимам заплатата а не мизерните болнични.
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За такава демокрация, при която лесно да те уволняват, подрипвахте и ревяхте като мага рета по площадите след 1989 година, а не само за банани и тоалетна хартия.
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е демокрация от чист вид, свиквайте.
27
2
 
2
 
! Отговори
Добро утро преди 1 месец
Никой няма да го уволнят и в заповедтта да пише "не се е ваксинирал".
Ще пише че е некадърен да изпълнява задълженията си. Това може да се докаже за всеки - идеални хора няма. А всъщност причината ще е че застрашава клиенти и колеги защото не се е ваксинирал. А ваксини няма. Добре дошли в новата реалност.
26
18
 
3
 
! Отговори
Работодател преди 1 месец
моята фирма - моите правила. Ще назначавам тези, които аз реша.
25
3
 
3
 
! Отговори
до24 Реалист преди 1 месец
Не само в България. Навсякъде. Силните на деня диктуват, останлите изпълняват. Видяхме опит нещата да са различни на 9 Септември 1944. Резултата също го видяхаме - просто се смениха едни силни на деня с други. Диктата продължи.
24
0
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Едно е какво пише в закона, съвсем друга е реалността в България и не само за ваксинирането, а за всичко. Дали имали право? Това трябва да е риторичен въпрос. В Бълария дебеловратите бизнесмени-демократи имат правото да правят всичко, което поискат, а нормалните хора имат правото да изпълняват каквото им наредят мутрите и да им работят.
23
16
 
2
 
! Отговори
Ресторантьор преди 1 месец
Тези без ваксините ги уволних първи. Прецакват ми бизнеса.
22
5
 
14
 
! Отговори
Пенчо преди 1 месец
Ваксинационните паспорти не са достатъчни; по-добре директно да се вижда кой ваксиниран / кой не, в автобуса, ресторанта ...

Примерно ваксинираните да имат черен кръст (леко пречупен), а гадните антиваксъри - с жълта звезда (с 6 лъча)
21
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След 1 или 2 години всички ще са ваксиниран и. Живота ще го наложи, в самолетите не пускат без ваксина, на почивка в Гърция искат да изискват ваксина, по фирмите и там започнаха. Навсякъде се готвят и вече искат ваксина. На теория е по желание, но на практика не е.
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето така фашизмът е настъпвал в Европа! Обективно погледнато фашистката идеология е желаната идеология за днешния глобален финансов свят.
Трябва да ни е страх не от К19, а от това, което ни причиняват, възползващите се от ситуацията...
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До zer

Да, задължена е. Правата са от всички и за всички. Без тях, ще може да ти сложа верига на връта и да те карам, да ми рабтоиш докато умреш
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Доктор

Не можеш да уволниш когото си поискаш, не и ако може да си позволят легална защита, но лошото е, че всички сме си забили главите в пясъка и се надяваме, да не ни го натирят на нас, затова си мълчиме ... и затова ни го натирват с 200 редовно.
17
5
 
1
 
! Отговори
zer преди 1 месец
права, права, права, но когато изпадне в нужда държавата е *задължена* ;)