НАП се прицели към търговците в платформите за безплатни обяви

До 30 април те трябва да декларират доходите от всички вещи
4 мар 2021 10:36, Ния Христова
57
НАП се прицели към търговците в платформите за безплатни обяви
Снимка: Pixabay
Предлагаш стоки през обяви в интернет, плащаш и данък. От тази година данъчните започват да проверяват и продавачите в сайтовете с обяви, съобщава Нова тв. Те имат срок до 30 април да декларират доходите от всички вещи, които предлагат през платформите в интернет. Ще сложи ли това край на онлайн измамите? И как данъчните ще следят търговците в мрежата? 
 
Според данните на НАП всеки 4 от 10 лева в е-търговията остават невидими за данъчните. Сред продаваните в интернет стоки, чиито обороти Най-често се крият обороти на стоки като спортни стоки, дрехи, обувки, техника, лекарства, козметика и части за автомобили.
 
Търговците в мрежата от тази година ще трябва да се декларират и доходите от електронна търговия. Данък в размер на 15% ще трябва да плащат и тези, които продават в платформите за безплатни обяви.
 
Старият ти телефон вече не ти харесва, имаш два еднакви парфюма или искаш да почистиш гардероба от дрехите, които вече не ти стават. Близо 3 млн. потребители използват в момента платформите за безплатни обяви, за да продават излишните си вещи. 
 
През последните години Петър превръща всичко ненужно във възможност за нов доход. 
 
"Реших, че мога да докарвам допълнителни пари от продажба на авточасти, телефони и всякаква техника - главно втора ръка. С времето започнах от различни приятели да взимам техни стоки - продавам ги и по този начин припечелвам и аз", разказва той.
 
През последните месеци обаче на данъчните им прави впечатление, че има продавачи, които публикуват не единични, а десетки обяви. А доходите от тях са за стотици хиляди левове. Без да се облагат.
 
"Има физически лица, които правят продажби от порядъка на половин или над един млн. лева годишно, които не са регистрирани като бизнеси. Очевидно е, че когато продадете 200 мобилни телефона през интернет в рамките на календарната година, много трудно може да се аргументира, че това представлява лично потребление и използване на лични вещи", обясни - Росен Бъчваров от НАП.
 
Нетрадиционните обороти през обяви за лични вещи данъчните засичат чрез наложените платежи, които минават при доставките на колети. Инспекторите сравняват получените пари чрез куриери и данъчните декларации на фирми и граждани.
 
По този начин годишно хазната олеква с 300 млн. лв. от укрити данъци от електронна търговия, показват сметките на данъчните. Вече ще облагат с данък от 15 % доходите на всички търговци в сайтовете за обяви и социалните мрежи. Целта е мярката да сложи край на нелоялната конкуренция при интернет търговията, смятат от бранша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Н-18"Колко нападжии в момента са на проверка по зъболекарски кабинета като тайни агенти за да видят реално как НИТО ЕДИН зъболекар в бългсрия не дава касова бележка и извършва данъчни престъпления ?"Николко! И знаеш ликакво - добре е! Защото иназе, личния ми зъболекар ще трябва да вдигне цените с 30-40%, за да зибие същото. Ем сори, ама на мен директно ми излиза по-евтино. ПРосот не мога да си позволя по-скъп. Моето здрава е маааааааалко по-важно от едни 50-100 лева за хазната.
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГарабедЗависи. Ако купиш нещо за 20 лева, но го продадеш за 30, имаш 10 лева пезалба.
31
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДДС е най-голямото финансово претъпление срещу човечеството ...
30
4
 
24
 
! Отговори
Гарабед преди 3 години
Значи купувам стока ( на която е платен данъка ) с пари (на които е платен данък) и после трябва пак да се плати данък ? Абе тия като им е скучно к'ви ли не простотиии мислят
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 20Но тогава реализираш печалба, правиш достатъчно, за да можеш преди периода з аплащане, да си изготвиш счетоводството. А ако правиш някакви дранкулки или си продаваш старата покъщина, си е жив кошмар.
28
5
 
1
 
! Отговори
... преди 3 години
А така задушавах ги трепи ги богатите българи те пак ще гласуват за теб *** ги
27
3
 
17
 
! Отговори
БХК преди 3 години
Защо бай Иван който има малко квартално магазинче с почти никакъв оборот трябва да се отчита в НАП, а бай от Столипиново който цял ден крал авточасти и телефони от чужбина, ще печели по стотици хиляди но няма да се отчита в НАП?
26
3
 
11
 
! Отговори
до 17 преди 3 години
Не се прави на всезнайко, смешно е. Ако продаваш всякакви вещи, които не са били за лична употреба, е пределно ясно, че извършваш търговия. Оставяме за домашно какво си нарушил- сам си го намери. Не е незаконно да продадеш 400 телефона. Незаконно е да не декларираш приходите от тях.
25
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да обясним, че аз, ако съм физическо лице, и искам да си продам стария мобилен телефон (което правя 1 път годишно), старата бебешка количка, стария телевизор или каквото и да е, не дължа никакъв данък. Вече, ако реша да продавам по 100 телефона, дължа.
24
12
 
7
 
! Отговори
до Вуйчо Ваньо преди 3 години
Логиката ти издиша. Ако беше така, както казваш, само първия търговец по веригата щеше да плаща данъци. Нормално, когато се сменя собственик се завъртат едни пари и държавата съответно удържа нещо. Все пак не става дума да се гонят хората, дето си продават старите вещи. С какво един, дето събира по цял ден части по моргите и ги препродава в ОЛХ е по-добър от една фризьорка, че тя да плаща данък а той-не?
23
3
 
35
 
! Отговори
Гатанка преди 3 години
ЧЕТЕРИМА в една стая, един работи, трима се излежават . Що е то ? Трима чиновника и един климатик
22
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 20 АнонименХайде, хайде. Пари няма в хазната защото управляващите ги крадат и пълнят шкафчета и банкови офшорни сметки а , че някой си продал стария телефон за 200 лева и искат да му вземат 15%
21
26
 
7
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
Простолюдието още не можете да схванете, защо трябва да се лащат данъци, но ще се няучите. По един или друг начин.
20
5
 
21
 
! Отговори
Н-18 преди 3 години
Аз да питам Колко нападжии в момента са на проверка по зъболекарски кабинета като тайни агенти за да видят реално как НИТО ЕДИН зъболекар в бългсрия не дава касова бележка и извършва данъчни престъпления ?Колко нападжии са по сервизите като тайни агенти да видят как нито един авто сервиз в България също не дава касови бележки а пише сметките д химикал върху вестник ? Колко нападжии са в хотелите в подземията да видят тоновете безакцизен алкохол ?Искам отговори от НАП защо НЕ РАБОТЯТ
19
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОБирджийство по бай ганьовски.
18
6
 
2
 
! Отговори
do 13 преди 3 години
Тука вече засягаш темата с плоския данък - дали е справедлив или не.Редно е всеки който печели да плаща данък, щото се възползва от благата които после се връщат обратно. Та дори под една сума на година да е 0-лев или символичен.
17
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То примерно и в ресторанта на Шопската салата данъците за домата и краставицата са платени, ама пак плащате.Тези обяви са СИВ сектор в който трябва да има ред. Не знаете ли, че по света е така.Защо търговеца имащ физически магазин ще плаша, а търговеца имащ online магазин няма да плаща?После не се чудете защо България е такава и да псувате защо нямало пари в хазната. Как да им като всеки иска да излъже държавата и да мине гратис.
16
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хазната "олеквала", айде бе. И ако тия 300 млн. лв. влизаха в хазната, май всички знаем къде отиват - директно в чекмеджето за нови цици на мис ***. Знаем и къде не отиват - не отиват за детски градини, училища, инфраструктура, градски транспорт, пенсии или за каквото и да било смислено. Знаем къде отиват и осигуровките - в бездънната каца, която храни берачите от етноса. Същите, които не са работили и ден през живота си. Да сте чули за сии-га-нин, погнат от НАП? Нито пък аз.
15
5
 
14
 
! Отговори
Очевиден преди 3 години
"Очевидно е, че когато продадете 200 мобилни телефона през интернет в рамките на календарната година, много трудно може да се аргументира, че това представлява лично потребление и използване на лични вещи" ?!?! Айде бе! Защо да не е лично потребление ??? Чий закон наруших като имам 800 мои телефона и си ги продавам втора ръка? Кой??? Нали за закони говорим, а не за нещо, че на някой му било очевидно!
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Киро РамботоТо ще са 1-2 големи магазина, дето се правят на дребни търговци. Работата е, че големите магазини сега ще "спонсорират" покрай изборите и няма да ги барат, а ще изгорят малките....