Омбудсманът иска прозрачни цени за парното и топла вода

Фирмите не публикуват цените за "дялово разпределение"
4 мар 2021 12:38, Анисия Иванова
27
Омбудсманът иска прозрачни цени за парното и топла вода
Снимка: Омбудсманът на Република България

Омбудсманът Диана Ковачева поиска от министъра на енергетиката Теменужка Петкова да бъде осигурена прозрачност за всички цени, прилагани от топлинните счетоводители при обслужването на гражданите.

Повод за становището на обществения защитник са приетите от Народното събрание изменения в Закона за енергийната ефективност, които регламентират масовото въвеждане на уредите за дистанционно отчитане на топлинната енергия – индивидуални топломери, радиаторни разпределители и водомери за топла вода, за битовите клиенти на топлофикациите, съобщиха от пресцентъра на институцията.

"Използвам случая отново да подчертая, че по този начин ще се намалят прогнозните елементи в сметките за топлинна енергия, с цел гарантиране правото на гражданите на заплащане на реално ползвани услуги“, отбелязва омбудсманът.

Новите устройства ще позволят ежемесечно отчитане на реалното потребление на топлинна енергия и при пълното им въвеждане в сградите ще отпадне необходимостта от изготвянето на годишни изравнителни сметки. Наред с това на дневен ред излизат въпросите за стойността на уредите за дистанционно отчитане на топлинната енергия, както и за цените на услугите, свързани с ежемесечното отчитане, които се предлагат от топлинните счетоводители.

Доц. Диана Ковачева очаква, че след влизането в сила на промените в Закона за енергийната ефективност, в Министерството на енергетиката своевременно ще бъде анализирана необходимостта от промени в действащата Наредба за топлоснабдяването. По този повод омбудсманът очертава проблемите, които е необходимо да бъдат разрешени по нормативен път.

„Към момента фирмите за дялово разпределение нямат задължението да публикуват цените за услугата „дялово разпределение“, които са предмет на договореност с топлофикационните дружества. Гражданите по никакъв начин не участват в този процес и узнават за размера на тези цени едва с фактурата за плащане, което е неприемливо“, изтъква Диана Ковачева.

Проверките по жалби и сигнали на граждани показват, че е масова практика топлинните счетоводители да не публикуват тези цени, което е в нарушение на принципите за публичност и прозрачност. В отделни случаи топлофикационни дружества публикуват ценоразписи на пакети от основни услуги за дялово разпределение.
Регулациите в сектора са важни и поради факта, че смяната на фирма за дялово разпределение е затруднена предвид техническите особености на средствата за дялово разпределение, които са различни за топлинните счетоводители.

„Не бива да се пренебрегва и опасността от неоснователно завишаване на цените на уредите за дялово разпределение с дистанционно отчитане, предвид задължението по закон да се инсталират именно такива устройства“, подчертава Диана Ковачева.

Омбудсманът отправя препоръка нормативната уредба да гарантира правото на информация на битовите клиенти за цените на всички услуги, които се предлагат от търговците за дялово разпределение. Също така настоява гражданите да имат възможност своевременно да се запознават с отчетените показания на уредите в имотите им, за да могат да контролират верността на данните.

Предвид значително по-високата стойност на уредите за дялово разпределение с дистанционен отчет в сравнение с устройствата с визуален отчет, Диана Ковачева препоръчва да се потърсят възможности за финансова подкрепа на разширен кръг потребители на топлинна енергия за закупуване на дистанционни уреди за дялово разпределение
Според омбудсмана също така е важно да бъде осъществен превантивен контрол на цените на уредите за дистанционен отчет на топлинната енергия, за да се защитят гражданите от евентуални злоупотреби с монополно положение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При прозрачни цени, как ще им покриваме загубите.
24
2
 
2
 
! Отговори
ЩО, БЕ.... ХАХАХААА преди 3 години
НАЛИ МАЯ КОСТИНБРОДСКА, ВИ РЕШИ ПРОБЛЕМИТЕ С ТОПЛОФИКАЦИЯТА И ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛИТЕ..???????НАЛИ ГИ ОСЪДИ.. ХАХАХААА..???!!!ЩО, ПАК Е СТЕ ДОВОЛНИ????!!!!!ПАК ЛИ ТРЕБВА ДА ГИ СЪДИМЕ??!!ДОКОГА, С ТОЯ СОЦ-ЛОКУМ, БЕ.?????
23
3
 
0
 
! Отговори
питанката преди 3 години
Имаме закономерност: колкото по-специализирана е темата, толкова повече "разбирачи" пишат тотални глупости!! Някой чел - недочел в гугъл нещо за пара и турбини веднага почва да раздава акъл, какво да се направи в Топлофикация и как да се формира цена на доставената топлоенергия. Направо е "шедьовър" как топлоносителя в топлопреносната мрежа е "за без пари"!!! Дали не е нещо като божествена енергия, защото иначе се ползва природен газ или друго гориво. Ха ха ха
22
6
 
2
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 години
Майчето сгреши, че се юрна в политиката, беше си точно на мястото.Сегашния омбустман само се опитва да я копира, но няма тази енергия и този хъс тя да поставя темите пред властимащите.Абе хвани нещо като питбул и дръж до край доката не стане, не скачай от едно на друго.
21
3
 
3
 
! Отговори
Че те преди 3 години
Нали затова ги сложиха топлинните счетоводители? За да минава през посредник и да не е прозрачно. Сега и време да сложат счетоводител на счетоводителя за да стане още по-добре. Като с главния прокурор - първо проверяващ, после проверяващ на проверяващия и т.н. До безкрайност.
20
2
 
3
 
! Отговори
до Отровна гад преди 3 години
Влизал съм в ТЕЦ, даже работя в един такъв - ТЕЦ-Изток (бившия Трайчо Костов) в Дружба.При това от 32 години. Ама ти явно никога не си влизал в ТЕЦ, като чета глупостите, които пишеш за параметрите налягане и температура на парата.
19
2
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Колега Отровна гад, в София ОЦ "Земляне" и "Люлин", както и ВОЦ-овете като "Овча Купел" също нямат турбини.
18
3
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
моля започнете да разплитате въпросите с дистационните водомери и технпаспорти на сградите това са лобиски закони трябва да се усвояват парите нахората от наши фирми не ни трябват никакви паспорти или ес да ги плаща кактоплаща санирането общините да се оправят никакви копия на нотар актове
17
3
 
1
 
! Отговори
Гарабед преди 3 години
До отровна гадОстави. няма смисъл да обясняваш. Парата е вторичен продукт де идва от горене на въглища и директно в тръбите на парното а по пътя върти 1-2 турбини ... с аеца същото
16
5
 
5
 
! Отговори
отровна гад преди 3 години
Не знам защо, но хората упорито отказват да проумеят, че парното от ТЕЦ не струва нищо?!Ето пример за по-лесно схващане - парно има и в Козлодуй. Не е на 100%, но има в голяма част от сградите. Взима топлото от АЕЦа. Да не би цената на парното там да зависи от цената на ядреното гориво?
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама те цените са толкова прозрачни , та чак са кристално ясни ! - имали сме уж пазарна икономика обаче като пада цената на газа цената на парното се вдига.Вода няма ама цената пак се вдига , сигурно защото въздуха поскъпна и носенето на маски не може да компенсира цената му във водопровода.Същото е и при горивата ! - петрола пада , цената на горивото се повишава.И така си живеем ! - тихо и спокойно.
14
2
 
4
 
! Отговори
отровна гад преди 3 години
До до 5А бе, умник! Влизал ли си нягока в ТЕЦ? Знаеш ли с колко градуса и с какво налягане се подава парата към турбините на генераторите? 400 градуса по целзий и 110 атмосфери! Отработената излиза с 250 градуса и 50 атмосфери, трябва да мине през редукция и тогава се подава към парното. Ако няма изградена редукция направо се изхвъля в охладителните кули да изтине до 70-80 градуса (топлото, за което плащаш, изхвърча във въздуха) и отново се подава в котела за прегряване!
13
4
 
7
 
! Отговори
Христов преди 3 години
И предишната искаше и тази иска, но нямаааа!!!! Те въобще свършили ли са някаква работа? Казвам го от опит. Омбудсман е пост без значение. Не можели да вземат решение и пращат в съда.
12
7
 
3
 
! Отговори
4epa преди 3 години
ВИХРУШКАТА НА БСП- СА НА ХРАНИЛКА ВСИ4КИ ТАМ , Р-ОВ4 .и.т .нтатък !!!!!!!!!!!!
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблема не е в прозрачността на цените, а самите цени !
10
2
 
3
 
! Отговори
до 6 преди 3 години
Значи казваш само персонала по поддръжкат, а оперативния персонал да не получава заплати, така ли.Или си измислил някоя роботизирана автоматична централа, дето работи без хора.
9
3
 
5
 
! Отговори
до 5 преди 3 години
Умньо, парата не е вторичен продукт от производството на електроенергия, а точно обратното.В парните котли става изгаряне на газ, от който се получава пара, която върти турбината, която произвежда ток.Ама от герберастки некадърници като теб, какво друго да очакваш.
8
3
 
6
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Ами те са съвсем прозрачни - вдига се цената на газта с 4% - цената на топлото се качва с 14%. Пада цената *** газта с 40% - топлото се ВДИГА само с 4%. По прозрачно от това здраве му кажи.
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой обръща ли внимание въобще на тази гербава калинка.
6
5
 
7
 
! Отговори
отровна гад преди 3 години
Стойността на парното и топлата вода е НУЛА!ТЕЦовете произвеждат ток и от продажбата му са на печалба. Парното е вторичен продукт от отработената пара след производството на електроенергията. Разходите са само за съоръженията и персонала по подръжката. Всичко е построено по соцвреме, а днес само се присъединяват нови строежи и се поддържа старата топлопреносна мрежа.В България има само една чиста топлоцентрала, която произвежда само парно - ТЦа в Пловдив!