От 5 до 10 г. са нужни, за да стигнем европейското здравеопазване

Публичното финансиране трябва да е около 8% от БВП
4 мар 2021 22:51, Анисия Иванова
24
От 5 до 10 г. са нужни, за да стигнем европейското здравеопазване
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С българско финансиране европейски стандарти в здравеопазването няма как да постигнем, заяви Деян Денев, председател на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Деян Денев обясни, че българското общество очаква повече публични инвестиции в здравеопазването и те да се използват по-ефективно, така че здравната система да произвежда по-добри резултати.

„В страните от Западна Европа средните публични инвестиции на човек от населението годишно за лекарства са около 300-350 евро, а в България – те са около 100 евро, т.е. повече от 3 пъти по-малко, и затова на българите им се налага да доплащат повече за лекарствена помощ“, коментира Денев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"При някои пациенти има проблеми с поддържане на терапията заради необходимостта да се доплащат лекарства. Често ни се налага да плащаме повече, отколкото можем да си позволим“, каза още гостът.

„Първото нещо, което трябва да се направи, е в рамките на Програмата за ускорено развитие на здравеопазването - публичното финансиране да достигне средноевропейските нива, които са около 8% от БВП. Необходимо е и по-ефективно използване на наличния ресурс“, допълни той. 

Според Денев от 5 до 10 години са необходими, за да постигнем средноевропейските нива на здравеопазване, ако веднага започнат инвестициите. "По думите му колкото по-бързо започнем да изместваме фокуса в здравеопазването от трансакцията до резултат, толкова по-бързо ще се доближим до нивата на здравеопазване в Европа.

"Надяваме се електронното здравеопазване наистина да заработи“, посочи още председателят на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. Според него пандемията показала дефицит на кадри в здравеопазването, липса на съвременни технологии не само за лечения, но и за управление.

В заключение гостът заяви, че силна здравна система означава силна икономика и силна държава.

Целият разговор гледайте във видеото.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 13

Лекарството го има експериментално в Европа, но като наистина нелицензирано не се покрива от касата им. Което е всъщност и подобно на много от случаите у нас.

ПП. Просто нямах време да потърся случаи на други млади хронично болни, които също са принудени да плащат защото касата7застрахователите не покрива.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
do 19 кой ти показва как е в Европа великия ти бей мутра ли? В Европа здравеопазването е напълно безплатно даже и лекарствата и не те разкарват като *** по касите да плащаш както преди великия ти български доктор да е прегледа! кажи му на великия си бей мутра на който ръкопляскаш по команда!
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ляъотп обещаха, че през декември ще имаме ел. здравеопазване с рецепти и прочие. Вече е март, а няма нищо още.
21
2
 
3
 
! Отговори
Грубо преди 1 месец
Лошш народ, който сам се изяжда!
Няма управия...заложено си е в гените ни !
20
0
 
1
 
! Отговори
WTF преди 1 месец
ХАХАХА
19
1
 
7
 
! Отговори
пецата преди 1 месец
Западното здравеопазване е - богатите ги лекуваме перфектно ,бедните ги разболяваме повече
Айде стига вече ,ходихме по европа видяхме как е , в англия,германия, холандия,франция ако не си с предсмъртна агония те отпращат, грипове 40градуса, пневмонии ги караш на крака с изписване на рецепти по телефона , на запад ако не си архитект, адвокат, мениджър и нагоре не те броят за жив , тука сме си много добре но искат да го направят като там, нарочно дълги години фалираха болници за да вървят частните
18
3
 
5
 
! Отговори
Господаря на ефира преди 1 месец
Аз съм ходил няколко пъти в болницата.Първо си взимаш нааправление и плащаш няколко лева..После на регистрацията в болницата ти взимат 6 кинта и с касовата бележка влизаш в кабинета.Отделно плащаш здравни усигуровки от заплатата си.Къде отиват всичките тия пари.? ВИспания отивам в болницата,казвам кво ме боли на регистратурата и ми дават час в кой кабинет да отида. Само си показвам здравната карта.Няма пари няма нищо не плащам
17
0
 
6
 
! Отговори
Животът преди 1 месец
Отминава като вятър, вие чакайте да ни приемат в ЕУ че да изравняваме заплати и качество, че чак след това да почвате да работите с нормално заплащане и да живеете нормално. До тогава чакайте да ви приемат в Шенген еврото да приемат да се вдигне стандарта от 800 лева на 8000 евро чакайте и се надявайте!?!!
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 15 болниците фалират само защото се източват от български фирми на велики партийни бизнесмени на които ръкопляскаш по команда. Не се изкарвай толкова велик а все другите държави ти пречели че си избираш некадърни мутри и им ръкопляскаш по команда като изумен. Като видиш че някой брои пачки със малка заплата отиваш и питаш от къде са парите а не ходиш да му лижеш газа както великите български медии на които все другите им виновни нищо че са собственост не велики българи със свински физиономии
15
2
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 14

Дори, имах предвид в ЕС... Понеже (имплицитно) противопоставяш България на другите ЕС държави.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
12 ти, болниците са държавни, това че великите българи ги управляват и крадат не ги прави частни защото не са стрени от великия бей управител назначен по партийно връзкарска линия в типично български нагъл стил. това го правят българите а не ЕС! ЕС не подкрепя краденето на болниците, българите го подкрепят и ръкопляскат по команда на великия смърдящ бей
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
10 ако беше прочел щеше да разбереш, че са събирали пари защото лекарството е лицензирано само в щатите и никъде другаде не се използва за лечение в нито една държава ! не е като наглите българи с промити мозъци да събират пари за да лекуват децата си!!! да, наглите крадливи мутри балкански ръкопляскащи по команда на великия си бей мутра
12
3
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 4

"... но великите нагли шефове на болници не са некадърни връзкари" - болниците са частни и не шефовете, а собствениците са наглите връзкари, които точат/изнудват бюджета, общините и задстрахователите... като често последните са дефакто собственици. И понеже са частни и гледат печалбата, понякога болниците фалират точно като търговско дружество.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Европейците преди 30 години се възхищаваха на здравеопазването ни. Английски доктор беше изразил съжаление, че е развалена толкова добре работеща система. Управляващите и някои доктори срината това което имахме и беше доказано хубаво и превърнаха здравеопазването в търговия. Тези пари за субсидиите на партиите трябва да се ползват за здраве.
10
2
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 5

"разликата между ЕС и държавата на наглите българи връзкари мутри е че никога няма да видите да събират пари за да лекували болно дете"
31 май 2020, Холандия
1.9 милиона събрани за бебето Джейми, болно от SMA.

Други лъжи да иска да разправя неграмотният балкански комплексиран трол #5?
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой да ми е виждал тутманика и бозата?
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
entusiast hahah
7
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 4

Бих казал, че си прав, но ЕС и щатите подкрепиха ограбването на България. Австрия конкретно, отказа да върне крадеца на 500 000 000 долара, сътрудника на Луканов Огнян Дойнов. Москва, Берлин и Вашингтон свалиха Виденов и сложиха протежето на Луканов - Костов.
През цялото време ЕС и щатите поддържаха демократичните промени, синоним на ограбване, като при лукановодогановия Берое беше може би най-голямото.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На тоя цайсунгер и 500-1000 няма да му стигнат!
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
разликата между ЕС и държавата на наглите българи връзкари мутри е че никога няма да видите да събират пари за да лекували болно дете защото хората не са гадни грозни български некадърници смърдящи крадци крадящи от болниците даже, с мания за величие на всичкото отгоре, най- великите европейци ХАХА