Проф. Момеков: Не е моментът за екскурзии или екзотични пътувания

Колкото и гадно да звучи, мненията против ваксините трябваше да бъдат потискани
4 мар 2021 08:57, Елка Василева
80
Проф. Момеков: Не е моментът за екскурзии или екзотични пътувания
Снимка: архив, БГНЕС

Трябваше да се обяснява на хората защо да се ваксинират и колкото и гадно да звучи, противните мнения трябваше да бъдат потискани. Това коментира проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация, пред БНТ.

Той обясни, че освен клиничната пътека има много колатерални разходи за COVID - лекарствата са безкрайно скъпи. А когато те ваксинират и не се разболееш, всичко това се спестява, категоричен е проф. Момеков.

„Ваксините бяха тествани при огромни популации и на този етап нищо не може да се сравни с тях. След поставянето на ваксина има период в който се разгръща имунната реакция“, обясни ученият.

Още по темата

Според него идеите за поставяне само на една доза при преболедували COVID са по-скоро мерки при недостиг на ваксини.

Проф. Момеков категорично смята, че в сегашната ситуация не трябва да се предприемат екскурзии или екзотични пътувания.

„Мисля че е много странен период да ходиш на екскурзия в Африка. Знаем, че в ЮАР изолираха един вариант, който е много проблемен. Част от тези страни разчитат на Исус да ги пази и мисля, че не е добра идея в този период да ходиш на места, където не се знае каква е ситуацията с пандемията“, обясни Момеков.

60% от договорите за ваксините ще бъдат предназначени за 14% от световната популация. СЗО направи един механизъм за подпомагане на тези страни, но знаете, че там живее огромна популация от хора, обясни проф. Момеков.

Това, че сме си измерили антителата, не дава мегаточен отговор на въпроса доколко сме развили имунитет, допълни още той.

По въпроса за страничните реакции след ваксинирането Момеков обясни, че ваксините съдържат макромолекули, а някои буквално съдържат вируси, така че е нормално да има реакции.

„Ако се направят брутални мерки от сорта на въвеждане на полицейски часове, на нас българите това ни действа много зле, трябва сами да се ограничаваме“, смята фармакологът.

Отварянето на заведенията не значи, че пандемията е свършила, категоричен е проф. Момеков.

Относно недоверието в ефективността на ваксините той даде пример как хората си купуват хранителни добавки за коса, кожа и растеж от нокти от интернет, а същевременно не искат са се доверят на най-големите фармацевтични компании в света. Така че бигфарма не е злодей, заяви на финала проф. Момеков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо не ми стана ясно, за какви лекарства говори този умник? Вече и на витамин С ли му казват лекарство?
20
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбирам да има ваксини и то ефикасни...ама ми писна разни говорещи глави дето се мислят за най умните на света да ми викат "ваксинирай се,ваксинирай се"!Ваксини няма пък измислят всякакви ограничения и дискриминация с паспортите си!Пък и тоя лобира за продажбата на фармацевтичните отрови и химии от които печели...кво да го слушам!Всеки краставичар гледа да продаде кривите си краставици!
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И като " се спестят средствата" къде ще отидат? В нечии джоб, като твоя, не в народа
18
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно е прав ! Само един ограничен параноичен профан може да твърди,че ваксината ще го убие или чипира !
17
3
 
2
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
Онзи ден се върнахме, от екзотична почивка, записват те на хвърчащ лист, ако мислиш, че някой после те подава в РЗИ - съмнителна работа. Освен това след теста карантината отпада, направихме го веднага след кацане, докато си разипаковаме куфарите и резултатите бяха готови - изпратихме на мейл и още на следващата сутрин, след като отпочинахме от полетите, се заехме с ангажиментите си. Така че не се изказвай неосведомено.
16
4
 
15
 
! Отговори
читател преди 3 години
До Анонимен Как да нямат пари,бе господине,погледни ни как сме се разпищовили.Из София се разхождат със скъпи и пре скъпи таралясници,ако не на Занзибар,то поне на Тасос,ако не на ресторант,то поне на нощен клуб или пиано бар.То баба ни все същото правеше,та ние искаме да е същото и за нас.А,..изпуснах фитнеса,СПа,пилатеса,а картофите си стоят неприбрани по полето...Толкова за смешниците,които се правят на новите европейци,жалко,много жалко за нас.
15
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
късно е либе за китка - положението е изтървано отвсякъде и виновните за това са ГЕРБ. Британския и южноафриканския щам са вече плъзнали навсякъде и е въпрос на дни и часове да се види ефекта от неадекватните мерки и неадекватната реакция на мутропитека и заобиколните му.
14
19
 
7
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Смеш.ник, такива трябва да бъдат съдени за претъпления срещу човечеството ! Ще си пътувам по екзотични дестинации и още как, януари бях на Занзибар, февруари на Доминика, март ще съм в Куба и после почва сезона на круизите ! Не мога да повярвам , че все още има ба.ламурници, които верват в ''пандемията'' КОФИ 19 ахахахахахахаха , ох заболя ме корема от смях.....Българийоооооооо, клета майке родилке !!!!!!!!!
13
9
 
13
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
колкото и гадно да звучи, противните мнения трябваше да бъдат потискани-------- Аз пък смятам, че маика ти трябваше да те абортира.
12
6
 
7
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Абе тоя Мемек сигурно се е ваксинирал. Що пищи тогава?
11
6
 
7
 
! Отговори
До СатаНАТО преди 3 години
.Ако всички бяха с твоя мозък,щяхме да живеем още в пещерите!
10
11
 
9
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Въпреки такива Мемековци, животът продължава, а тоя льольо ще си остане в забвение.
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в България мерките се спазват стриктно, какво не ти харесва?
8
2
 
18
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Напълнило се е с пишман професори, организирани в хиляди научни дружества.Човек би си помислил, че в България се развива някаква страхотно напреднала наука. Ха-ха!А всъщност, тия освен да се наливат с марков алкохол по конференции и да друсат сланини по банкети, друго не правят.
7
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия с екзотичните екскурзии не са милиони, като се върнат карантина 14 дни и тест. Не може да се разчита само на съзнанието на хората, трябва и правила, които държавата е длъжна да наложи , иначе тя за какво е?
6
3
 
3
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
Кой знае в каква панелка си наврян, завит с одеало като мишок, че да пестиш стотинки за ток.
5
4
 
14
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Тези километрични опашки по границите на българи без пари ли са?Българинът днес пътува както никога преди!
4
10
 
15
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Озаптете чалгарите------А защо не озаптите правителството на банкянския *** и лекарите-престъпници?Знаете ли, че пропагандата на фашизъм е забранена от Конституцията, а "умникът" Момеков точно това прави? Прокуратура има ли?
3
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм на Малдивите от 3 седмици.Нека ми е зле....ХА-ХАЖивея си на плажа, вдене и пиене *** корем.Пей сърце.Боко-тиквата да го ДУ..а !!
2
12
 
17
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Мисля, че ако се въведат "брутални" мерки с полицейски часове, съвсем оправдано ще бъде избиването на полицаи по улиците и бесенето на такива като този из род с екзотично фамилно име.