Проф. Момеков: Не е моментът за екскурзии или екзотични пътувания

Колкото и гадно да звучи, мненията против ваксините трябваше да бъдат потискани
4 мар 2021 08:57, Елка Василева
80
Проф. Момеков: Не е моментът за екскурзии или екзотични пътувания
Снимка: архив, БГНЕС

Трябваше да се обяснява на хората защо да се ваксинират и колкото и гадно да звучи, противните мнения трябваше да бъдат потискани. Това коментира проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация, пред БНТ.

Той обясни, че освен клиничната пътека има много колатерални разходи за COVID - лекарствата са безкрайно скъпи. А когато те ваксинират и не се разболееш, всичко това се спестява, категоричен е проф. Момеков.

„Ваксините бяха тествани при огромни популации и на този етап нищо не може да се сравни с тях. След поставянето на ваксина има период в който се разгръща имунната реакция“, обясни ученият.

Още по темата

Според него идеите за поставяне само на една доза при преболедували COVID са по-скоро мерки при недостиг на ваксини.

Проф. Момеков категорично смята, че в сегашната ситуация не трябва да се предприемат екскурзии или екзотични пътувания.

„Мисля че е много странен период да ходиш на екскурзия в Африка. Знаем, че в ЮАР изолираха един вариант, който е много проблемен. Част от тези страни разчитат на Исус да ги пази и мисля, че не е добра идея в този период да ходиш на места, където не се знае каква е ситуацията с пандемията“, обясни Момеков.

60% от договорите за ваксините ще бъдат предназначени за 14% от световната популация. СЗО направи един механизъм за подпомагане на тези страни, но знаете, че там живее огромна популация от хора, обясни проф. Момеков.

Това, че сме си измерили антителата, не дава мегаточен отговор на въпроса доколко сме развили имунитет, допълни още той.

По въпроса за страничните реакции след ваксинирането Момеков обясни, че ваксините съдържат макромолекули, а някои буквално съдържат вируси, така че е нормално да има реакции.

„Ако се направят брутални мерки от сорта на въвеждане на полицейски часове, на нас българите това ни действа много зле, трябва сами да се ограничаваме“, смята фармакологът.

Отварянето на заведенията не значи, че пандемията е свършила, категоричен е проф. Момеков.

Относно недоверието в ефективността на ваксините той даде пример как хората си купуват хранителни добавки за коса, кожа и растеж от нокти от интернет, а същевременно не искат са се доверят на най-големите фармацевтични компании в света. Така че бигфарма не е злодей, заяви на финала проф. Момеков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кажи го на певачките професор! Масово са в Занзибар!Утре като се върнат и го домъкнат африканския щам, ще го разметкат с гюбеци по заведенията и познайте кой ще го отнесе! Децата! Пак ще ги затворите, че и ще ги обвините че те са го разнесли! Озаптете чалгарите!