Реално ли е? Минимум 2,5 млн. души са преболедували COVID-19 у нас

Д-р Трифон Вълков не смята, че ще стигнем отново 5000 заразени на ден
Обновена: 4 мар 2021 09:40 | 4 мар 2021 09:40, Ния Христова
123
Реално ли е? Минимум 2,5 млн. души са преболедували COVID-19 у нас
Снимка: БГНЕС
"Преболедувалите COVID-19 са в пъти повече от обявените. Реалният брой на хората, прекарали заболяването, е минимум 2,5 милиона". Това заяви в ефира на Нова тв д-р Трифон Вълков от Инфекциозната болница в София.
 
"Една от причините за повечето положителни проби, е че се правят повече тестове. Винаги сме правили около 10-12 000 изследвания, а сега има дни, в които се правят 16 000. Друга причина е, че вече се добавят и антигенните тестове", коментира Вълков.
 
Според него теоретично е възможно в началото на април да стигнем отново 5000 заразени на ден.
 
"Продължавам обаче да мисля, че надали ще стигнем до подобен ръст на заразените, какъвто имаше през ноември. Голяма част от хората вече са прекарали вируса. Има и доста ваксинирани", поясни инфекционистът. 
 
Д-р Вълков допълни още, че Инфекциозна болница разполага с около 90 легла за пациенти с коронавирус. До края на февруари само 1/3 от капацитета в лечебното заведение е бил запълнен.
Още по темата
 
"В света има достатъчно поръчани ваксини – около 11, 3 милиарда. Разбира се, не всички от тях са произведени. Проблемът е тяхното неправилно разпределение. В Германия се говори, че отделни държави се презапасяват с дози. В Англия се падат 7 ваксини на глава от населението, а в Канада - 9. Междувременно има страни, които не са получили нито една доза. Затова беше създадена организацията КОВАКС, която цели това да не се случва. Няма как да се справим с вируса, ако някъде по света има огромно население, което не е ваксинирано", смята д-р Вълков.  
 
На въпрос дали една доза е достатъчна той отговори следното:
 
"По-добре ваксиниран с нещо, отколкото неваксиниран с нищо. И трите ваксини изработват сравнително добър имунитет след първата игла".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските и мерките спирали грипа и затова го няма, ама Ковид беснее!? Това полюционерската мисъл е безкрайна и неразгадаема....
82
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре ваксиниран с нещо, отколкото неваксиниран с нищо.Туй дофтор ли го речИ...
81
2
 
11
 
! Отговори
77 преди 3 години
Яко си се объркал. Нито руската е преминала през всички клинични фази, ни то на астрата, нито на пфайзер. На астра ще приключи 2024г, на пфайзер 2023 трета клинична фаза. Докато не приключи трета клинична фаза всяка една ваксина срещу ковид е на експериментално ниво. Тогава ще излезат всички данни за безопасност - на еди колко си хора ще има толкова загинали, на еди колко си ще има това, онова и т.н. А руската и на астра са класически ваксини. Технологията за направата им е изпитана и безопасна.
80
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен... съсипано образование, съсипана психика... Няма ваксина на тоя свят, която може да компенсира щетите на тази глобална простотия.
79
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една година по-късно да си припомним как започна истерията - с кадри на хора падащи на улицата и умиращи за секунди, с кадри на препълнени камиони с чували с трупове, брутални арести на хора разхождащи се "безцелно" по улицата и т.н. И заради всички тези "мерки", умряха хора, които бяха лишени от лекарски грижи породени точно от "мерките"... Разбира се статистиката показа повишена смъртност. Къде сме една година по-късно? Разбита икономика, разбито здравеопазване, брожения като пред война...
78
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като сте загрижени що не платите 10 млрд долара на краварите да разработят и ваксина против рак. Дайте им 10 млрд долара, освобдете ги от отговорнст от ваксината за рак и се ваксинирайте със разработенатат ваксина против рак нали сте я платилил А де ? Нали тъй процедирате със мисъл и загриженост за хората ? Що за Ковид може, а за рак не може ? Викайти и кушерката Урсула и тя даде първа 100 млрд на Угур Шахин.
77
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 85Какъв грип те гони бе чумпил? При толкова мерки, маски, ограничения и ученици с онлайн обучение...
76
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупост е да сме преболедyвали всички щамове, реално ли е да сте прости или да ? То грипа всички са го преболедували и има ваксини за нето ама все е тука - свиквайте и със Ковид. Който ще умре, ще умре, неизбежно е тъй или иначе. Който иска да се карантира сам ако го е страх, отваряйте всичко и никакви Локдауни повече Лятото всеки има възможност да отиде в друга държава дето има Локдауни и да си остане там, тука е демокрация, а не фашизъм.
75
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А грипът где е?
74
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като грип да, ама с по-малка смъртност.
73
8
 
10
 
! Отговори
Всичко може преди 3 години
Може и чрез самите ваксини да става заразяването и да е част от по-големият план за масово поразяване на хората.
72
4
 
4
 
! Отговори
Летеца Кемиал Трейс преди 3 години
НОЩ, спрете се! Трета вълна, пак работа до скъсване, полети, няма почивка! Ей го на днес 2 полета до Бърно и два до Каспичан, спрете се! :)
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 73лошото е, че винаги има първи път. Не го казвам с идеята за заяждане или ръсене на акъл, по-скоро е опит за обръщане на внимание върху факта "докле е младост". Най-малкото щото след 10, 20 или 30 години човек не е вече същия. Поради което и клетвите дадени днес, утре може и да не са валидни. С уговорката въпросното утре все пак да дойде един ден...
70
4
 
2
 
! Отговори
Истината преди 3 години
На нас ваксина не трябва ние си имаме баба марта за здраве.
69
4
 
7
 
! Отговори
до 66 преди 3 години
При чума имаш бактерия, а тук вирус който умира веднага с умрялото тяло бе ***.
68
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"По-добре ваксиниран с нещо...", Ако е нещо, което е изпитано и доказано безопасно, то това нещо е хубаво. Но ако това нещо е на експериментално ниво, без да се знае какво е, що е, то това нещо е опасно. Ваксинираш се с нещо ама пак си носиш маска, дистанция и разнасяш вируса. Даже искат и паспорт за това нещо. А нищо не се променя след ваксинирането с това нещо. Правят ти пср тест след месец и си полужителен. Карантина, ама си се ваксинирал с това нещо. Нещо не върви.
67
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"По-добре ваксиниран с нещо, отколкото неваксиниран с нищо."Колкото се ваксинирам против грип, толкова ще се ваксинирам и против ковид, тоест изобщо. И двете ги изкарвам изключително леко, така че хайде пий едно валерианче да се успокоиш малко.
66
7
 
1
 
! Отговори
Do 70 анонимен преди 3 години
Завчера като ти ходих в устата сладка ли ти беше авантата? Искаш ли пак да ти къкъм в устенцето?
65
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако нямаше телевизия и интернет даже нямаше да разберем, че има вирус.
64
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напълно възможмо е 2,5 милиона у нас да са били ЗАРАЗЕНИ с вируса, но това въобще не означава, че всички са ПРОБОЛЕДУВАЛИ. Огромната част дори не са забелязали, че са били инфекцирани.