Реално ли е? Минимум 2,5 млн. души са преболедували COVID-19 у нас

Д-р Трифон Вълков не смята, че ще стигнем отново 5000 заразени на ден
Обновена: 4 мар 2021 09:40 | 4 мар 2021 09:40, Ния Христова
123
Реално ли е? Минимум 2,5 млн. души са преболедували COVID-19 у нас
Снимка: БГНЕС
"Преболедувалите COVID-19 са в пъти повече от обявените. Реалният брой на хората, прекарали заболяването, е минимум 2,5 милиона". Това заяви в ефира на Нова тв д-р Трифон Вълков от Инфекциозната болница в София.
 
"Една от причините за повечето положителни проби, е че се правят повече тестове. Винаги сме правили около 10-12 000 изследвания, а сега има дни, в които се правят 16 000. Друга причина е, че вече се добавят и антигенните тестове", коментира Вълков.
 
Според него теоретично е възможно в началото на април да стигнем отново 5000 заразени на ден.
 
"Продължавам обаче да мисля, че надали ще стигнем до подобен ръст на заразените, какъвто имаше през ноември. Голяма част от хората вече са прекарали вируса. Има и доста ваксинирани", поясни инфекционистът. 
 
Д-р Вълков допълни още, че Инфекциозна болница разполага с около 90 легла за пациенти с коронавирус. До края на февруари само 1/3 от капацитета в лечебното заведение е бил запълнен.
Още по темата
 
"В света има достатъчно поръчани ваксини – около 11, 3 милиарда. Разбира се, не всички от тях са произведени. Проблемът е тяхното неправилно разпределение. В Германия се говори, че отделни държави се презапасяват с дози. В Англия се падат 7 ваксини на глава от населението, а в Канада - 9. Междувременно има страни, които не са получили нито една доза. Затова беше създадена организацията КОВАКС, която цели това да не се случва. Няма как да се справим с вируса, ако някъде по света има огромно население, което не е ваксинирано", смята д-р Вълков.  
 
На въпрос дали една доза е достатъчна той отговори следното:
 
"По-добре ваксиниран с нещо, отколкото неваксиниран с нищо. И трите ваксини изработват сравнително добър имунитет след първата игла".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
4
 
! Отговори
Али ага Мустафа преди 3 години
Турския вилает да се ваксинират по бърже
22
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Познавам хора дето го изкараха "на крака" . С аргумента, че дреболия като да нямат обоняние и да ги втриса леко, няма как га ги спре да ходят на работа и насам натам. Те и по-тежки грипове на крака са карали били. Че и на доктор в тая пандемия да ходят. Та с подобно поведение, нищо чудно че процента на заболели и умрели в България е толкова висок.
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След това изказване познайте дали някой ще спазва мерки!
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ги нямаме такива прекарали, непрекарали да се ваксинират шайката си иска %-та от ваксините.
19
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нас глад,безработица,мизерия не ни мори вие искате с еди бацил на ни умори.Айде бегайте у леву.
18
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2.5 прекарали вируса,около 500 хиляди ваксинирани до края на месеца,кой като нас ние вече над 50% сме със стаден имунитет! Да,Да ама Не!
17
13
 
16
 
! Отговори
Онзи преди 3 години
Напълно реално е. Аз и още доста около мен, го изкарахме без да се тестваме и да влизаме в некви списъци и некви на държавна хранилка да ми чукат по джама, да проверяват дали съм в къщи. Грипче, като грипче.
16
5
 
17
 
! Отговори
Грешна стратегия преди 3 години
Дори може да са повече. Мерките против пандемия нямат смисъл - но това е в световен машаб!Ако искат да направят нещо за климата - да направят нещо за климата. Както е казал Наполеон:Ако искаш да превземеш Виена - превземи Виена!Ако искат да намаляват въглеродни емисии - да правят закони да намалят въглеродните емисии, а не да ни занимават с изкуствени/медийни пандемии!
15
4
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
В началото на миналата година, не се говореше за ковид, а имаше много болни и болниците бяха препълнени! Тогава го преболедувахме за първи път, без страх, като обикновен грип!
14
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На преболедувалите - честито. Пак може да се заразите.На ваксинираните - честито. Ще ви боднат пак на есен.
13
3
 
11
 
! Отговори
Чичо Любо преди 3 години
Какво смята доктора - няма значение. Важното е Ковид 19 какво смята...
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Минимум толко требва да са починали,ако си следите платените статистики..
11
5
 
7
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
И татковците сме доволни не само мамите ,***! Като направиш деца ( съмнявам се ,че ще има на кого) и имаш истински отговорности се обаждай. Сега обратно под юргана и недей да пишкаш да не те хване " вируса" ...Смешници
10
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е абсолютно сигурно, че много повече са боледували, отколкото официално обявените. Аз поне познавам няколко човека така.Обаче има и друг фактор, поради мутациите или други фактори, вече пребоедувалите, може пак да се заразяват след около 8 месеца. Та е въпрос на 2-3 месеца да затворим кръга, когато подходящите за заразявне ще са много голям процент. Аи доста от хората ще се самоуспокояват, че вече са изкарали и няма да се пазят толкова.
9
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз слагам маска! На брадата! Устата и носът ми не са покрити. Може да се задуша.
8
7
 
18
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Аз се тествах три(3)пъти батьовото двата анигенни и един за корона 1-90-за носител -отрицателен2-37- антиген- отрицателен3-26- антиген- отрицателен164лв. ОбщоЩе ми върнеш ли парите батьовото?
7
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е кръчмите да работят, лапетата да обменят свободно коронки, a БГ мамите да са доволни, че децата им спортуват. Който оцелее, оцелее. Всеки се спасява сам.
6
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво като са преболедували?! Имаме едно приятелско семейство, което изкара вируса октомври и в момента отново са болни.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да ни*
4
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народ, който инатливо отказва да слага маски, да спазва дистанция и който гордо умира по стълбищата на болниците НЕ може да бъде унищожен. :)