За Спутник V: Може да е ладата сред ваксините, но ще доведе до крайната цел

Д-р Монев: Политиката отстъпи на обществените настроения в Германия
4 мар 2021 15:00, Елка Василева
162
За Спутник V: Може да е ладата сред ваксините, но ще доведе до крайната цел
Снимка: архив, БГНЕС

"Ако имате трима души със старата мутация на COVID-19, при R число от три, след 10 цикъла на разпространение ще заразят 200 хиляди души, при британската мутация това R число е 5 и след 10 цикъла на разпространение ще заразят 29 милиона души. Такава огромна е разликата в една лека повишена заразност на вируса и затова няма как да не ни притеснява това". Този коментар направи пред БНР д-р Стоян Монев, лекар на първа линия в Covid сектор в общинска болница в Германия.

Той уточни, че и там ситуацията се усложнява, а противоепидемичните мерки се удължават до 28 март, като се определят възможности за облекчаването им в регионите, където заболеваемостта се понижава.

Още по темата

"Политиката отстъпи на обществените настроения, защото реши, че населението е изморено и не може да се продължава с тежкия локдаун. Но това ще даде тежки последици в следващите седмици", уверен е лекарят.

Д-р Стоян Монев прогнозира, че до септември ще има достатъчно ваксини за гражданите на страните от ЕС и призова хората след информирано решение да се ваксинират.

"Има известни резерви в Германия към ваксината на "АстраЗенека", която се появи след медийни публикации, че тя е 20-30% по-малко ефективна от "Пфайзер", което се дължи на по-ниска ефективност при по-възрастните хора, тези над 65-годишна възраст. Въпросът е, че дори да се заразят, ще протече като настинка, няма да стигнат до интензивни отделения и няма да умрат. Затова не разбираме страненето от тази ваксина", каза лекарят.

Според д-р Монев е правилно решението в България да има зелени коридори за хора, които да получат подготвени ваксини за приоритетните групи при неявяване на хора от заявените списъци.

За руската ваксина "Спутник V" той изказа мнение, базирано на научни публикации за нея, че е много добра. "Може да е ладата сред ваксините, но ще доведе всички до крайната си цел. Няма данни да бъде опасна, дори данните са много добри“, каза д-р Монев.

„Проблемът при руската ваксина е, че Русия няма капацитет за произвеждане на високотехнологични продукти и трябва да помоли Южна Корея, Италия, Франция или др. държави да произвеждат нейната ваксина. Въпросът е кога ще могат да я произвеждат. Правилно е да я одобрят от Европейската агенция по лекарствата, но руската ваксина ще бъде твърде късно налична, за да помогне за пандемията", смята д-р Стоян Монев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 128 каква червена пропаганда в днешна Русия те гони, бе, ти имаш халюциниации и си скъсал с реалността - управляващата партия в Русия - " Единна Русия" има неолиберална икономическа платформа и умерена дясна консервативно-нацоналистическа идеология, а там комунистическата партия на Зюганов (КПРФ) е в парламентарна опозиция
120
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дрън, дрън глупости:Проблемът при руската ваксина е, че Русия няма капацитет за произвеждане на високотехнологични продукти и трябва да помоли...Официално до края на Март Русия ще произведе десетки мивиони от собствената си ваксина в Русия. (това по повод твърдението за липса на кацитет за високо технологични ...)Просто нито една държава в света не може да произведе количества за целия свят естествено е това. Руската ваксина е одобрена вече от 40 държави. Стига с вашите инсинуации.
119
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 127Не става дума за "текущата" ситуация.Непосредствено преди да започне цирка с пандемията Русия беше на дъното.Не ми дреме колко златни резерви има Русия, хората мизерстват и са МНОГО далече от обещанията на Путин (и бяха преди да започне КОВИД панедмията). Ама МНОГО ДАЛЕЧЕ.Не, че за това ми дреме повече, само илюстрирам това как функционира постоянната червена пропаганда.
118
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 120 Къде в света текущата епидемия не даде негативни отражения - В САЩ ли, където безработицата и фалитите скочиха и 36 милиона американци се наредиха на опашки за безплатни хранителни пакети, в Западна Европа ли - където прозводството и потреблението спаднаха с десет процента. В началото на 2020 г. нефта се срина до 20 долара за барел и чак сега се върна на ниво 60 долара за барел. Така че няма какво да се правиш на професор, Русия в тези условия се справя много добре и има златни и валутни резерви за 600 млрд долара
117
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Стар МераклияМи че те са си Лада/Запорожец сравнимо с жените на Запад. Няма такава деградация и морално остаряване. Иначе деянат :))))))))))))))
116
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига глупости ,навремето и на Москвич се радвахме
115
0
 
23
 
! Отговори
Стар Мераклия преди 3 години
А защо не сравнявате рускините с Лада или Запорожец, щом и те са от Русия ? Аз пък ще кажа, че почти всички британки и повечето германки не могат да се сравняват и със една средностатистическа рускиня. Аман от глупави сравнения !
114
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Засега руската ваксина се показва като най-добрата и безопасна ваксина. Това е свръхтехнологичен продукт, чиято разработка заслужава Нобелова награда. ТОва не е лада, не е мерцедес, не алфа ромео, а космически кораб Союз сред ваксините. За сравнение при едно тестване - ваксината на Биотеч дава 35 странични вредни за здревето ефекта, китайската - 25, а спутник само 1. Спутник осигурява защита за 1 до 2 години, а много други ваксини - само за 6-8 месеца
113
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 118... 140 долара за барел), тъй че цените на петрола само се увеличаваха (чак до ковид кризата). Също така, според самия Путин, откакто има санкции, икономиката на страната е станала много по-силна и се е разгърнала. Даже тук четем редовно, как Русия била станала световен лидер в производството на зърно, мляко, и какво ли още не.
112
10
 
4
 
! Отговори
Влак GT преди 3 години
Спутник V, ваксина за червенотиквеници!!
111
2
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 118"Очевидно е, че сривът на цените на петрола и санкциите, на които е подложена Русия дават отражение."ТОЧНО за това говорех преди като казах, че ако не успеят или да излъжат, червените започват с оправданията.Чакай да ти обясня какви безмислици говориш.Когато Путин го каза това цените на петрола бяха някъде 40-45 долара за барел. През следващите години цената му постепенно се показваше и за няколко години правеше абсолютни рекорди (по едно време беше достигнала абсурдните..
110
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 115/117Ваксинирайте се с каквото искате, но не говорете глупости: всички българи до 25 години са ваксинирани с ваксини, които НЕ са руски. Никой от тях не е загинал, може би по простата причина, че западните ваксини винаги са били класи над всичко останало.
109
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
DO 113 Путин за разлика на форумните лаладжии е мъж, който не плямпа празни прказки и си държи на думата. При него заплатите и пенсиите на руснаците се увеличиха няколко пъти. Очевидно е, че сривът на цените на петрола и санкциите, на които е подложена Русия дават отражение. Но там работят и увеличават износа в Китай и Югозточна Азия, и има всички предпоставки и ресурси да успеят. Не им бери грижа на руснаците, по-добре се запитай кога у нас доходите ще са като в Гърция и Портогалия
108
2
 
8
 
! Отговори
до 115 преди 3 години
Защо си се кръстил Българин? Много малко от българите мислят като теб. Не ни манипулирай! Ако не бяхме ваксинирани с руски ваксини и с това абсолютно бездарно управление до сега щяхме да сме измрели. Давайте руската ваксина за да оцелеем. Не пречетеи тя да стигне до нас.
107
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не разбира страненето от ваксината на Астра Зенека, аз мога да му обясня - всички вип персони, които решиха да ни дадат пример разумно се ваксинираха с други ваксини. Не виждам някой от държавния или друг елит да си е боцнал Астра Зенека. Иначе господата не разбират защо ние не искаме да си сложим въпросния продукт, който Швейцария отказа да признае, че е ваксина, а в Южна Африка, след собствено проучване го изхвърлиха.
106
11
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 3 години
Никога не бих се ваксинирал с руска ваксина, то е все едно да харесвам Запорожеца им. Айде нема нужда...
105
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-скоро е ЗАЗ(Запорожец).
104
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Италия" .... така че ... "Така че както обикновено при комунистите, винаги обещанията са за светло бъдеще, което да оправдае настоящите провали .... а когато и обещанията за светлото бъдеще се провалят или следват нови обещания, или е "виновен" "външния" враг.Путин обеща през 2005, че 2020 руснаците ще имат заплати колкото Португалия.
103
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 99/109Не минава номера. Те са МИНИМАЛНА част от общата бройка на хората, които ще трябва да се ваксинират, тъй че, не, не е това причината.Не се безпокойте, ние сме свикнали: когато една пропаганда на руснаците се провали веднага започват извиненията защо. С това сме свикнали. Те така се "оправят" с реалността: или крият или лъжат или ако и това не върши работа се започва с най-невероятни обяснения, които е очечидно, че са несъстоятелни както твоя опит, но те се правят, че стават.
102
1
 
3
 
! Отговори
Италия преди 3 години
По италианските новини казаха септември ще започнат производство.Чакат удобрението от ЕК ,но и 3 месеца за обурудване ,необходимите машини.....Така ,че .....