Здравният министър: Ваксинацията върви с добри темпове

В Европа вече се говори за български модел за решаване на кризата, смята Ангелов
104
Здравният министър: Ваксинацията върви с добри темпове
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ваксинацията в страната върви с добри темпове и няма място за притеснение. Тази оценка даде министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов при посещението си във Варна.

Той уточни, че след посещението си в морската столица се прибира в София, където се очаква да проведе среща с представители на Регионалните здравни инспекции в страната и да се обсъди ситуацията.

"Искаме хората да са спокойни. Знаем какво се случва, знаем как да го овладеем – няма място за никакви притеснения. За огромно наше съжаление, ситуацията продължава вече повече от година, като освен физическо здраве, ние имаме психическо и социално здраве, които са от първостепенно значение за силата на обществото", посочи Ангелов, цитиран от "Фокус".

Още по темата
Той апелира по отношение на мерките да не се противопоставя бранш с бранш, "защото основната ни идея е да излезем максимално бързо от тази неприятна ситуация и да удържим на предизвикателствата, заедно като общество".

Здравният министър отново посочи, не мерките не са разхлабени прибързано, а анализи се правят ежедневно и там където е необходимо се прилагат нужните мерки.

"Относно Британския щам, ако вземем като пример Западните държави с техните строги мерки, ще видим, че резултатът е никакъв. Т.е. мерките не помагат или не могат да намалят дотолкова числото на разпространение на вируса, така че то да бъде ефективно за овладяване на ситуацията. Пак искам да повторя – няма място за паника, нека хората бъдат спокойни", допълни проф. Ангелов.

Той посочи, че близо 60 000 човека вече са се записали за ваксина в електронната система и се прави разпределение на дозите, там където е необходимо. "Също така разпределяме наличните ваксини и на личните лекари. Като цяло ваксинацията върви с добро темпо. Аз лично съм доволен от темпото, с което вървим и ако продължаваме в същия дух, до края на лятото ще постигнем това към което се целим", каза здравният министър.

По думите генерално няма критични точки в страната с недостиг на легла за болни с коронавирус, а по-скоро в няколко области има по-голям натиск.

"Към настоящия момент това са Кюстендил, Бургас, Шумен и няколко лечебни заведения в София. Пак казвам – притеснения няма, болниците вече имат абсолютно всичко, като започнем от апаратура, кислородни концентратори, ремдесивир и всичко, което е в областта на предпазването. Това което обаче може да спре разпространението на вируса е ваксината, която е здравен щит срещу COVID-19", категоричен бе проф. Ангелов.

"Това което искам да кажа е следното: в Европа вече се говори за български модел за решаване на кризата. Защо? Първо защото страната ни успя да постигне най-добри резултати в областта на заболеваемостта и смъртността след взетите мерки, които бяха много меки и с нисък индекс на строгост, сравнени с другите държави, които приложиха много по-стриктни мерки, но не успяха да постигнат нашите резултати. Именно това е едната част от българския модел", каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брей говорили за българския модел , българските политици единствените сигурно в Европа които не дадоха и блистер витамин ц или кило портокали , иначе много загрижени! А на фона на това страни в Европа и не толкова опезпечиха хората с пари на калпак!
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен 123 преди 3 години
"Относно Британския щам, ако вземем като пример Западните държави с техните строги мерки, ще видим, че резултатът е никакъв. Т.е. мерките не помагат или не могат да намалят дотолкова числото на разпространение на вируса, така че то да бъде ефективно за овладяване на ситуацията. Пак искам да повторя няма място за паника, нека хората бъдат спокойни", допълни проф. Ангелов. ТИЯ всеки ден лъжат, един път казва британският вирус бил по-опасен от КОВИД, днес нямало място за паника? Вервайте ми
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българският модел е да се избият колкото се може повече българи - 7ма по смъртност в ЕС, за да има туристи...