Здравният министър: Ваксинацията върви с добри темпове

В Европа вече се говори за български модел за решаване на кризата, смята Ангелов
104
Здравният министър: Ваксинацията върви с добри темпове
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ваксинацията в страната върви с добри темпове и няма място за притеснение. Тази оценка даде министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов при посещението си във Варна.

Той уточни, че след посещението си в морската столица се прибира в София, където се очаква да проведе среща с представители на Регионалните здравни инспекции в страната и да се обсъди ситуацията.

"Искаме хората да са спокойни. Знаем какво се случва, знаем как да го овладеем – няма място за никакви притеснения. За огромно наше съжаление, ситуацията продължава вече повече от година, като освен физическо здраве, ние имаме психическо и социално здраве, които са от първостепенно значение за силата на обществото", посочи Ангелов, цитиран от "Фокус".

Още по темата
Той апелира по отношение на мерките да не се противопоставя бранш с бранш, "защото основната ни идея е да излезем максимално бързо от тази неприятна ситуация и да удържим на предизвикателствата, заедно като общество".

Здравният министър отново посочи, не мерките не са разхлабени прибързано, а анализи се правят ежедневно и там където е необходимо се прилагат нужните мерки.

"Относно Британския щам, ако вземем като пример Западните държави с техните строги мерки, ще видим, че резултатът е никакъв. Т.е. мерките не помагат или не могат да намалят дотолкова числото на разпространение на вируса, така че то да бъде ефективно за овладяване на ситуацията. Пак искам да повторя – няма място за паника, нека хората бъдат спокойни", допълни проф. Ангелов.

Той посочи, че близо 60 000 човека вече са се записали за ваксина в електронната система и се прави разпределение на дозите, там където е необходимо. "Също така разпределяме наличните ваксини и на личните лекари. Като цяло ваксинацията върви с добро темпо. Аз лично съм доволен от темпото, с което вървим и ако продължаваме в същия дух, до края на лятото ще постигнем това към което се целим", каза здравният министър.

По думите генерално няма критични точки в страната с недостиг на легла за болни с коронавирус, а по-скоро в няколко области има по-голям натиск.

"Към настоящия момент това са Кюстендил, Бургас, Шумен и няколко лечебни заведения в София. Пак казвам – притеснения няма, болниците вече имат абсолютно всичко, като започнем от апаратура, кислородни концентратори, ремдесивир и всичко, което е в областта на предпазването. Това което обаче може да спре разпространението на вируса е ваксината, която е здравен щит срещу COVID-19", категоричен бе проф. Ангелов.

"Това което искам да кажа е следното: в Европа вече се говори за български модел за решаване на кризата. Защо? Първо защото страната ни успя да постигне най-добри резултати в областта на заболеваемостта и смъртността след взетите мерки, които бяха много меки и с нисък индекс на строгост, сравнени с другите държави, които приложиха много по-стриктни мерки, но не успяха да постигнат нашите резултати. Именно това е едната част от българския модел", каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
5
 
! Отговори
x преди 3 години
В Европа вече се говори за български модел за решаване на кризата, смята Ангелов !XAXAXAXAXAXAXAXAXAXA
82
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И къв е тоа див зор да ни ваксинирате? Изпълнявате поръчка на господарите и ако се издъните ще ви напляскат , ли?
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ботикс, ваксинирай си г...за.
80
1
 
4
 
! Отговори
Айде бе преди 3 години
Абе Ботокчето и ШАБъ май ще ги ваксинира скоро бай Ставри. Във всяка нормална държава вече да са в панделката.
79
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дай газ Пегаз. Измирането, пардон, ваксинирането на населението никак не напредва с добри темпове.
78
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тези "добри темпове" докато се ваксинират 20% от населението, на първите ваксинирани имунитета вече няма да го има и ще трябва пак да се ваксинират.
77
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българския модел по който сме оцеляли хиляди години:Аве, я си %$%?$%Инжектирането как върви? 2-3 луди ковидзомбита на ден ...
76
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТАКА ВИ НАРЕЖДАТ САТАНИТЕ ЙЕЗОИТСКО МАСОНСКИТЕ ОБЩЕСТВАКоито си мислят ,че могат да управляват земният свят.Но.. БОГ Е ЛЮБОВ !!И НЕГОВО Е ЦАРСТВОТО БОЖИЕ КАКТО НА НЕБЕТО ТАКА И НА ЗЕМЯТАВ БОГ няма болести вируси насилие ограничение.
75
1
 
8
 
! Отговори
преди 3 години
Български модел?Да ваксинираме 20 годишни здрави и корави момци и девойки, докато старците се крият дома, поради щото няма останали ваксини за тях?ти и модела...
74
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излаелците си променяли модела и щели да ваксинират по българския с който ще си ваксинират народа за 20-30 години. Това е българския модел - пренебрегна се националния план и се въведе план юруш. Пълно бездарие и безхаберие. Каквото се случи днес точно това сме планували. Само, че нещо май ваксинираните ще станат повече от внесените ваксини.
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оооооо колко много много ядрото създателите на тази измама ще ги финансират и специално този индивид ще може целият да се НАЗОБИ не само с ботокс вече е милионер ама як милионер.
72
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко пари гушна, господине? Пандемията ще ти осигури ли още пластични операции да се разкрасиш съвсем?
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПОЧНАХА ДА СЕ ИЗТЪРВАТ КАКВО КАЗА МЕНТЪРДЖИЯТА КАТРАНДЖИЕВ ПРОЙЗВОДИТЕЛИТЕ МОЖЕЛО ДА СИ КАЖАТ ЧЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ ИСКАЛИ МНОГО ДА СЕ ВАКСИНИРАТ И ЗА ТОВА ДА ПРАТИМ ПО МАЛКО ВАКСИНИ И ОТНОВО СТРЪХЪТ ДА СИ СВЪРШИ РАБОТАТА КОЛКО СТЕ СМЕШНИ ВИЕ И ВАШИТЕ МЕНТОРИ.ЦЯЛАТА ТЕХНОЛОГИЯ Е НАГНЕТЯВАНЕ НА СТРАХ НАЙ ВЕЧЕ ПО МЕДИЙТЕ ПРЕСА ПОЛЗВАНЕ НА ПРОСТИЧЪК ФАКТ ЧЕ НЕ СМЕ ВЕЧНИ И НА ПЕРИОДИ СМЪРТНИТЕ СЛУЧАЙ СЛЕД ОПРЕДЕЛЕНА ВЪЗРАСТ СА ПО НА ЧЕСТО А ОСНОВАТА ЗА СТАРХА СЕ ПОЛЗВА ЕСЕНИ И ЗИМНИ ОСОБЕНО ЗИМНИ ГРИПОВЕ
70
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На път сме да влезем в ТОП ДЕСЕТ по смъртност в света,ваксинирани до 06.03.2021г-50056 лица,страната осигурила най малко PCR тестове на населението си! Най вероятно това дава за"пример"Европа!
69
0
 
8
 
! Отговори
Наш модел преди 3 години
Българският модел е да сме все на последно място по брой ваксинирани в ЕС. Добре че хората пътуват малко, иначе болниците досега да са се препълнили. Но до изборите и това може да стане.
68
1
 
5
 
! Отговори
дърт преди 3 години
Според статистически данни от вчера до "ваксиниране" на 50% от нселението остават "само" 350 дни!
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На който му е интересно може да изгледа последните десет минути от изказването на Муамар Кадафи от речта му пред ООН през далечната-23.09.2009 година!
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде прочетете малко що е то вирус и как ще стане с ваксинациите. Малко инфо няма да е излишно.
65
3
 
1
 
! Отговори
Тоест: преди 3 години
Ако искаме или се налага нещо да направим всичко минава през разрешението на общината, защото тя е собственик, а общината казва: Под масатаааааа! Питайте Виктор Кръстев как му разрешиха новата спортна зала с ЦУНГЪЗ и Под масатаааааа! Тоест или шуробаджанащина или подкуп или рекет!
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много лъже тоя Коцко. Всеки ден различни неща говори според зависи накъде духа вятъра. Това бил медик моля ви се. Срам за медицината. Бил и министър - срам за министрите.