Дончев отчете: За четири години средната заплата нагоре с 50%

Голямата задача според него е възстановяването на нормалния диалог
318
Дончев отчете: За четири години средната заплата нагоре с 50%
Снимка: БГНЕС

За четири години БВП е нараснал с една четвърт, средната заплата с 50 на сто, минималната пенсия се е удвоила, отчете вицепремиерът Томислав Дончев на среща с КНСБ.

По думите му управлението е моделиране на процесите, търсене на консенсус, а постигнатото е в резултат на общи усилия, чрез механизми на вземане на решения, в които и синдикатите участват. Вицепремиерът благодари на социалните партньори за постигнатото, предаде БТА.

Според Дончев голямата политическа задача, която стои, е възстановяването на нормалния политически диалог - без крясъци, без обиди, да се работи с прагматични категории. Той заяви, че в следващите години България ще е изправена пред огромни предизвикателства и възможности, като, по думите му, ако не сме подготвени, ако не сме в състояние да намираме минималната доза консенсус, може да се окаже, че ще се спънем в предизвикателствата и ще изпуснем възможностите.

"Не оспорвам правото, който управлява да бъде критикуван, напротив - това е задължение, но трябва да върнем рефлекса - където е възможен разговор по тежките теми, той да се състои", заяви Дончев. Той допълни, че който и да управлява, трябва да преведе страната през предизвикателството "Зелена сделка", като според него този процес не трябва да тече през типичните политически истерии, защото така нищо няма да постигнем.

Вицепремиерът смята, че излизането от Ковид кризата в здравен план е първата тема пред България, а другите са как излизаме в социално-икономически план и "кой как си представя формулата на растежа". По думите на Дончев трябва все повече да се мисли за качество на инвестициите, да има икономическа трансформация.

България трябва да се върне на пътя на растежа още тази година, смята вицепремиерът и допълни, че е необходима фокусирана държавна подкрепа, дори по-голяма от тази, която е сега . Планът за възстановяване и устойчивост ще е много мощен инструмент в тази посока.

Според вицепремиера, ако само разширяваме мащабите, значима промяна няма да има. "Аз не казвам, че шивашка фабрика е нещо лошо, но приносът към растежа е малък", допълни Дончев. Той смята, че трябва да се произвеждат кадри, които пазарът да търси.

Здравният министър Костадин Ангелов посочи, че основната причина за смъртността в България са хората, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, както и пациентите с онкологични заболявания. По думите му усилията ще са за програми за профилактика за тези пациенти, гарантирането на бърз достъп чрез т.нар.златен час, реформа в спешната помощ.

По-високи доходи в здравеопазването, програми за профилактика и ранна диагностика също са крайно необходими и по тях вече се работи, отчете здравният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
0
 
11
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Дончев мълчи за това,че над половината от населението е трайно безработно поне 1 милион са такива, не от година а от десетки години и 2 милиона пенсионери са с пенсия 132-300 лв, но неговата заплата е около 10 хиляди лв, а той освен заплатата си има много други доходи оставка и затвор за крадците
242
0
 
6
 
! Отговори
Иван преди 3 години
В началото, когато влизаше в политиката, Дончев беше голям мишок. Мазнеше се на всеки. Ходеше с наведена глава.Последните години е вирнал нос. Държи се като надут пуяк. Глътнал е въздух и се мисли за велик.Забравил е, че няма нищо вечно в този живот. Днес е на върха и мафията го пази. Утре ще е на дъното и ще лежи в килия, заедно с тиквата.Жалко е, че тези индивиди навредиха на българския народ, отколкото да му помогнат да живее по-добре.
241
1
 
12
 
! Отговори
А преди 3 години
Имаш вид на потенциялен затворник.
240
1
 
18
 
! Отговори
. преди 3 години
А цените на стоките същите ли останаха или с депутатска заплата е трудно да се прецени.
239
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Инфлацията също скочи с 50 процента и повече.
238
5
 
21
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
НАРОД , КОЙТО ВЗЕМА БЪРЗ КРЕДИТ ЗА ДА СИ ПЛАТИ ТОКА , НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН ОТ СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ !!!ПОЗОР СИ ТИКВО !!!
237
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За четири години,средният пръст на ГРОБ,насочен към "народа" се е вдигнал с 50%!
236
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дончев каза ли нещо за квантовата физика?Обипа да се прави на умньо.А за милиардите дето похарчи за електронно управление а резултата е видим-700 000 чиновника разнасят папки и удрят печати?
235
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 2010-та до сега, заплатата ми е скочила с 200-300лв., а цените се удвоиха.
234
3
 
4
 
! Отговори
До 252 преди 3 години
Да при тройната коалиция найстина порасна заплатата с 90%, но това е защото преди тях се правеха реформи, от тогава до сега никой не е правил реформи, а когато се правят реформи, ефекта се усеща след няколко години.
233
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При Жан Виденов бях милионер, а сега нищо.
232
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Расте нагоре само на народните представители които работят това да си увеличават заплатите на три месеца и да работят три месеца в годината другите просто сме ратаи
231
0
 
15
 
! Отговори
Р. Иванова преди 3 години
И още нещо! Напоследък се заговори за техническите паспорти на жилищата. Отново ще кажа за Гърция-цената за ТП на апартамент-100 евро от строителен техник, и 100 евро от електротехник. След известно време цените на тази услуга паднаха на по 50 евро за всеки.Или двата документа за 100 евро. В България, понеже държавата е бедна-по скъпо.Не ми се мисли какво ще ни се случи когато започнем да се разплащаме в евро!?Жална ни майка! На 65 години съм и съм принудена още да работя-от 74-та, та до сега.
230
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 2005-2009 при "лошата" тройна коалиция, нетната заплата се повиши с 90,31%, а сега при "добрата" мутренска коалиция, нетната заплата се повиши с 41,21% за 4 години.
229
2
 
20
 
! Отговори
Р. Иванова преди 3 години
Лекарството ми за кръвно в Гърция за 6 месеца струва толкова, колкото в България за 1 месец/разликата се изплаща от осигурителната каса,от плащаните осигуровки през годините в Гърция/.Пенсията ми в България за 27 години стаж-138 лв. За 7.5 години в Гърция-81 евро.Съпругът ми почина след 43 години стаж, и една година преди да се пенсионира. От неговата пенсия ми се отпуснаха 115 лв. В Гърция наследника на починалия получава 80% от пенсията. Преди кризата наследника получаваше 100% плюс собственат
228
2
 
19
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Прав е този грозник.На депутатите скочи заплатата с над 50%
227
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чекмеджето на Тиквата влиза ли в статистиката за средната заплата?
226
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плешиви запалихте държавата ! Мога ли да ви ..................?
225
1
 
14
 
! Отговори
Геш Еф преди 3 години
След 04.04-2021г. американските демократисти ще изгонят когото трябва и българските герберисти ще преживяват с ограбеното,ако кьовеши не им го конфискува и запорира.
224
10
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Комунистиииииииииии, гласувайте за Р.Гечев и Простата Крушовишка Приватизаторка :))))))))))))))))))))))))))))))))))))) тогава ще разберете що е глад :))))))))))))))))))))