Спешните медици искат затваряне на заведенията, защо?

Лекар: Най-големият кошмар е да пренасочвам пациенти
8 мар 2021 10:58, Анисия Иванова
302

Асоциацията на спешните медици отправи апел до политиците и до обществото за незабавно затягане на мерките във връзка с данните за все по-бързо разпространение на новите щамове на коронавируса, запълнените легла в голяма част от болниците в страната и острия ръст на новозаболелите. Защо се стигна до апел от страна на спешните медици?

Ние имаме нашия урок от изминалата една година, в която се сблъскахме с COVID-19. 16% от тестваните пациенти са с вируса, което е висок ръст. Предстои предизборна кампания, което означава събирания. Хората имат усещането, че вирусът не е сред нас. Това каза за "България сутрин" д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ.

По думите ѝ сякаш сме забравили, че заразата съществува.

"Ако се стигне над 4000-5000 заразени на ден, ще се препълнят болниците отново. На каква цена ще се разкриват легла - ще е за сметка на натоварване или затваряне на други отделения. Не се спазват мерки, не се носят маски", подчерта д-р Десислава Кателиева.

Тя е категорична, че не трябва да се посяга на учениците - те трябва да продължат да учат. Трябва обаче да се ограничат събиранията на хора, особено там, където учените са доказали, че заразата се предава лесно. Единственото мчясто, където си без маска и си в контакт с хора, това са отново заведенията, фитнес залите.

"Лично аз се разболях и се наложи да се пренасочват колеги, излязох от строя за дълго време. Трудно се работи. Трудно е да кажеш, че си загубил близки - искаме това да спре и да има легла за всички пациенти. Това беше най-големият ми кошмар в 25-годишната ми практика - да пренасочвам пациент от една болница в друга. Ние сме на предела на силите си и няма кой. Ако вървим с тези темпове - за 3 месеца 50 000 ваксинирани, не виждам кога ще стигнем нивото от 4 млн., които ще спрат ситуацията", обясни тя за Bulgaria ON AIR.

Лекарката припомни, че не редно болен човек да се ваксинира. Подчерта, че след няколко месеца ще се ваксинира, след спадане на антителата в организма ѝ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
10
 
32
 
! Отговори
dvb преди 3 години
Това със заведенията и баровете си беше чист предизборен ход, малко да кротнат бранша.. Никъде по Европа не се чува даже за отваряне. Много форумци сравняват как градски транспорт и супермаркети били претъпкани а в ресторант не можело - ами не трябва да може, и това е точно идеята, да се спрат всички неважни места където хората се събират. С транспорта хората отиват на работа, в супермаркета си купуват храна, това са неизбежни места, но кръчми, барове, молове.. всичко трябваше да си е затворено
242
1
 
15
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Недопустимо е спирането на плановия прием.Има и други заболявания освен ковид, които не могат да бъдат игнорирани.Не мисля, че единствените места, които разнасят заразата са само заведенията.Противопоставянето на едното с другото е некоректно.Тези щамове се внасят все пак от някъде.Не е нормално да се настройват хората едни срещу други. Правете каквото искате вече, това е лудост. И за ваксините побъркаха хората.Отричат някоя, после е ок. Медицинския ковид отстъпи на политическия. Пълен хаос...
241
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
от къде намериха тая коза?що не затворите била и кауфланд и измислените ви болници?
240
11
 
10
 
! Отговори
Косо преди 3 години
Да върви и да се гръмне тая.Проблема не е там не е в заведенията.Търсете го другаде сами го разберете.....
239
13
 
11
 
! Отговори
Момо преди 3 години
Ама те още не са заработили и.са ви виновни заведенията ...защо ?Затворете фирмите магазините.Заведенията ви виновни на вас.
238
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е да ама кой отвори предизборно ресторантите ?Не беше ли Тлъстия с Жипката ?
237
8
 
12
 
! Отговори
Срочно преди 3 години
ДА СЕ ЗАТВОРЯТ И МИНИСТЕРСТВАТА И ВЕДОМСТВАТА ВЕДНАГА..ХАрчат десетки милиарди ограбени от народа вкл на исключително вредни проекти вкл тн МАгистрали..Охраната на Южна БЪлгария и на Англия реве КАНСКИ заради недопустими увреждания на биосферата вкл с активиране на черно чумни аномални зони с нагло престъпни бели режещи скенери монтирани на камиони и автомобили вместо доказано безвредни жълти традиционни фарове..
236
8
 
17
 
! Отговори
спешно преди 3 години
Трябва веднага да затворят НАП , ама веднага , защото тази служба е по-опасна и от вируса на Ебола , на път е да ликвидира половината хора в БГ !
235
2
 
3
 
! Отговори
Бокс преди 3 години
Абе Кубрат наби ли Джошуа, че не можах да го гледам ?
234
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нема проблем кръчмите работятваксина за шимпанзета от астра зенека има - вчера я забраниха и в австрия така че спокобокл.уджи.йската яма на европа ще полеучи и тая вакс
233
8
 
15
 
! Отговори
???? преди 3 години
И как ваксините ще помогнат срещу новите щамове на корона-вируса???
232
6
 
70
 
! Отговори
Да, ама НЕ преди 3 години
То и аз искам да затворят търговските дружества Болници и да отворят Лечебници (места където наистина се лекуват хора). Ама не става.Освен това съм сигурен, че градския транспорт в големите градове е по-сериозен разпространител на Ковид от повечето заведения. Да не говорим за големите вериги магазини, които са претъпланини с трудно разминаващи се хора и опашки от по 6-7 души на каса. Да не говорим за театри и кина..
231
5
 
57
 
! Отговори
БожилВасилев преди 3 години
Защо не затворят всички държавни и общински административни структури ?Без друго щатът им е раздут до безбожие, а ние се борим срещу струпването на много хора на едно място, нали така ?!Да затворят и съкратят милиционерски и бирнишки звена и персонал ... или те са от изключително значение, за ефективната борба с "пандемията" ??Искам да вида, как съответстващ процент бюджетни *** си губят уютната службичка и доход, така както с лека ръка оставят без поминък хора от частния сектор !!
230
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 252 извади кофти късмет , че се озова в болница , точно когато беше големият наплив - края на ноември Може би не е трябвало да го изписват все още Ама тогава се бързаше да се освобождават легла и уж оздравели ги пускаха да се долекуват вкъщи Няма достатъчно лекари за голям наплив Къде обърнат внимание , къде не обърнат внимание и накрая , който оцелее
229
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честит 8 март на жената! Тя е извор на Любовhttps://youtube/watch?v=JpWldTFq2Jk
228
18
 
44
 
! Отговори
Munchen_DE преди 3 години
А тия искат ли да затворим търговските дружества, наречени "болници". Аман от бялата мафия. Цяла година им слушаме глупостите!
227
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
У нас спешната помощ не е медицина!И никой не ги пита!
226
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народа си плаща здравните застраховки и те са длъжни да го лекуват.
225
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 243Имах един познат на 30+Без хронични заболявания . Прибра се вкъщи следобед от болницата , подобряваше се и го изписаха Около полунощ изпадна в кома и почина За някои хора е без значение , какво пишат или говорят медиите Като им е минало през главата
224
1
 
3
 
! Отговори
дон преди 3 години
До АнонименАбсолютно си прав. Аз писах за последно.Безсмислено е.