Спешните медици искат затваряне на заведенията, защо?

Лекар: Най-големият кошмар е да пренасочвам пациенти
8 мар 2021 10:58, Анисия Иванова
302

Асоциацията на спешните медици отправи апел до политиците и до обществото за незабавно затягане на мерките във връзка с данните за все по-бързо разпространение на новите щамове на коронавируса, запълнените легла в голяма част от болниците в страната и острия ръст на новозаболелите. Защо се стигна до апел от страна на спешните медици?

Ние имаме нашия урок от изминалата една година, в която се сблъскахме с COVID-19. 16% от тестваните пациенти са с вируса, което е висок ръст. Предстои предизборна кампания, което означава събирания. Хората имат усещането, че вирусът не е сред нас. Това каза за "България сутрин" д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ.

По думите ѝ сякаш сме забравили, че заразата съществува.

"Ако се стигне над 4000-5000 заразени на ден, ще се препълнят болниците отново. На каква цена ще се разкриват легла - ще е за сметка на натоварване или затваряне на други отделения. Не се спазват мерки, не се носят маски", подчерта д-р Десислава Кателиева.

Тя е категорична, че не трябва да се посяга на учениците - те трябва да продължат да учат. Трябва обаче да се ограничат събиранията на хора, особено там, където учените са доказали, че заразата се предава лесно. Единственото мчясто, където си без маска и си в контакт с хора, това са отново заведенията, фитнес залите.

"Лично аз се разболях и се наложи да се пренасочват колеги, излязох от строя за дълго време. Трудно се работи. Трудно е да кажеш, че си загубил близки - искаме това да спре и да има легла за всички пациенти. Това беше най-големият ми кошмар в 25-годишната ми практика - да пренасочвам пациент от една болница в друга. Ние сме на предела на силите си и няма кой. Ако вървим с тези темпове - за 3 месеца 50 000 ваксинирани, не виждам кога ще стигнем нивото от 4 млн., които ще спрат ситуацията", обясни тя за Bulgaria ON AIR.

Лекарката припомни, че не редно болен човек да се ваксинира. Подчерта, че след няколко месеца ще се ваксинира, след спадане на антителата в организма ѝ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като им е тежко да работят предлагам такива като това бaбе да ги освободим от работа, а болните да не ползват услугите на спешната помощ, а да си ходят на собствен ход до болниците, щото и без това е все едно дали ще го закарат с линейка или ще си ходи с градския транспорт.
202
3
 
12
 
! Отговори
Ядосан гражданин преди 3 години
Ха! От глад се умира и то много по-сигурно! И хайде моля ви се, досега не умираха ли хора от вирусни инфекции? Стига вече с това нелогично мислене! Просто досега никой не говореше постоянно за това. Забравихте, че не сме безсмъртни!
201
7
 
12
 
! Отговори
Не! преди 3 години
До Ядосан гражданин 209 виж какво 209, от локдаун не се умира, вярно е че се мизерува. Ама не се умира! Tук грешиш! Именно тъпите мерки избиха хората. Възрастните си умираха сами в изолация. Тоталната абдикация на лекарите е причина да ударим тавана по смъртност, не тъпия ковид.
200
8
 
9
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Разкатаха ги горките ресторантьори. Ама въобще не трябваше да ги пускат. Същото важи и за моловете. Ама не! Сега заради изборите ще пуснат цяла България, ще раздадат пари като за последно - и на пенсионери и на музиканти и на всички. И после следващия да му бере гайлето. То се е видяло, че ГЕРБ няма да са единствена сила в страната. Имаха този шанс и го опропастиха. Да видим след изборите какво ще стане, но силно си мисля, че локдауна е почти в кърпа вързан. Те случаите се покачват, *** ни ГАЗ!!!
199
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ядосан гражданин 209виж какво 209, от локдаун не се умира, вярно е че се мизерува. Ама не се умира! От ковид умират 3%, зора е човек да не попада в 3-те %. Ако е друг човек е просто статистика. Ако сме ние е лична и фамилна трагедия. Егоизма кара хората да не осмислят това. Властта няма право на това, тя не гледа индивидуалното благо, а общественото благо. Но, не го прави от страх заради изборите. Проклетите избори са причина за третата вълна, която ще "отнесе" на небето много хора.
198
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ново 29 А пари дават ли , как е ? плащат ли на отишлите по болниците Тези , които ги сложат на апаратна вентилация сигурно взимат повече . Цял месец в кома , тръба в гърлото, редно е сумите да са по-големи А тези , които починат трябва да взимат най-много париЗащото каквото и да си говорим , кофти е да е умрял човек
197
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко ще спечели една хубава ковид епидемия в държавата. Хиляди хора ще се инвалидизират заради предизборните му приумици. Ама нали не е на неговия гръб. Кръчмарите ще са доволни, те парите не миришат, но успешно разнасят ковид. Населението в достатъчна степен е алкохолизирано и се радва естествено. но ако се появи щам дето поразява и млади хора ще видим голямото посиране. За сега е ясно едно - преболедувалите боледуват и повторно. Понякога тежко, дори и леко но с последствия. Ха наздраве!!
196
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ядосан гражданин 209 Всяка година си е имало грипни епидемии, ама никога не се е чуло ,че болниците не насмогват да приемат болни Защото болшинството от болните се лекува вкъщиКовид е по-различно заболяване от грипаГрипната вълна за идва за 2-3 месеца през зимата и после утихва А тук няма сезонност . Все пак лятото е по-добре , че хората може да са навън и има по-добра вентилация , проветряване на жилища , магазини
195
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ядосан гражданин 209 Уж има някакви мерки за останалите без работа , колко са ефективни , друга тема . От Борисов няма как да се очаква каквото и да е .Но и в други браншове , които нямат такава представителност хората останаха без доходи , ама за тях не се говори . Особено заетите покрай летния туризъм
194
9
 
15
 
! Отговори
Ново 20 преди 3 години
Има нареждане в МБАЛ Бургас днес да се напълни К19 отделението. От днес всички линейки обикалят на празен ход в града с пуснати сирени. Същото беше и миналата година март месец. Сещайте се какво готвя пак тея мизерници.
193
6
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Хайде без поредните глупости. Миналата година като разпънаха походни легла в зала Армеец да не би да я напълнихте. Сега ако отново разпънете походните легла, ще има ли доброволци да лежат? Дори в Сиатъл миналата година не мина този номер. Някой да знае втора година къде се скри грипния вирус?
192
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ал Бънди 205 Ти какво разбираш под препълнени болници ?Всички места , с които разполага лечебното заведение да са заети от Ковид пациенти ?А хората с други заболявания какво да правят ?От една съседна статия :"В УМБАЛ-Бургас отделенията по гастроентерология, ендокинология, вътрешно отделение по хематология, реанимация се преобразуват в COVID отделения"Ако не е пълно с Ковид пациенти , защо болницата се превръща в стационар
191
6
 
10
 
! Отговори
Ядосан гражданин преди 3 години
До "интересна работа" - не става въпрос за ядене и пиене, а за хората, които бяха месеци без доходи. Друг аспект е, че не е нужен този безкраен психологически натиск и стрес. А що се отнася до "епидемията" всяка година има такива, нали?
190
3
 
12
 
! Отговори
мак преди 3 години
Ако пак затворят кръчми, т.лупа и шайката ще изглеждат смешно и ще се окаже, че управлението на пандемия не е чак толкова майсторско, както се перчи оня от.к.ачен. Освен това ще разгневи драгия бранш и много избиратели. Така че до избори няма да затвори нищо.
189
6
 
18
 
! Отговори
коок преди 3 години
Заведенията бяха затворени и пак имаше над 1000човека болни,та те едва преди 8дни отвориха и сега пак заведенията са виновни.Хора които работят в заведенията какво да правят? Защо не се затворят Практис,Лидъл,Кауфланд,Джъмбо ,Практикер нима там няма струпване на хора даже повече от колкото в едно заведение .
188
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
204 на работещите в бърза дават също по 1000лв
187
6
 
8
 
! Отговори
Ал Бънди преди 3 години
Че те болниците кога са били препълнени.Тай каква статистика само ползва....пълна лудница.Хората усещане имат. Особенно към лъжци и "експери" като тази.
186
2
 
8
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Защото на тях не им плащат по 1200 лв и те газ пикaят че трябва да возят "заразени", а други да обират паратa.
185
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отвориха селските и малките училищ и тръшнха се няколко села...
184
6
 
7
 
! Отговори
Ричард Алибегов преди 3 години
Аре ся, най-важното е бардаците да си бачкат, така я, всички искат заведения! Кръчмите са най-важни за мен, а това означава, че трябва задължително да за отворени. По възможност 24 часа в денонощие!