Спешните медици искат затваряне на заведенията, защо?

Лекар: Най-големият кошмар е да пренасочвам пациенти
8 мар 2021 10:58, Анисия Иванова
302

Асоциацията на спешните медици отправи апел до политиците и до обществото за незабавно затягане на мерките във връзка с данните за все по-бързо разпространение на новите щамове на коронавируса, запълнените легла в голяма част от болниците в страната и острия ръст на новозаболелите. Защо се стигна до апел от страна на спешните медици?

Ние имаме нашия урок от изминалата една година, в която се сблъскахме с COVID-19. 16% от тестваните пациенти са с вируса, което е висок ръст. Предстои предизборна кампания, което означава събирания. Хората имат усещането, че вирусът не е сред нас. Това каза за "България сутрин" д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ.

По думите ѝ сякаш сме забравили, че заразата съществува.

"Ако се стигне над 4000-5000 заразени на ден, ще се препълнят болниците отново. На каква цена ще се разкриват легла - ще е за сметка на натоварване или затваряне на други отделения. Не се спазват мерки, не се носят маски", подчерта д-р Десислава Кателиева.

Тя е категорична, че не трябва да се посяга на учениците - те трябва да продължат да учат. Трябва обаче да се ограничат събиранията на хора, особено там, където учените са доказали, че заразата се предава лесно. Единственото мчясто, където си без маска и си в контакт с хора, това са отново заведенията, фитнес залите.

"Лично аз се разболях и се наложи да се пренасочват колеги, излязох от строя за дълго време. Трудно се работи. Трудно е да кажеш, че си загубил близки - искаме това да спре и да има легла за всички пациенти. Това беше най-големият ми кошмар в 25-годишната ми практика - да пренасочвам пациент от една болница в друга. Ние сме на предела на силите си и няма кой. Ако вървим с тези темпове - за 3 месеца 50 000 ваксинирани, не виждам кога ще стигнем нивото от 4 млн., които ще спрат ситуацията", обясни тя за Bulgaria ON AIR.

Лекарката припомни, че не редно болен човек да се ваксинира. Подчерта, че след няколко месеца ще се ваксинира, след спадане на антителата в организма ѝ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
0
 
1
 
! Отговори
слабоунКумчев преди 3 години
Спешните де били разбират ли че затварянето върви с пълно ваксиниране на тях самите през 6м.И масови съкращения на безполезните им щатове което вече се реализира от МЗ И НЗОК.
262
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Не всеки като теб живее на селбо и си има зеленчуци в двора. Ние в града си ги купуваме от магазина!!!!"Може да си ги купувате и от нас
261
4
 
12
 
! Отговори
Бойко МЕТ. БОР. преди 3 години
Важното е да ликвидираме 90 процента от дребния бизнес, защото пречи на големите вериги! Така каза Сорос!
260
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе жалки измекярчета на незнам си коя линия, да напускат като изнемогвали! тия техните пациенти пенционери де ги избиват в ковид отделенията не са се заразили в заведения. Малко можех да им се вържа на жалкия вой ако призоваваха да се затворят училищата, които очевадно са виновни за пиковете и сега и есента, ама и те и щабните мършояди мълчат за това и ги пускат писъствено като искат да надуят бройката. Тез спешните вият като за пред мисирките, че мутрите да съсипят това де не са съсипали още
259
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НиколаНе всеки като теб живее на селбо и си има зеленчуци в двора. Ние в града си ги купуваме от магазина!!!!
258
2
 
9
 
! Отговори
Странно заглавие преди 3 години
А ми бунт срещу политици и медици.
257
8
 
24
 
! Отговори
Българин преди 3 години
НИКАКВО ЗАТВАРЯНЕ ПОВЕЧЕ !!! Глада и безработицата ще убият много повече хора !!! Има 2 метода за справяне с пандемията - метода на Мангъров -нищо не се затваря и естествен имунитет или метода на Китай Виетнам Австралия Нов.Зеландия - мерки затваряне ликвидация на вируса и после строг контрол на границата и карантина за всички влизащи + тестове. Иначе мерки отвори-затвори = ИКОНОМИЧЕСКО САМОУБИЙСТВО
256
8
 
8
 
! Отговори
Публикувайте преди 3 години
снимки на пълни отделения, ама не смеете защото така ви е наредено. Криете и будалкате.
255
6
 
9
 
! Отговори
Николай преди 3 години
Затворете най после КАУФЛАНД, БИЛА И ЛИДЛ. Хората там са един върху друг!!!!!
254
4
 
8
 
! Отговори
Разбиращ преди 3 години
До Поручик РжевскиИнтерсно ми е да не си бил в кафенцето на Вожда, или случайно си отскочил до Германия, там наистина се спазва дистанция от 1000 метра :)))Болниците наистина са пълни благодарение на Д>Е>Б>И>Л>И>Т>Е начело на правителството и *** от НОЩ...Имам чуството че и ти си от тези *** заработващи 1200 лв на месец за 20 поста дневно, явно Алибегов малко плаща :))
253
8
 
16
 
! Отговори
68 преди 3 години
Бялата мафия в действие
252
5
 
20
 
! Отговори
- преди 3 години
По плана на мафияга герП затварянето ще е седмица две преди 4 април.
251
14
 
24
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
Какво сте се зачепкали със заведенията. Днес бях на кафенце, масите на 3 метра една от друга идеална чистота, няма човек на 3м от мен. А в болниците чакални пълни с хора един до друг, болни от ковид смесени с всякакви други без грам, асансьори натъпкани със всякакви болни, струпвания от баби за пенсии на 8 март, градски транспорт претъпкан. Най-малко ме притесняват заведенията, но просто са ги нарочили ей така да има мерки.
250
9
 
15
 
! Отговори
Това не са лекари преди 3 години
И тия спешни са част от мафията...
249
12
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Пак се връщаме на механиците от Формула 1, за колко секунди сменят гумите на болида. Сега си задайте въпроса, за колко секунди се взема една проба, колко е времето на цялата процедура, от извикване на един от опашката, влизане в кабинета, вземане на пробата, излизане и така за колко секунди или минути. Нека от спешна помощ ми изчислят сега за колко общо време се вземат 17 000 проби/данни от вчера/. Май ще се окаже, че пробите се вземат тичащи непрекъснато хора от 7 сутринта до 17 вечерта. 7 дни
248
17
 
16
 
! Отговори
Науката преди 3 години
Флорида са отворени на 100% от 1 година и имат същата смъртност като Калифорния, които са най-затвоения район в света вероятно. Мерките не оказват никакво въздействие върху вируса и глупостта на всички уж експерти, политици и обществеността да забележат нещо толкова видно е шокиращо. Всички мерки са с цел показност, доказан ефект няма или е минимален, не статистически значим.
247
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм видяла проверки за маски в градския транспорт, особено за присъединените към София села.
246
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Vobschte ne trabvasche da se otvarat kasina restr barove kafeneta nai goljanata glupost na gerb pravitelstvo no sa da glasuvat sa tah otvoriha i umraha hora ujas politiki orosta rabota v bg
245
12
 
17
 
! Отговори
Случайност? преди 3 години
Случайност ли е , че почнаха ваксинациите и се увеличиха болните и заразените?? ;)
244
13
 
13
 
! Отговори
.......... преди 3 години
Това беше ясно още в началото на отварянето.Много държави ще отварят едва когато се стопли времето и заведенията ще работят на открито.Но при нас в момента в който се отвориха и се напълни. Имам чувството, че само заведения и хотели ни дай и ни остави.Като няма тук ще ходим на Занзибар.Всеки си има глава и да преценява къде да ходи и "пука" ли му за него и за близките. Всички помним какво се случи с претоварването на болниците....