Без ваксини край на епидемията у нас през 2022 г., с ваксини – 2021 г.

Математик: Общо ще има около 50 000 починали от COVID-19
9 мар 2021 15:00, Елка Василева
115
Без ваксини край на епидемията у нас през 2022 г., с ваксини – 2021 г.
Снимка: архив, БГНЕС

„Ако не слагаме ваксини и нещата се развиват така, както се развиваха досега в България, трябва някъде докъм средата на следващата година да имаме край на епидемията – значи, че около 70% от населението на България ще се е срещнало с коронавируса.“ Това заяви пред БНР проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към Българската академия на науките.

.„Общо ще има около 50 хиляди души, които ще са починали, до средата на следващата година. От тези 50 000 трябва да извадите тези 10 500, които дотук са починали“, посочи проф. Кунчев за този вариант.

Още по темата

Ако ваксинационният план се изпълнява оптимално в заложените параметри и се ваксинират около 100 -120 хиляди души на месец, епидемията ще свърши до октомври - максимум до края на тази година, подчерта проф. Огнян Кунчев. „Не е до май, не е и до 2024 година“, изтъкна той.

Регистрираните случаи на заразени не са реални, реалните и нерегистрирани са поне три-четири пъти повече, коментира Кунчев и допълни, че това е феномен навсякъде, не само в България.

„Значи около 1 милион ги сложете, говорим грубо. На този 1 милион имаме 10 000 души починали. За да бъдат заразени останалите до 5 милиона, общият брой на починалите при такива безваксинни стратегии са около 50 хиляди души. Това е реалността, няма какво да си затваряме очите,“ каза професорът.

Ако приемем хипотезата за безваксинно развитие на епидемията и ако искаме да свърши до април-май догодина при отслабен, релаксиран локдаун, какъвто се прилага у нас, пак да се спазват мерките дотогава, категоричен е Огнян Кунчев.

Изчисленията на математиците са основани на класически подход, но моделът се обновява поради новите свойства на коронавируса, поясни проф. Кунчев.

„Новите щамове не отчитаме. Отчитаме „поведението“ на коронавируса“, уточни той, визирайки приликите и разликите на коронавируса с традиционния грип.

„Правим модели с ваксинации. Ако има план за ваксинации до края на годината, всичко това го отчитаме“, отбеляза математикът.

Прогнозите, които сега слушаме, са кратковременни, каза още проф. Огнян Кунчев. „Въпросът е в дългосрочен план, човек ако иска да си планира живота.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, затваряйте сичко, изкарайте танкове по улиците, разстрелвайте котки и кучета нарушители на вечерния час. Бойко Борисов трябва да бъде Вечният премиер. Ние сме си намерили живота на улицата и можем да издържим на всякакви зверства !!!
100
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ваксинирането е безумно изостанало - случаите се увеличават смятам , че е времв за нов -локдаун
99
2
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Да году хате! И до 2025 ше изкарам и няма да се ваксинирам. Аз проблем с този грип НЕМАМ.
98
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да се ваксинират 5 милиона (70% от населението) за примерно до края на 2021, трябва всеки ден да се ваксинират поне по 38000 човека. За да се ваксинират 70% до края на октомври 2021, както смята този Кунчев, трябва всеки ден да се ваксинират поне по 49000 човека, вкл. събота, неделя, официалните празници и т.н. С други думи изоставаме безумно много с ваксинирането. 10000 ваксинирани на ден е капка в морето. Докато стигнем 20% ваксинирани, на първите ваксинирани имунитета вече няма да го има.
97
1
 
2
 
! Отговори
6939 преди 3 години
Годината ясна, месеца кой ще е ?
96
2
 
4
 
! Отговори
Феникс преди 3 години
Това са сметки без кръчмар и дори не знем кой е кръчмаря .
95
3
 
2
 
! Отговори
Самолетчо преди 3 години
Най-много ме е яд,ако наѝстина заразата идва по неочакван от хората начин-от високо,отгоре,от небет.то, и ако те знаят,че това е така,ТОВА ЗНАЧИ ,че ТЕ СА КИЛЪРИ!!!! ТОЧКА. Самолетчо!
94
2
 
6
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Ще приключим значи със всички нови щамове И мутации!:)С ваксините също!
93
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам железни нерви, ама почнах да подсмърчам вече от непрестанната лавина новини за коронавируса ви.
92
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
все тая
91
3
 
12
 
! Отговори
Тя преди 3 години
Не мога да разбера как ги правят тези изчисления, след като не е направено масово тестване на населението. Това са някакви предположения. И това е в световен мащаб, защото има много хора преболедували, дори без да разберат. Може аз да не разбирам нещо, но за една година според мен доста неадекватно се действа.
90
2
 
10
 
! Отговори
.......... преди 3 години
Не вярвам! Винаги ще има и още нещо... И пак ще"изпуснем шарана". Страхът е велика сила.
89
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този Кунчо за бавноразвиващи ли ни има. Този вирус няма да изчезне и след 10 години. Това е Бактериологично оръжие изпуснато неволно или умишлено от лабаратория. Тази ваксина няма да спре вируса. Тази ваксина не предпазва от заразяване. Тази така наречена ваксина е за да печелят тези които я произвеждат. А тези които си мислят че като се ваксинират ще доживеят 100 години много се лъжат. Знаят ли след 1 година какви странични ефекти ще придобият. Не незнаят а и никой няма да им каже.
88
1
 
1
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Анонимен 86 - другарю ***, ако аз съм ти работодател, днес си без надник! Тая простотия едно към едно я чета вече 30 път. Изтърка плочата. А напиши нещо по разнообразно, или поискай нова опорка. Тая вече мухляса.
87
3
 
1
 
! Отговори
Мориарти преди 3 години
също е от БАН, но нещо май щабът и правителството си го пазят за себе си и не му дават много да говори. Но тези също са добри математици, браво , че са направили модели.Стига сте плюли - вие и толкова не можете, камо ли да имате смелостта на Мориарти да кажете, че нещата отиват на зле, когато официалната позиция на началниците ви е да разпускат мерките. Математиците са храбри хора, не ги подценявайте.
86
1
 
21
 
! Отговори
123 преди 3 години
На 4 април ще видите едни ваксини и локдауни. 5 човека правят цял народ на маймyни.
85
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слушах го по радиото:1. Моделът им бил най-велик и най-точен.2. 50 000 щели да умрат.3. Моделът им не отчирал ваксинирането (2 месеца след започването му!!!)4. Моделът им не отчитал новите, по-заразни щамове (2 месеца след откриването им!!!)5. Моделът бил като на сезонният грип, което се оказа доста невярно (вижте данните на СЗО).Изобщо прах в очите, колко е велика БАН. Правилно им спряха парите преди години.
84
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пепепЗа една година са починали около 10 000 и то в първата година, когато вирусът е по-агресивен и хората нямаме изградена имунна защита. Ти пишеш, че 180 000 българи ще умрат от Ковид по твоите сметки, но за колко време? За 60 години ли или? хахаха Отивай да се ваксинираш, ти си ясен... :) ... Такива като теб трябва да се ваксинират. Дори и плацебо да ви сложат е важно психически да се успокоите, да не умрете от страх (при вас е по-вероятно от страх, отколкото от Ковид). Хайде със здраве!
83
7
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Със 100 хиляди ваксинирани на месец, за ваксинирането на 70% от населението, ще ни трябват над 100 месеца, което е над 8 години, а не няколко месеца, както твърди този.
82
5
 
20
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 3 години
A без мерки епидемията щеше да е приключила още през 2020.