Без ваксини край на епидемията у нас през 2022 г., с ваксини – 2021 г.

Математик: Общо ще има около 50 000 починали от COVID-19
9 мар 2021 15:00, Елка Василева
115
Без ваксини край на епидемията у нас през 2022 г., с ваксини – 2021 г.
Снимка: архив, БГНЕС

„Ако не слагаме ваксини и нещата се развиват така, както се развиваха досега в България, трябва някъде докъм средата на следващата година да имаме край на епидемията – значи, че около 70% от населението на България ще се е срещнало с коронавируса.“ Това заяви пред БНР проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към Българската академия на науките.

.„Общо ще има около 50 хиляди души, които ще са починали, до средата на следващата година. От тези 50 000 трябва да извадите тези 10 500, които дотук са починали“, посочи проф. Кунчев за този вариант.

Още по темата

Ако ваксинационният план се изпълнява оптимално в заложените параметри и се ваксинират около 100 -120 хиляди души на месец, епидемията ще свърши до октомври - максимум до края на тази година, подчерта проф. Огнян Кунчев. „Не е до май, не е и до 2024 година“, изтъкна той.

Регистрираните случаи на заразени не са реални, реалните и нерегистрирани са поне три-четири пъти повече, коментира Кунчев и допълни, че това е феномен навсякъде, не само в България.

„Значи около 1 милион ги сложете, говорим грубо. На този 1 милион имаме 10 000 души починали. За да бъдат заразени останалите до 5 милиона, общият брой на починалите при такива безваксинни стратегии са около 50 хиляди души. Това е реалността, няма какво да си затваряме очите,“ каза професорът.

Ако приемем хипотезата за безваксинно развитие на епидемията и ако искаме да свърши до април-май догодина при отслабен, релаксиран локдаун, какъвто се прилага у нас, пак да се спазват мерките дотогава, категоричен е Огнян Кунчев.

Изчисленията на математиците са основани на класически подход, но моделът се обновява поради новите свойства на коронавируса, поясни проф. Кунчев.

„Новите щамове не отчитаме. Отчитаме „поведението“ на коронавируса“, уточни той, визирайки приликите и разликите на коронавируса с традиционния грип.

„Правим модели с ваксинации. Ако има план за ваксинации до края на годината, всичко това го отчитаме“, отбеляза математикът.

Прогнозите, които сега слушаме, са кратковременни, каза още проф. Огнян Кунчев. „Въпросът е в дългосрочен план, човек ако иска да си планира живота.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
3
 
12
 
! Отговори
А преди 3 години
Без тези пишман специалисти край на епидемията още сега!
80
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този Кунчев да си изгори дипломата. Прави елементарни грешки в разсъжденията си.
79
11
 
3
 
! Отговори
пепеп преди 3 години
А ако болните до сега не са 1 милион а 330К (колкото излиза ако смятаме от смъртността която е 3%). Тогава без ваксини ще се гътнат към 180К българи...
78
3
 
8
 
! Отговори
д-р Иванов преди 3 години
Със ваксини или без ваксини,коронавирусът остава завинаги м/у нас!!! Очаквайте и други пандемии
77
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВ Русия отдавна са забравили за мерки и карантина, мерките са само символични и много меки, всичо е отворено, всичко работи - и ресторанти и театри, хората не губят работата си и имат сигурност, могат да пътуват свободно във всички 22 държави на Русия докато в ЕС за завряни насила по домовете си, фирмите фалират и остават без работа а ЕЦБ печата пари за обезщетения, нямат право да пътуват и на улицата са принудени да носят намордници.
76
1
 
9
 
! Отговори
НОЩ представя преди 3 години
Операция МрачнаЗима!
75
2
 
14
 
! Отговори
Муахаха преди 3 години
Преди 1 години, ни казаха 2 седмици, сега 2 години, след години, ще кажат 20 години! Кой оцелее, не вируса, а мерките, оцелее...
74
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжат като демократи.
73
3
 
14
 
! Отговори
НОЩ закрийте се сами преди 3 години
Като не отчитате новите щамове, които са основна характеристика на един вирус, кво точно броите - овци на полето ли? Пародийният щаб може да се самозакрие и да си ходи. Наесен като има нови 2-3 щама, какво ще ни пуснат- нова тестова ваксина, която може би действа? Среден пръст.
72
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваше Епидемиологично Благородие, Ваше Математическо Богоподобие, изглежда, че Коко 19 ви е ударил директно в мозъците. Този вирус вече е станал ендемичен, той ще продължава да се върти за вечни времена в човешката популация, но в по-успокоени форми. Никакво изчистване от Коко 19 няма да има, просто ще живеем с него като с грипа. Но ще бъдем само по-защитени както с придобит от преболедуване имунитет, така и с ваксини. Че и ваксините ще се коригират като грипните.
71
1
 
16
 
! Отговори
Имам въпрос преди 3 години
До Анонимен 77И фактът, че хора взели първата доза Астра Зенека са въпреки това болни от ковид. Не говоря за Венци Мицов и постовете във фб, а за момчето от Благоевград примерно и не е само той.
70
2
 
10
 
! Отговори
До73 гъзолизец преди 3 години
Верно бе,затова имаме най малко направени тестове,затова имаме една от най голямата смъртност,затова имаме най малко като процент ваксинирани в Европа,защото сме"тъпички"а не защото на власт е едно нарцистично - крадливо същество!
69
4
 
17
 
! Отговори
Имам въпрос преди 3 години
При така поднесената информация плюс фактът, че пластмасовия здравен министър каза, че ваксината не спира пренасянето на вируса, а само смекчава боледуването, цитирайки СЗО... Каква точно е ползата да си сложат всички продукт в последна фаза на клинични изпитания вместо след време един напълно тестван продукт? И не ми разправяйте за облекчаването на здравната система, защото всички видяхме как се надпреварват да взимат пациенти за каквото и да е заради пътеките.
68
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А математиците отчитат ли факта, че откакто се въведе ваксинацията бройките заразени се увеличават, и отчитат ли това, че ваксините не предпазват от новите щамове, и отчитат ли това, че ваксинираните също се заразяват и заразяват други хора? Струва ми се, че математическия им модел е напълно грешен с въвежданата в него информация.
67
4
 
5
 
! Отговори
До 58 преди 3 години
Много сте прав за цялата истерия около коронавируса и за незавидната съдба на нейните идопиклонници.Който копае гроб другиму,сам пада в него.
66
2
 
4
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Човек - Предполага, Бог - Разполага! Въпросът : НОЩ хора или богове са?!
65
3
 
8
 
! Отговори
Муахаха преди 3 години
Край никога няма да има!
64
3
 
5
 
! Отговори
да знаете преди 3 години
Изборите наближават, бройката расте................страх го тресе.....................!
63
2
 
4
 
! Отговори
До67 преди 3 години
Как кога,ами на 'уткин ден 2222 година!
62
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече сме минали Испания, която бе в нокаут през миналата година, по брой на починали от глава на населението. И доближаваме Италия. На 13то място в света - Генерал Борисов най-сетне успява да се отличи!!! След третата вълна може и Великобритания да отнесем в класацията!