Без ваксини край на епидемията у нас през 2022 г., с ваксини – 2021 г.

Математик: Общо ще има около 50 000 починали от COVID-19
9 мар 2021 15:00, Елка Василева
115
Без ваксини край на епидемията у нас през 2022 г., с ваксини – 2021 г.
Снимка: архив, БГНЕС

„Ако не слагаме ваксини и нещата се развиват така, както се развиваха досега в България, трябва някъде докъм средата на следващата година да имаме край на епидемията – значи, че около 70% от населението на България ще се е срещнало с коронавируса.“ Това заяви пред БНР проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към Българската академия на науките.

.„Общо ще има около 50 хиляди души, които ще са починали, до средата на следващата година. От тези 50 000 трябва да извадите тези 10 500, които дотук са починали“, посочи проф. Кунчев за този вариант.

Още по темата

Ако ваксинационният план се изпълнява оптимално в заложените параметри и се ваксинират около 100 -120 хиляди души на месец, епидемията ще свърши до октомври - максимум до края на тази година, подчерта проф. Огнян Кунчев. „Не е до май, не е и до 2024 година“, изтъкна той.

Регистрираните случаи на заразени не са реални, реалните и нерегистрирани са поне три-четири пъти повече, коментира Кунчев и допълни, че това е феномен навсякъде, не само в България.

„Значи около 1 милион ги сложете, говорим грубо. На този 1 милион имаме 10 000 души починали. За да бъдат заразени останалите до 5 милиона, общият брой на починалите при такива безваксинни стратегии са около 50 хиляди души. Това е реалността, няма какво да си затваряме очите,“ каза професорът.

Ако приемем хипотезата за безваксинно развитие на епидемията и ако искаме да свърши до април-май догодина при отслабен, релаксиран локдаун, какъвто се прилага у нас, пак да се спазват мерките дотогава, категоричен е Огнян Кунчев.

Изчисленията на математиците са основани на класически подход, но моделът се обновява поради новите свойства на коронавируса, поясни проф. Кунчев.

„Новите щамове не отчитаме. Отчитаме „поведението“ на коронавируса“, уточни той, визирайки приликите и разликите на коронавируса с традиционния грип.

„Правим модели с ваксинации. Ако има план за ваксинации до края на годината, всичко това го отчитаме“, отбеляза математикът.

Прогнозите, които сега слушаме, са кратковременни, каза още проф. Огнян Кунчев. „Въпросът е в дългосрочен план, човек ако иска да си планира живота.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименИкономиката на Русия работи, всички индустрии в страната работят, Русия разработи имунитет на населението с нисък процент на заболеваемост в сравнение с други страни. Русия е на 60-то място по общ процент на заболеваемост за една година в света на 100 хил. души население.
60
3
 
5
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 3 години
Интересно ми е с ПОЛОВИН ваксина кога ще е краят?!
59
2
 
6
 
! Отговори
избирател преди 3 години
А те ваксините наредени по полиците в хипермаркетите,та значи до лятото сме готови....
58
7
 
17
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Кой ще ви чака до 2022 г,бе!!! На 4 април отивате в затвора ! Всички българоубийци !!!
57
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2022-а ли ще идват руските ваксини ?
56
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПлейменКарал си Ф 16, и си свалял всякакви други самолети, но като дойде жена ти и изключи компа, игрите свършват и подкарваш пак прахосмукачката, нали... един приятелски съвет, отиди на психиатър и гаранция ще те пенсионират още сега, заради невминяемост.Айде,скорошна пенсия.
55
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А без ГЕРБ до лятото
54
4
 
5
 
! Отговори
ПЛЕЙМЕН преди 3 години
Главата си ми е много хубава. Всяка сутрин си я чеша пред огледалото. А с Пешко се хванахме на бас кой ще свали повече Миг 29 и аЗ го бих с 12 повече.Сега той не иска повече да си играе с мене.
53
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До-Анонимен 57 Ами откъде мислиш ще ги вземат тия 305 милиона лева които платихме за ваксините?От НАС!
52
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекарите започнаха да се изнервят: парички, не парички, ама им писва и на тях със скафандри в Ковид отделенията, докато техни колеги са на практика без работа. Лекари, не само моя живот съм планирал, но до известна степен и вашия: ще стоите още дълго време със скафандри в болниците от сутрин до вечер. Няма да се ваксинирам, за да може агонията да продължи по-дълго и за вас. Няма да се ваксинирам, дори и ако ми налагате локдауни до края на живота ми. Къпете се в истериите, които сами си докарахте
51
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
О, я се скрийте с евтините си номерца и пропаганди!Ваксината е като при грипа - разработена за определен щам. Ако е ваксина въобще, а не друг експеримент. Понеже тя и като ваксина е още на експериментална фаза /всяка от тези, които са на пазара. Ако е всеобхватна, значи и ние, което сме имунизирани по естествен път, прекарали заболяването /заразата/ сме опазени и ще опазим околните. А ние сме вече доста народ. Само че от нас няма да видите плата, понеже не влизаме в цифрата за обработени овце.
50
3
 
8
 
! Отговори
До ПЛЕЙМЕН преди 3 години
Ти зарежи свалянето на (Миго-ве)ами вземи прегледай онова където стърчи над раменете ти(глава му казват хората)Струва ми се,че не те слуша твърде добре и я носиш(главата)по скоро за украшение!
49
15
 
4
 
! Отговори
ПЛЕЙМЕН преди 3 години
До Анонимен 46На сметката на Ф-16 - над 100 свалени руски кошници.На сметката на Миг-29 - 0 свалени Ф-киФ 16 БЛОК 70 МОЖЕ ВСЕКИ ДА ГО КАРА. КАТО БМВ Е И МОЖЕ ДА СВАЛЯ ВСИЧКИТЕ МИГ 29. И АЗ СЪМ КАРАЛ Ф 16 БЛОК 70 И СЪМ СВАЛИЛ ПОНЕ 34 МИГ 29.
48
7
 
0
 
! Отговори
Ваксинакис Перфораки преди 3 години
Или идвам Аз отвреме навреме,или накрая идва брат ми Фалиракис !
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не слагаме ваксини и нещата се развиват така, както се развиваха досега в България, трябва някъде докъм средата на следващата година да имаме край на епидемията значи, че около 70% от населението на България ще се е срещнало с коронавируса.Това, че някои нови щамове могат да поразяват отново вече преболедували в тая сметка отчетено ли е?
46
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 50"Лично аз я преброих и съм категоричен че е така."Ти лично никъде нищо не си преброил, което не ти пречи да тролиш нонстоп.
45
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до:И още нещо от менИ първото и второто "от теб" бяха наеграмотни.
44
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия има най-висока смъртност от вируса на глава от населението от всички големи държави.Лично аз я преброих и съм категоричен че е така. Така е!А в САЩ вече не носят маски. Само Байдън и неговите заместнички защото така са по-тайнствени и по-красиви и защото са сепергерои.
43
7
 
11
 
! Отговори
до:И още нещо от мен преди 3 години
всъщност, грипа "обикновения" грип е доста по-опасен от корона вируса и доста по-смъртоносен..
42
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 46На сметката на Ф-16 - над 100 свалени руски кошници.На сметката на Миг-29 - 0 свалени Ф-ки