Без ваксини край на епидемията у нас през 2022 г., с ваксини – 2021 г.

Математик: Общо ще има около 50 000 починали от COVID-19
9 мар 2021 15:00, Елка Василева
115
Без ваксини край на епидемията у нас през 2022 г., с ваксини – 2021 г.
Снимка: архив, БГНЕС

„Ако не слагаме ваксини и нещата се развиват така, както се развиваха досега в България, трябва някъде докъм средата на следващата година да имаме край на епидемията – значи, че около 70% от населението на България ще се е срещнало с коронавируса.“ Това заяви пред БНР проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към Българската академия на науките.

.„Общо ще има около 50 хиляди души, които ще са починали, до средата на следващата година. От тези 50 000 трябва да извадите тези 10 500, които дотук са починали“, посочи проф. Кунчев за този вариант.

Още по темата

Ако ваксинационният план се изпълнява оптимално в заложените параметри и се ваксинират около 100 -120 хиляди души на месец, епидемията ще свърши до октомври - максимум до края на тази година, подчерта проф. Огнян Кунчев. „Не е до май, не е и до 2024 година“, изтъкна той.

Регистрираните случаи на заразени не са реални, реалните и нерегистрирани са поне три-четири пъти повече, коментира Кунчев и допълни, че това е феномен навсякъде, не само в България.

„Значи около 1 милион ги сложете, говорим грубо. На този 1 милион имаме 10 000 души починали. За да бъдат заразени останалите до 5 милиона, общият брой на починалите при такива безваксинни стратегии са около 50 хиляди души. Това е реалността, няма какво да си затваряме очите,“ каза професорът.

Ако приемем хипотезата за безваксинно развитие на епидемията и ако искаме да свърши до април-май догодина при отслабен, релаксиран локдаун, какъвто се прилага у нас, пак да се спазват мерките дотогава, категоричен е Огнян Кунчев.

Изчисленията на математиците са основани на класически подход, но моделът се обновява поради новите свойства на коронавируса, поясни проф. Кунчев.

„Новите щамове не отчитаме. Отчитаме „поведението“ на коронавируса“, уточни той, визирайки приликите и разликите на коронавируса с традиционния грип.

„Правим модели с ваксинации. Ако има план за ваксинации до края на годината, всичко това го отчитаме“, отбеляза математикът.

Прогнозите, които сега слушаме, са кратковременни, каза още проф. Огнян Кунчев. „Въпросът е в дългосрочен план, човек ако иска да си планира живота.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще свърши след като първите имунизирани и преболедували отдавна вече няма да имат имунитет и трябва да се имунизират отново? Герберщини!
40
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А на бас че в Бряг на слоновата кост нямя никаква слонова кост и че Миг 29 не става за нищо а ф 16 става за всичко и дори може да лети
39
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 40Русия има най-висока смъртност от вируса на глава от населението от всички големи държави.
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яко фейл нюз
37
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С ваксини край на епидемията на 31.12.2021 г., без ваксини край на епидемията на 01.01.2022 г.
36
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Майкооо, и за това бля-бльосване някой е взел едни пари...
35
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама нали Путин иска да ни анексира и да ни ваксинира със Спутника
34
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия не разчита на ваксините. В Русия има точно толкова заразени колкото и другаде. Но Русия запази медицинската система от времето на съветския съюз. На запад има високо технологична медицина за много тесен кръг от хора която струва много скъпо и която се провали с ковид кризата. Докато Русия запази масовата съветска медицина (както и Белорус), която не е super медицина за избрани, но е добра и масова, достъпна за всеки, и ако възникне беда може да спаси хората. Болниците нямат проблем да поемат тежките случаи и всичко работи нормално, няма сурови мерки и паника.
33
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БРАВОООО
32
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само за инфоПроучването сред руснаците е правено от неправителствена западна компания и то само сред 100 човека на възраст от 18 до 25 години!Журналистите като копират не е зле да се поинтересуват от първичната информация и да я четат цялата, по възможност не с чичко гугъл!А че навсякъде има антиваксъри, факт! Но слава на човешкия разум, има и мислещи с главите си хора!
31
3
 
3
 
! Отговори
как защо ? преди 3 години
До Аман от *** 36 за да ни вземе богатстватаще изгоним канадците и ще дадем златото на Путин Така е редно не може да има само за едните
30
6
 
2
 
! Отговори
Аман от тролове преди 3 години
До Анонимен 34И ти си мислиш че Путин иска да те спаси???
29
6
 
16
 
! Отговори
И още нещо от мен... преди 3 години
Не си слагам грипна ваксина, няма да си сложа и Ковид-ваксина. Смъртността явно и при грип, и при Ковид е около 1% (така твърди професорът относно Ковид - 10 000 на 1 000 000). Интересно ми е обаче защо хора, които не си слагат противогрипна ваксина искат да си сложат Ковид-ваксина. Нали опасността да умреш от едното и от другото е горе-долу еднаква. Различното е, че по телевизията за обикновен грип не се говори т.е. ще се ваксинират заради телевизора... Или? ... :) ... Успех!!!
28
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Европеец 14Колко проверени са "прaвилните" ваксини ?боцнаха някой друг , написаха някой друг доклад и айде за масово използване Ама нали са американски и западноевропейските фирми , няма никакъв проблем
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин ще ни спаси от Ковид, до 4-ти не са ли тука руските ваксини, след 4-ти ще сте ваксинирани със шут в ***.
26
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото и противогрипните ваксини спират грипа, толкова и тези.
25
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи според професора смъртността при Ковид е 1% (10 000 починали при 1 000 000 преболедували). Колко е смъртността при обикновен грип? Май беше повече... :) ... Все пак да приемем, че е същата. Колко хора се страхуват от обикновен грип и колко от Ковид? Разликата в бройката между едните и другите показва броя на хората, които са наивници, готови да направят всичко, стига да им го кажат по телевизията... Това е генералния извод от ПЛАНдемията... Хайде живи и здрави всички!
24
2
 
9
 
! Отговори
ганьо преди 3 години
А с малкото ваксини до които се добараме пак 22 г.
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май пак някой лъже за хонорар. Нали ваксините бяха индивидуално средство за защита. Никой ваксиниран не предпазва обществото от зараза. Как така стана, че ваксините съкратиха периода на епидемията с цяла година.
22
2
 
4
 
! Отговори
Гашо преди 3 години
Един, конкретен въпрос към ДНЕС.БГ - от къде ги избирате тия, които ви пишат статиите?Много падна нивото на писанията...