Без ваксини край на епидемията у нас през 2022 г., с ваксини – 2021 г.

Математик: Общо ще има около 50 000 починали от COVID-19
9 мар 2021 15:00, Елка Василева
115
Без ваксини край на епидемията у нас през 2022 г., с ваксини – 2021 г.
Снимка: архив, БГНЕС

„Ако не слагаме ваксини и нещата се развиват така, както се развиваха досега в България, трябва някъде докъм средата на следващата година да имаме край на епидемията – значи, че около 70% от населението на България ще се е срещнало с коронавируса.“ Това заяви пред БНР проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към Българската академия на науките.

.„Общо ще има около 50 хиляди души, които ще са починали, до средата на следващата година. От тези 50 000 трябва да извадите тези 10 500, които дотук са починали“, посочи проф. Кунчев за този вариант.

Още по темата

Ако ваксинационният план се изпълнява оптимално в заложените параметри и се ваксинират около 100 -120 хиляди души на месец, епидемията ще свърши до октомври - максимум до края на тази година, подчерта проф. Огнян Кунчев. „Не е до май, не е и до 2024 година“, изтъкна той.

Регистрираните случаи на заразени не са реални, реалните и нерегистрирани са поне три-четири пъти повече, коментира Кунчев и допълни, че това е феномен навсякъде, не само в България.

„Значи около 1 милион ги сложете, говорим грубо. На този 1 милион имаме 10 000 души починали. За да бъдат заразени останалите до 5 милиона, общият брой на починалите при такива безваксинни стратегии са около 50 хиляди души. Това е реалността, няма какво да си затваряме очите,“ каза професорът.

Ако приемем хипотезата за безваксинно развитие на епидемията и ако искаме да свърши до април-май догодина при отслабен, релаксиран локдаун, какъвто се прилага у нас, пак да се спазват мерките дотогава, категоричен е Огнян Кунчев.

Изчисленията на математиците са основани на класически подход, но моделът се обновява поради новите свойства на коронавируса, поясни проф. Кунчев.

„Новите щамове не отчитаме. Отчитаме „поведението“ на коронавируса“, уточни той, визирайки приликите и разликите на коронавируса с традиционния грип.

„Правим модели с ваксинации. Ако има план за ваксинации до края на годината, всичко това го отчитаме“, отбеляза математикът.

Прогнозите, които сега слушаме, са кратковременни, каза още проф. Огнян Кунчев. „Въпросът е в дългосрочен план, човек ако иска да си планира живота.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
7
 
! Отговори
Петя 67г. стара мома преди 3 години
Аз много се притеснявам от това да не се заразя. Правят ми тестове почти ежедневно. По китайския метод, че е по-надежден. Засега всичко е наред.
20
2
 
2
 
! Отговори
do 22 преди 3 години
От ваксините ще са между 0 и 5.
19
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а ей го пак математика :D
18
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С ваксини и без ваксини, Мангъров тези неща ги говори от една година. Но чуека е матиматик.
17
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Общо ще има около 50 000 починали от COVID-19 а от ваксините колко ще са?
16
4
 
13
 
! Отговори
до анонимен преди 3 години
62% от руснаците не искат да имат нищо общо със Спутник.-------------Не със Спутник V, а с Ваксините въобще и не 62% , а около 40% и то заради вътрешната и външна анти ваксинна пропаганда в интернет особено сега.Както например във Франция.
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия няма ни един зваксиниран със Пфайзър и не плъзна руски щам по света.
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕвропеецЗаври си ваксините,вкл.руската-знаеш къде!
13
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да има достатъчно ваксини за всички! Аз ще се ваксинирам, даже две ще си сложа, за всеки случай.
12
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия и Китай се справиха с вируса мното преди да излязат ваксините.
11
30
 
2
 
! Отговори
Европеец преди 3 години
Да се ваксинираш с руската ваксини Спутник 5 е все едно да играеш на руска рулетка. Хората в цивилизована демократична Европа залагат на сигурните и проверени западни ваксини.
10
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без ваксини край на епидемията у нас през 2022 г., с ваксини 2021 г., а с ежемесечно съчинявани, недоказуеми "мутации" - вечен кеф за мегафарма!
9
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИЗРАЕЛ"Нали в Израел има най-много ваксинираниь но има и най -много починали и заразени. Като гледам в Русия при 7милиона ваксинирани броят на заразените намаля чувстително. За това хората предпочитат Спутник В"Няма логическа връзка между отделните ти съждения, в Русия ваксинираните са общо 5 милиона, три от които само с първата доза и 62% от руснаците не искат да имат нищо общо със Спутник.
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се наложи и щаба да иде в Локдаун или да иде в болниците да работи до 2022год. Ако щаба не почне да спазва Локдауна и ние няма да го спазваме.
7
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ще изчакам, то като гледам колко бързо идват ваксините, вируса чвно ще си тръгне по-бързо. Само не ми става ясно какви а тези прогнози, какви са тези анализатори. Да не са ги правили служители на ефбет или еврофутбол?
6
2
 
34
 
! Отговори
Математик от ЩАБА преди 3 години
С ваксини до 31.12.2021Без ваксини на 01.01.2022 !
5
6
 
19
 
! Отговори
ИЗРАЕЛ преди 3 години
Нали в Израел има най-много ваксинираниь но има и най -много починали и заразени. Като гледам в Русия при 7милиона ваксинирани броят на заразените намаля чувстително. За това хората предпочитат Спутник В
4
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕЕГати рекламата бързо пускайте го това по БТВ-то, Канал 1 и Нова на всяка рекламна пауза.. Вземете своята васкина СЕГА и спечелета 1 година по-рано своята свобода...ЕЙ ВОЙНА БЕ ВОЙНА И СМЪРТ ТРЯБВА АМА МАСОВА И НЕВИЖДАНА...
3
7
 
34
 
! Отговори
Май преди 3 години
С ваксинирането на Астрата нарастнаха и заразените. Има вече случаи на ваксиниран цялото домакинство се разболява. Но РЗИ тата не искат да видят тази зависимост. За това май се отказаха на запад от Астрата.
2
3
 
20
 
! Отговори
гост преди 3 години
Що плашите хората бе ? нямали някой от властта д а го пришпори тоя математик ?!