Лекар: Не знаем кой с какъв щам е заразен, лекуваме пациентите еднакво

Третата вълна е била очаквана
9 мар 2021 11:08, Ния Христова
55

 

Една година в пандемия - на 8 март миналата година бяха установени първите аразени с COVID-19 в Плевен и Габрово.
 
"За една година научихме много неща, не мисля, че вече сме в същата паника. Лекарите се чувстваме доста по-спокойни и по-уверени в лечението. И не бих казал, че ни е било страх да го диагностицираме. Информация получавахме от чужди сайтове и колеги зад граница, защото ние още нямахме досег със заболяването. Тяхната информация доста ни помогна и ни даде тласък, за да лекуваме и заболяването", каза пулмологът д-р Иван Тихомиров от Клиниката по пневмология и фтизиатрия в УМБАЛ "Д-р Георги Странски" за ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той обясни, че постоянно консултират както обикновени хора, така и техни колеги.
 
"Всеки се разболява. Ние не сме по-защитени от обикновените хора. Предполагам, че ще трябва да свикнем да живеем с този вирус, който ще се появява през есенните и зимните месеци по-силно. Предполагам, че ще отслабне с времето и нещата ще се нормализират", допълни д-р Тихомиров.
 
Специалистът посочи, че третата вълна е била очаквана. Според него тя се дължи на времето, сезона и лекото отхлабване на мерките.
 
"Хората започнаха да се събират повече, но ние сме подготвени. Работата върви спокойно. Имаме правила, които спазваме и по-лесно се справяме с болестта. Ние работим с PCR тестове, не можем да разберем с какъв щам е заразен пациентът. Лекуваме ги по един и същи начин", сподели пулмологът.
 
Той подчерта, че не се притесняват от британския щам, въпреки че е по-заразен.
 
"Имаме доста стресови моменти, в момента клиниката ни е пълна. Има доста голяма умора. Всички колеги са доста изморени, постоянно сме на работа, но се справяме. Започнахме да свикваме. Изпадането в крайности - да отворим и затворим всичко, не е добро за никого. Трябва да се намери компромисен вариант. Надявам се, когато се ваксинира по-голяма част от населението, да спадне и нашата работа", добави д-р Иван Тихомиров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
20
 
! Отговори
Годжи преди 3 години
Там е работата,че повечето хора няма да се ваксинираме и правилно
29
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие Лекарите сте позор, защото от 1 година тичате по акъла на един *** пожарникар. Зарязахте всичко което сте учили и си сменяте мнението всеки ден по 5 пъти.позор за вас лекарите!
28
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Управляващите в Б-я умишлено създават епидемиологичен хаос!Този щаб декларира по медии фалшиви данни,други здравни специалисти пряко участващи в борбата с епидемията декларират съвсем други данни и действия!Тиквата дава указания които имат за цел спечелване на изборите от него и нехае за здравето на населението,което доказва,че не му е приоритет!Сега ни занимават с разни щамове,а в болниците лекуват по един и същ начин и не знаят кой от какъв щам е болен?Пандемията Тиквата я изолзва за избори!
27
1
 
4
 
! Отговори
еду преди 3 години
с ваксината нещата се променят. тези които ги е страх се ваксинират и готово. другите са на собствен риск.. има ли още недоволни? само дето не виждам избор за конкретна ваксина засега.. и не виждам как ще покучаваме най актуалната достатъчно бързо.
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С нетърпение очаквам следващия сезон на хорър сериала по НОЩфликс, йееее. Всички хипоходрици да се скрият в килера!
25
3
 
0
 
! Отговори
един преди 3 години
До Анонимен 24------------------------Точат ти празната глава.
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знам за все повече случаи на хора, които са се заразили живеейки в пълна изолация от месеци преди заразяването и на хора, които ежедневно обменят флуиди и живеят със заразен, без самите те или друг член на домакинството им да се зарази. Незнам как да си го обесня.
23
3
 
6
 
! Отговори
Линберг преди 3 години
Тоз кроманьонец пък от къде го извадиха?
22
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Лекарите трябва да поставят ултиматум на управляващите, защото всичко сега се разпуска и масово болни ходят навсякъде и хората УМИРАТ!!! Всичко това за да се приведат изборите и да си трупат %!"Пич, след като ние ти разрешаваме да си седиш заключен в къщи, ти защо не ни разрешаваш да излизаме спокойно
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекарите трябва да поставят ултиматум на управляващите, защото всичко сега се разпуска и масово болни ходят навсякъде и хората УМИРАТ!!! Всичко това за да се приведат изборите и да си трупат %!
20
3
 
3
 
! Отговори
ko преди 3 години
До С какво ги лекувате,Ivermektin, kortekosteroidi, antibiotici, aspirin i drugi lekarstva. Ima s kakvo.
19
3
 
3
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Тук има доста богати пенсионери.По цял ден обикалят, а разнасят всякакви вируси.Маски, дезинфекциране, дистанция ?!Друг път...
18
2
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
А какъв хонорар взе другарят Тихомиров, за да рекламира ваксините?
17
3
 
11
 
! Отговори
aa преди 3 години
опааа тоя издаде групата. *** ка така не знаете къв шам е бе, алоо. Рече ви се англиски бе алоо. Една позната киха от една седмица - просто киха. Отива на тест - отрицателен, отив на втори тест па отрицателен, обаче личната рекла че е ковид и две недели затворена. Защо така бе
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 15Вирусът изобщо не се разпространява по начина, който се афишира официално - въздушно капков път. От там следва поредица от грешки - и лекарски и политически.
15
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам какво става, ама около мен няма заразени с Ковид, а за една година починаха 4 човека от коронавирус от тези познати! Познавам много хора и никой не казва, че е заразен! Да, сигурно има коронавирус, но не заразява толко лесно колкото грипа, но пък тези година няма грип! Изобщо има нещо мътно и кърваво.
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като в оня виц, дето аптекаря лекувал всички с разхлабително! Абе важното е да сме живи и здрави, че опрем ли до медицината...
13
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Нали няма лекарства ? Много ми е интересно със какво ги лекувате за да не се стигне до пневмония ?"Ти ще кажеш, че няма, за терафлу и фервекс не си ли чувал?
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълна вакханалия. Един с британски, друг с английски, онзи с нигерийски... само ние българите пак последни
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Лекарите се чувстваме доста по-спокойни и по-уверени в лечението."Защото не ви пука за хората.