Лекар: Не знаем кой с какъв щам е заразен, лекуваме пациентите еднакво

Третата вълна е била очаквана
9 мар 2021 11:08, Ния Христова
55

 

Една година в пандемия - на 8 март миналата година бяха установени първите аразени с COVID-19 в Плевен и Габрово.
 
"За една година научихме много неща, не мисля, че вече сме в същата паника. Лекарите се чувстваме доста по-спокойни и по-уверени в лечението. И не бих казал, че ни е било страх да го диагностицираме. Информация получавахме от чужди сайтове и колеги зад граница, защото ние още нямахме досег със заболяването. Тяхната информация доста ни помогна и ни даде тласък, за да лекуваме и заболяването", каза пулмологът д-р Иван Тихомиров от Клиниката по пневмология и фтизиатрия в УМБАЛ "Д-р Георги Странски" за ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той обясни, че постоянно консултират както обикновени хора, така и техни колеги.
 
"Всеки се разболява. Ние не сме по-защитени от обикновените хора. Предполагам, че ще трябва да свикнем да живеем с този вирус, който ще се появява през есенните и зимните месеци по-силно. Предполагам, че ще отслабне с времето и нещата ще се нормализират", допълни д-р Тихомиров.
 
Специалистът посочи, че третата вълна е била очаквана. Според него тя се дължи на времето, сезона и лекото отхлабване на мерките.
 
"Хората започнаха да се събират повече, но ние сме подготвени. Работата върви спокойно. Имаме правила, които спазваме и по-лесно се справяме с болестта. Ние работим с PCR тестове, не можем да разберем с какъв щам е заразен пациентът. Лекуваме ги по един и същи начин", сподели пулмологът.
 
Той подчерта, че не се притесняват от британския щам, въпреки че е по-заразен.
 
"Имаме доста стресови моменти, в момента клиниката ни е пълна. Има доста голяма умора. Всички колеги са доста изморени, постоянно сме на работа, но се справяме. Започнахме да свикваме. Изпадането в крайности - да отворим и затворим всичко, не е добро за никого. Трябва да се намери компромисен вариант. Надявам се, когато се ваксинира по-голяма част от населението, да спадне и нашата работа", добави д-р Иван Тихомиров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
3
 
! Отговори
Тя преди 3 години
Това е ясно, че не знаете. Само се чудя защо тогава медиите съобщават колко са заразени с новия щам. Да не стане така и с ваксините, да ни почнете с една, пък втората доза да е каквато изпратили от ЕС.
49
1
 
7
 
! Отговори
Че то преди 3 години
и с ваксините същата работа. Ама пари сме дали, зян да не отидат.
48
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекар: Не знаем кой с какъв щам е заразен, лекуваме пациентите еднакво---------------Абе, "ръгай чушки в боба" и карай да върви!
47
1
 
11
 
! Отговори
българин преди 3 години
Гледайте и слушайте какво обяснява доктор Трифон Вълков - наскоро се върна от конференция в Германия именно по въпроса за ваксинационната кампания и отговаря на въпроси включително за новия английски вариант на вируса!Той каза в прав текст, че английският вариант е по-заразен, но от него не умират повече хора и не се разболяват по-тежко.Всичко друго как сме щели да мрем ако не се ваксинираме е плашила от рода на Торбалан и Баба Яга!
46
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
те за това и умират щото ги лекувате еднакво ... бухай там антибиотика пък ако оживее оживее...
45
2
 
13
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Те затова И гушват букета!:(
44
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как така не знаете кой с какъв щам е? Откъде тогава знаете че 70% са с британския, 10% са южноафриканския, 15% са с бразилския и 5% с южноамериканския? Значи за да се съобщава с точни проценти, трябва да знаеш кой с какво е заразен. А вие казвате че не знаете и лекувате всички еднакво. Е, хубава работа - аналгин. Трети с инфаркт - аналгин. На всички аналгин. И после тоя с главоболието се оправил, другите двама - ми те починаха. Значи неадекватно лекувате хората, аз да ви кажа.
43
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Карай докторе....то от много лъжи така се случва ,нали се бият ваксини ,а болните се увеличават
42
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледайте репортажите за Тиквата! Навсякъде е без маска и се ръкува и прегръща с други селяни, всички без маски!Гледайте репортажите за папата в Иран. Навсякъде е без маска и си говори с най-различни хора от 50 см., те също са без маски.Бреей, тая "невиждана ярост"!Дали не ни послъгвате, а?
41
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъй като няма лекарство, не ги лекувате - то затова няма значение с кой шам са заразени. Като лекар би трябвало да знаете разликата между "лечение" и "поддържаща помощ". Не ги лекувате, те сами се оправят, вие само се стремите са им осигурите медицинска помощ, за да протече по-леко заболяването. Аман.
40
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Лекар: Не знаем кой с какъв щам е заразен, лекуваме пациентите еднакво", а знае ли се че е ковид19? Пср теста може да е хванал друг ковид - 1,2,3 до 19 са много. 30% от настинките са причинени от различни видове ковид. Без да е изолиран вируса от пробада няма как да се знае какъв е.
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
36,ти за средно аритметично чувал ли си ? Няма значение колко е Индия или Китай, да не би САЩ да са повече от Индия, че са водещи ? Глупави сте в България, затова и гл.упак ви управлява ! България колко е по население, че е пред Испания в момента, може би я певъзхожда а ? Все много знаете бе, пък още търкате първото место по бедност и последно по заплати !
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото повече се заразят в България толкова по-добре за управляващите,затова всичко беше отворено където може да се разпространи заразата,едно е да се ходи задължително с маска,тя предпазва повече околните отколкото носещия,все пак тази мярка се спазва в света,друг е въпросът разни гамени на които им се нарушавала свободата,че протестирали,разумните носят маски.Борисов нехае за здравето на хората,за него изборите са първа грижа,ще се разбере тази истина когато стане голямата трагедия в страната
37
3
 
15
 
! Отговори
? преди 3 години
Че това лечение ли е? Не знаят какъв щам е, но лекуват. Хората умират "излекувани" и никога няма лекарска грешка.
36
2
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Вирусът К-19(еди кой си) е като...арменския коняк.Всички марки от една бъчва ги...наливат,само им слагат...различни етикети.
35
1
 
18
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Тоест никой незнае какво прави изобщо и сляпо вярват на щаба за митичните щамове!А народа мре от глад и полудява!
34
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 35А ти на кого целуваш седалището?
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 34Испания е сравнително малка държава - 46 милиона. Как очакваш да е с еднаква бройка с Индия и Бразилия.А и като гледам таблицата - в десетката си е още.
32
1
 
11
 
! Отговори
До 34 преди 3 години
Ясно кой ни ръководи:наведени и зависими ни.щожества,готови на всичко за келипира.Поддакват и целуват седалището на вожда,това е!
31
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От Испания.Испания беше водеща по заразени и починали, днес вече не е в десетката по тези показатели,защото знае как да се справи с тази напаст,а населението е достатъчно разумно за да спазва мерките,все още по улиците не може да се срещне човек без маска,това е истина,в най-тежките времена не бяха спрени опреративните намеси /на мен ми беше сменена става/правителството налагаше решения които бяха взети от най-добрите специалисти в областта на заразите,кой в България специалист ви ръководи?