Не се ли вземат мерки цял месец, ситуацията ще излезе от контрол

Коронавирусът бил изключително талантлив "артист"
162
Не се ли вземат мерки цял месец, ситуацията ще излезе от контрол
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всички параметри растат и ако не се вземат мерки, не виждам тенденция да стигнем до по-добър изход, каза пред БНР пулмологът проф. Коста Костов.

По думите му ефектът от сегашната ситуация - от нарастване на инфектираните и на хоспитализираните, ще бъде усетен по-осезателно до четири седмици.

Още по темата

„В близкия месец виждам числата в неприятен аспект. Ако не вземем мерки, тази вълна би могла да се задържи по-дълго време“, предупреди той.

Проф. Костов допълни, че няма научни данни, които да доказват, че британския вариант на вируса заразява по-често по-младите хора.

„Това е логиката на епидемичния процес, защото младите са по-активната част от популацията“, обясни той.

Според пулмолога всички гледат на здравната ни система като на дядовата ръкавичка, която е разтегаема до безкрай.

„Ще се направи всичко възможно здравната система да поеме удара. Колкото по-голям е натискът върху здравната система, толкова повече хора ще останат извън, и то хора, при които болестта протича тежко. Вероятно другата седмица болницата, в която работя, ще се запълни напълно. Това ще се случи и с другите болници. По-тежките случаи, които се очакват да постъпят в болниците, няма да могат да постъпят в тях. Новият вариант е по-инфекциозен и по-патогенен“, каза проф. Костов.

Според него вирусът продължава да изненадва с нюансите в клиничното си протичане.

„Не съм виждал досега вирусна инфекция с такова драматично протичане и с толкова симетрично дифузно протичане. Това е болест със собствена картина, със собствена клинична и образна характеристика, със сериозно засягане на белия дроб, на съдовете. Това е вирус, който атакува целия ни организъм. Този вирус е изключително талантлив артист“, каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
3
 
8
 
! Отговори
Бай Хой от Ханой преди 3 години
С толкова много епидемиолози по форумите, българите трябва да са спокойни!Тук всичко разкриха - вируси няма, тестовете са фалшиви, Бил Гейтс е измислил всичко, за да вземе парите на *** от Чепръчене, който е бачкал като общак и сега стои без работа и вместо да си харчи парите по кръчмите, коментира теми, спрямо които световни светила в медицината нямат решение!Супер сме българите, перфектни сме!С толкова много интелигентни хора, нищо чудно, че и интелигетни хора ни управляват!
83
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам да се направи един експеримент поне за седмица да паднат всички мерки и да се види, колко хора ще продължат да ги спазват.
82
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 81Когато свършат аргументите, започваме с обидите. Не ти плащат да отстъпваш, плащат ти да спориш!!Къде са тези болни? Някой познава ли болен от ТОВА?Дайте някакви кючеци от ковид отделенията! Пфу, затъпници за транс-хуманизма и нео-марксизма. Какво ви обещават на вас ве!? И вас ще ви смачкат, какво печелите от тези лъжи!!??
81
3
 
6
 
! Отговори
маймунски аденовирус преди 3 години
До РеалистСмешен? Знаеш ли кой е Кари Мълис? Знаеш ли какво е казал за PCR инструмента, и за употребата му за диагностика на вирусна инфекция? Ако не знаеш, разбери - а дотогава, замълчи!
80
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Реалист 79Няма как да се разболея от СПИН, защото СПИН е от "ваксина"Защо изчезна СПИН-а??!!Защото умряха инжектираните.Защо изчезна грипа?Всичко ви е нелогично на ненормалната, измислена пландемия.
79
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Реалист Те тия млади хора и един път да ги духнеш с уста пак ще умрат
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оцапаха си ръцете с кръв от щабове и от РЗИ-та. Изборно време е. Броят на труповете няма значение. Затварянето не е популярно, така се губят гласове. Всеки се спасява сам.Държавата е вдигнала ръце. Ковид нямало, бил измама. Умирали от обикновен грип. Важно било икономиката да върви, кръчмарите и моловете да работят.Другите да умират.
77
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кога ще паднат всички мерки?
76
8
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Хората учат по 7 години, после специализират още няколко години, за да говорят по темата!Реално и от СПИН да си болен, ти пак няма да повярваш, защото не вярваш на тестовете.Когато обаче вирусът кара млади хора да умират за няколко седмици, бързо си сменяш мнението.Вкъщи зад компютъра е лесно!Хората в болниците обаче не им е забавно!
75
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 77От какво да умират ве, улав?Кой филм гледаш, къде са тези болни!?
74
4
 
4
 
! Отговори
до 72 преди 3 години
Големия процент от хора няма да боледуват-Факт ! Няма дори да се заразят -факт ! Няма да имат и симптоми -факт! Но останалите какво да умират ли? Кажи бе ***? Те какво да умират ли?
73
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РеалистОтговори.Само ДОКАЗАНО болни от ДОКАЗАН коронавирус ли има там?
72
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На инфантилните креетени, които иронизират ковид и го наричат "грипче" от сърце им пожелавам да ги интубират, да нямат въздух и да припадат по стълбищата на болниците!
71
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Двама старци познавам лично, заразени с коронавирус, единия жена му го заведе в болница, и не излезе жив! Другия дъщеря му го гледа десет дена, и оживя! И една жена познавам, планинарка, ваксинира се, отиде на преход, и я намериха умряла от инсулт в хижата. Не си измислям, не съм "***", това съм срещнал, това коментирам.
70
7
 
4
 
! Отговори
Big Boss преди 3 години
Ква икономика бе ***, то ако имаше икономика, нямаше да ревете без пари!Преквалифицирай се, недей да ревеш само за заведения и кръчми, все едно там искаш да ти мине живота!Хората в IT сектора вадят по 4-5 бона на месец от вкъщи, ама са положили труд, за да се образоват!А не хора, които не може да си напишат името, да реват, че нямало работа за тях!Ами няма - за бездарници и без пандемия работа няма!
69
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 66Не се прави на улав. Нищо не се промени за една година. Никой не боледува! Познати, непознати които срещам по една или друга причина редовно, продавачките в магазина, местата където си плащам сметки, персонала по заведенията. Как един не се разболя? Аре стига, балона се спука. И да спориш с мен нищо няма да постигнеш. Хората не вярват! Няма да можете да прелеете от несъществуващи болни в умрели от ваксините, защото никой не се инжектира.Ковида напълни памперса, пускаме го по течението.
68
2
 
4
 
! Отговори
до 68 преди 3 години
Не им обяснявай на такива, тоя е некой тийн на 20-23 дето му е широко около вратлето още ама всяко нещо е до време споко. Във Вма такъв нема д априпари, щото тия дето отричат вируса ги е най-страх реално . Това е защитна реакция на организма, просто иначе ше трябва да се влачат с памперси по улиците :)
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само в ковид отделенията на болниците има вируси.Навсякъде в болниците е пълно с вируси, защото няма хигиена там.Хигиената в болниците трябва да е перфектна, но като знам какви са сградите и коридорите в болниците, по-добре да съм си вкъщи болен за да оцелея.
66
0
 
7
 
! Отговори
до 60 преди 3 години
пич, ходих да се цаня санитар, щот съм безработен. Казаха ми че съм дърт и щом не съм карал ковид(нямам документ)- не може.
65
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента да те заболи гърлото и да се тестваш ще ти напашат ковид.Едно е ясно че съм обеден че болните от грип ако са се тествали са писани че са болни от ковид.Няма как грипа да е изчезнал като го има всяка година.