Не се ли вземат мерки цял месец, ситуацията ще излезе от контрол

Коронавирусът бил изключително талантлив "артист"
162
Не се ли вземат мерки цял месец, ситуацията ще излезе от контрол
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всички параметри растат и ако не се вземат мерки, не виждам тенденция да стигнем до по-добър изход, каза пред БНР пулмологът проф. Коста Костов.

По думите му ефектът от сегашната ситуация - от нарастване на инфектираните и на хоспитализираните, ще бъде усетен по-осезателно до четири седмици.

Още по темата

„В близкия месец виждам числата в неприятен аспект. Ако не вземем мерки, тази вълна би могла да се задържи по-дълго време“, предупреди той.

Проф. Костов допълни, че няма научни данни, които да доказват, че британския вариант на вируса заразява по-често по-младите хора.

„Това е логиката на епидемичния процес, защото младите са по-активната част от популацията“, обясни той.

Според пулмолога всички гледат на здравната ни система като на дядовата ръкавичка, която е разтегаема до безкрай.

„Ще се направи всичко възможно здравната система да поеме удара. Колкото по-голям е натискът върху здравната система, толкова повече хора ще останат извън, и то хора, при които болестта протича тежко. Вероятно другата седмица болницата, в която работя, ще се запълни напълно. Това ще се случи и с другите болници. По-тежките случаи, които се очакват да постъпят в болниците, няма да могат да постъпят в тях. Новият вариант е по-инфекциозен и по-патогенен“, каза проф. Костов.

Според него вирусът продължава да изненадва с нюансите в клиничното си протичане.

„Не съм виждал досега вирусна инфекция с такова драматично протичане и с толкова симетрично дифузно протичане. Това е болест със собствена картина, със собствена клинична и образна характеристика, със сериозно засягане на белия дроб, на съдовете. Това е вирус, който атакува целия ни организъм. Този вирус е изключително талантлив артист“, каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
5
 
5
 
! Отговори
маймунски аденовирус преди 3 години
До РеалистАууу ужас страх и смърт и пандемия и анихилация! Имало болест, и хора със слаби организми, възрастни, със хронични заболявания, я карат тежко! Даже умират! Леле, това се случва за пръв път в историята на човечеството! Да зазидаме вратите и прозорците, и да се притаим докато мине! Леле не съм вярвал, че ще доживея вирусно заболяване, от което някой да умре! Спирайте икономиката!
63
2
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Добре, заповядай във ВМА!Кога и кого да очакваме?Имена?То зад компютъра всички са смели!Хайде, нека да видим!Откога можеш да започнеш?
62
2
 
5
 
! Отговори
ФАКТ преди 3 години
Аха няма вирус да, те ората мрът оти им е скучно и нема кво правят ...добре, че е форумния мишо да каже има ли вирус, добре, че е той за да ни обясни и ваксините как действат , тука само висши умове пишат дето всичко им е ясно и всичко знаят, ама после цинки, че линейка чакал 4 часа...е да то щото няма вирус за това, народа мрел от диабет не от ковид, да де ама диабетик може живее и до 70-80 с диабет, нали? А сега де? ама не бил умрял от ковид хахахха .
61
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 53 Как ще видиш болни,като ти си по улиците, а болните са в болниците или по леглата в къщи...То биваМалоумно разсъждаване,но чак толкова е прекалено...
60
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 60Готов съм!Искам да работя в ковид отделение само с ДОКАЗАНИ болни от ДОКАЗАНИЯ ковид.Биеш ли на това шано?
59
0
 
5
 
! Отговори
Жълтопаветник преди 3 години
Познавам , лично, над 80 човека минали през ковид. Почина само един, който имаше проблеми със сърцето, големи. На 78 години
58
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти сметай ако от един микроб те кара да се държиш като някаква женичка, начи ти си жив умрял бе!
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 57Това е онова платено "нещо" - Ужасена. Не е спирало да драска инфантилни коментари от една година.
56
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сезонният грип се е смесил в момента с коронавируса и нашите лекари не могат да го различат-или не искат и пишат всички ковид заразени.
55
7
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Заповядай в Ковид Отделенията на ВМА или Александровска!Ако искаш влез без предпазни средства!Има нужда от санитари, може да помогнеш!Вирус няма, не се притеснявай!И ако издържиш повече от един ден, ти давам 1000 лева!Готов ли си?
54
4
 
4
 
! Отговори
маймунски аденовирус преди 3 години
Само плоскоглав овен още не е разбрал, че кризата е по план, пандемията е нагласена, мерките са безполезни, тестовете не са тестове, ваксините не работят, и целта е заложена преди години. Тъжно, но безнадеждно.
53
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 48Защо му казваш "това"?Срам те е да напишеш, че някой е умрял от ковид?Няма такъв вирус и цял свят го разбра.Да, ситуацията излиза от контрол, стой и гледай, хората (и най- скептичните) вече знаят, че всичко е една голяма лъжа.
52
4
 
6
 
! Отговори
Коча преди 3 години
Аре, поредното плашило! Ми тогава да спирам да плащам здравни осигуровки, щом болниците не бачкат?
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без мярка не пият, дори руснаците,а тук става въпрос за пандемия.Има си хора, които са назначени точно за това.
50
3
 
3
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Разберете !По-добре сега да затворят, щото след няколко месеци започва Сезона на морето.Тогава НЯМА затваряне.Няма как ....
49
5
 
5
 
! Отговори
До 47 преди 3 години
И аз цялата минала година не видях болни от ковид. Може да е имало някъде. Никакви мерки неспират вирус.
48
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той българина е много смел и отрича всичко, ама като му дойде до главата и почва да реве и да крещи "Олеле майко, мафия!"Цял свят е в плен на кризата, само българина го лъжат и искат да му вземат парите, които ги няма!Много *** и неук народ живее по тия земи, много!30 години търпи да до крадат, но иначе разбира от емидемиология и имунология, лекува се със сланина и ракия!
47
1
 
11
 
! Отговори
Пловдив преди 3 години
Сега тъпият министър на образованието каза, че няма учители и деца заразени.Само в Пловдив в три училища- МГ, ЕГ,,Иван Вазов" и ЕГ,,Пловдив" заразените учители са 17, а учениците над 130. Има учители и ученици в тежко състояние в болница. Това са официални данни от днес. РЗИ какво дреме. Защото не са вашите деца!?
46
6
 
6
 
! Отговори
СМЪРДИ? преди 3 години
От една година не съм чувал човек да кашля. Единствените кадри от болници бяха драматично преувеличените от Китай в началото, и необяснимо празните от САЩ и Англия, когато различни хора проникнаха и снимаха напълно празните коридори. А, и един изумително фалшив репортаж на ББС, където журналистът уж-влезе-сам в ковид отделение, а изведнъж беше сниман от цял екип с камера и осветление. И последно, остават страхотните тикток танци на мед. сестрите от цели отделения.
45
4
 
11
 
! Отговори
до 50 преди 3 години
Явно или не общуваш с никакви хора, или се шегуваш, което не ти прави чест!Нямало болни - връщат хора от болниците заради препълнение отделения, до 1 седмица нещата ще са извън контрол!Ти не си познавал болни - чудесно, дано и занапред да е така!Защото повечето хора познават починали от това!