Не се ли вземат мерки цял месец, ситуацията ще излезе от контрол

Коронавирусът бил изключително талантлив "артист"
162
Не се ли вземат мерки цял месец, ситуацията ще излезе от контрол
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всички параметри растат и ако не се вземат мерки, не виждам тенденция да стигнем до по-добър изход, каза пред БНР пулмологът проф. Коста Костов.

По думите му ефектът от сегашната ситуация - от нарастване на инфектираните и на хоспитализираните, ще бъде усетен по-осезателно до четири седмици.

Още по темата

„В близкия месец виждам числата в неприятен аспект. Ако не вземем мерки, тази вълна би могла да се задържи по-дълго време“, предупреди той.

Проф. Костов допълни, че няма научни данни, които да доказват, че британския вариант на вируса заразява по-често по-младите хора.

„Това е логиката на епидемичния процес, защото младите са по-активната част от популацията“, обясни той.

Според пулмолога всички гледат на здравната ни система като на дядовата ръкавичка, която е разтегаема до безкрай.

„Ще се направи всичко възможно здравната система да поеме удара. Колкото по-голям е натискът върху здравната система, толкова повече хора ще останат извън, и то хора, при които болестта протича тежко. Вероятно другата седмица болницата, в която работя, ще се запълни напълно. Това ще се случи и с другите болници. По-тежките случаи, които се очакват да постъпят в болниците, няма да могат да постъпят в тях. Новият вариант е по-инфекциозен и по-патогенен“, каза проф. Костов.

Според него вирусът продължава да изненадва с нюансите в клиничното си протичане.

„Не съм виждал досега вирусна инфекция с такова драматично протичане и с толкова симетрично дифузно протичане. Това е болест със собствена картина, със собствена клинична и образна характеристика, със сериозно засягане на белия дроб, на съдовете. Това е вирус, който атакува целия ни организъм. Този вирус е изключително талантлив артист“, каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами айде пък тоя път да не взимаме мерки, че и без това с тия мерки нищо не правим, а само си съсипваме държавата! Управляващите ни действат толкова хаотично, че по-скоро ще навредят повече с мерки! А и все ще измислят да се хванат за най-безполезните и неефективни мерки! Единствената действаща мярка е да се затворят училищата, ама това няма да го направят. Другите са безсмислени, така че айде тоя път да видим без мерки как ще е!
3
3
 
23
 
! Отговори
бо преди 3 години
Боко се е напишкал от страх а гея министър се прави на мъж
2
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що не се гръмнете с вашите мерки
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Та нали точно това цели Бойко , за изборите да гласуват Антон Тодоров , Тома Биков и Мата Хари ,а нея искам да я лупкам !:)))