Свито търсене на храни в пандемията, рекорден ръст на цените

Купува се точно толкова, колкото е нужно, продукти не се изхвърлят
96
Свито търсене на храни в пандемията, рекорден ръст на цените
Снимка: Pixabay

Храните у нас са най-скъпи за последните 5 години. Цените на повечето продуктите са се вдигнали рекордно в пандемията, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, информира Нова телевизия.

Още по темата

Към началото на март най-много са се вдигнали цените на едро при олиото, ориза, захарта, сиренето, каймата и свинското. Средните цени на повечето от тях са рекордни за последните 5 години.

При плодовете и зеленчуците и най-сериозно е поскъпването при краставиците, зелето и портокалите.
Точно година след старта на пандемията, и търговци, и клиенти виждат ефекта от кризата с COVID-19 върху цените по щандовете.

Само за година почти всички продукти, които тя слага в количката, поскъпват, потвърждават и данните на Комисията, която следи пазара на едро. Най-сериозен към началото на март е ръстът по борсите при олиото, колбасите, каймата, оризът и пилешкото.

„В момента имаме по-свито търсене. Пандемията оказа негативно влияние върху търсенето на храни. Така се стига до това, че се потребява, точно колкото е нужно. Излишното потребление на храни – не съществува към момента”, коментира Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

„Като цяло при групата на плодовете и зеленчуците към момента имаме по-ниски ценови равнища спрямо миналата
година, но при храните имаме изменения – средно със 7-8 %, които са малки вариации – по-скоро са свързани с промишлени разходи, не са свързани толкова с друга пазарна реализация”, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
повратливите търговци бързо се възползваха от пандемията за да се застраховат отрано при въвеждането на еврото, след две години. от сега вдигнаха цените и после пак!
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората разбраха, че могат да минат и с по-малко. Излишни пари за химични и изкуствени храни - не мерси! А и наистина цената на някои стоки веднага ме отказва да ги купя.
73
1
 
11
 
! Отговори
НималсSS преди 3 години
У нас всичко ни е най - скъпо !! Разбира се заплатите са най - ниски !!!!
72
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яко спекула и алчност!!! Бързо искат да богатеят и никой не ги контролира.
71
2
 
3
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
До пияница мистик А също така ще чувам квичене на гладни и бедни *** на демократите и либералите .И няма как да не квичиш като твоите господари ще стават още по богати а ти тяхната *** все по беден и квиченето ти ще се чува все по надалеч . А спасението ти е да се омитам във джунглата наречена ЕС ,но и там вече има бариера за такива като теб ,без имунизационен паспорт няма ЕС няма Бес Ясно .
70
3
 
10
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
До пияница мистик Спокойно и твоите господари демократите ти готвят ку***р капан сега като си платиш за паспорта за годност на жилището си по 500 лева на калпак и за земята под него ,като си платиш и за паспорта на къщата ти на село и ти сложат водомер на герана .И ти ще зарониш либерални крокодилски сълзи и ще плачеш са соца като той ще ти се види като сладка приказка . А и не забравяй че твоите гпсподари дето взеха 40 миларда заеми ти готвят още изненади след изборите .
69
0
 
7
 
! Отговори
Турист преди 3 години
До Анонимен (72)Че те и в Германия не си купуват месо от споменатите вериги. Ходи се по месарски магазини.
68
17
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Чувам квичене на гладни и бедни другари :))) Така и трябва. Да си знаят мястото. Зад лаптопчето за 200 лева, подарен им от сина, че той си е взел истинска машина, а баща му, пенсионера да има да пише коментари тук, колко е зле и как чака Нинова и Червената Армия да дойдат, за да му върнат соца и да махнат ГЕРБ :))) Ахахахаха И разбира се, цените чака да станат като едно време, жилищата също. По 7 000 лева макс в центъра на София :))) Е нищо де, поне така ще си умрете другари, мечтаейки :)))
67
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видях вкауфланд мляко 1л. - 3.60лвЕ,бас ШварцГруп пак събира пари да дава на ЕНеПе за гробаджии и за Меркел. *** да им гласува.МайкаВиМръснаГерманскаШваини. И жените Ви са с едни големи германски дирници.ВЗЕМЕТЕ СИ НАПРАВЕТЕ И ЗА ДИРНИЦИТЕ НА ГЕРМАНСКИТЕ ВИ ЖЕНИ СЕРТИФИЦИРАНИ ЛАБОРАТОРИЯ.А, най смешни са ми томболите им. Тия дето майкрософтИмпише всичко. Дето SQL сървър те са го писали. Дето крият пари,транзакции и никой не може ги хване. Щото админаВШварцГруп да не мислишЕслучаен?
66
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ония тлъстак заедно с другите две семейства, дето имат общо около 50 милярда евро не само, че ви обират с кауф*ланд-ли*дл, но на всичко отгоре продават ама най -долно качество месо. От онова свинско дето прасетата ги колят като станат 500 кл. Пълни с химии и антибиотици, дето свинята не е ставала от 5 години. ***-жив труп. Ей, това Ви дава шва*ргруп.И те ще си платят тук за реклама утре и всички постове ще бъдат изтрият. А, вие ще продължавате да ядете гадното им месо.Продадохте БГ на тия
65
2
 
31
 
! Отговори
Дончо Марулята преди 3 години
Хахахаха яж, народе смело, освен че е скъпо е и некачествено и вредно. Така е като в България няма вече производство на абсолютно нищо, та нали никой не си мисли, че някой ще ни продава качествена храна на ниски цени, защото сме много симпатични и умни?!?!
64
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ядем б*клуци в Тикволандия на бомбастични цени. И ще мрем по-рано...от висок стандарт на живот ще да е...
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лятна черен ,салама със сланинка снимката е много правилно илюстративен.
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 65Не очаквахте някой да напише това и нямате готова опорка/шаблон, а?Не пийте вода от чешмата и няма да ви тровят с токсини които тялото ви ще се опита да изхвърли в определен период от годината и от фармамафията ще ви обясняват, че това е грип.
61
2
 
25
 
! Отговори
112 преди 3 години
Не цените са ни високи, ДОХОДИ СА НИ МАЛКИ!!! Ако имаме средно европейски доходи 2000 ; 3000лв месечна, масова заплата ще се урегулира сам пазара. С измислени цени на стоките и доходите ни ще дъвчем и предъвкваме темата за цените на пазара. От изнасилени цени, измислени регистрации няма нужда и смисъл, но на безродниците от властта така им отърва. В нищета лесно се контролират масите. Няма време за търсене на сметките, само борба за оцеляване и насъщния. Ситият, на гладния не вярва!!!
60
4
 
14
 
! Отговори
До 59 преди 3 години
От преди 15 години започнах да пия само вода от чешмата и грип повече не ме хвана, даже не съм настивал. Прави си изводите.
59
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 59Между другото, и аз мислех да го кажа, но си викам за лууд ще ме вземат. От 2 години не пия вода от чешмата и от две години нямам нито стомашни проблеми, нито грип - НИЩО. Някъде бях чел, че тези терорягите, понеже искат да трепят хората, че някъде четох още бин ладен като е казал - отровете им водата. Наистина нямам доста от проблемите които имах преди, след като спрях да пия вода от чешмата. А много обичах, особено лятото, като я пусна да върви малко и после стане студена.
58
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На нас не ни трябва комисия която да следи цените. Цените ние сами си ги виждаме, комисията е само от чантаджии, които нищо не правят и вземат заплати. Трябва ни комисия, която да иде в парламента и да зададе директно въпроса - защо цените са се покачили а заплащането на хората не се е променило? Така комисия ни трябва, не да ми следи цените. Щот кат ги следи - ко прай? Ми нищо, следи си ги и до там. Цените, както казах и ние самите си ги следим, виждаме какви са. Щот на касата плащаме.
57
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цените на суджука не са мръднали.
56
2
 
4
 
! Отговори
Ford преди 3 години
До МенЯвно сте изтървали нишката, дори да гласувате, пак ДС котилото ще Ви управлява.