36% от българите вече искат ваксина, 41% против по-леките мерки

Близо половината са доволни от реакцията на държавата в пандемията
88
36% от българите вече искат ваксина, 41% против по-леките мерки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Расте декларираното желание за ваксиниране. Ако към началото на януари и към началото на февруари 27% са искали ваксина, а 48% са били против, то сега 36% искат, а 41% са против, т.е. „ножицата“ между искащи и неискащи се затваря в полза на искащите.

Спада и делът на колебаещите се – от 24% преди до 20% сега. 3% смятат себе си за ваксинирани. Това показват данните от изследване на „Галъп интернешънал“. Проучването е проведено „лице в лице“ с таблети, които показват картината към началото на всеки месец, последното от които е в периода 22 февруари и 1 март сред 1008 души. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 52 хиляди души.

Още по темата

 
Очевидно, демонстрираното през медии активизиране на ваксинирането – без значение от конкретните детайли – е дало известен резултат. Разбира се, все още, той е далеч от оптимален, а и не са малко очевидните проблеми в процеса.
 
Не бива обаче да се пропуска и наблюдението, че част от нежеланието за ваксиниране идва и от факта, че още преди месец можеше да се отчете, че поне 1.5 милиона пълнолетни българи вече се прекарали вируса – от общо не повече от 5.2 милиона трайно пребиваващи у нас пълнолетни. Сега броят на прекаралите вируса вече е осезаемо по-сериозен.
 
Най-силно искат ваксина най-възрастните. Там следва да е явно и основният таргет в идните седмици.
 
Разбира се, меродавни накрая ще са данните от медицинската статистика. Не по-малко важни обаче са масовите настроения. Именно те създават обществено предразположение и правят един процес привлекателен. И това е важно за такива процеси като ваксинацията.
 
Обществото у нас става все по-нетърпеливо за облекчаване на ограниченията. Вероятно, влияние оказва и фактът, че към момента на провеждане на изследването, говоренето от страна на властите бе по-скоро успокояващо. Заради това, мнозинство от българите се изказват принципно за все по-леки мерки. Данните обаче няма как да уловят развитията от последните няколко дни. Към началото на март 55% са принципно за по-леки мерки, а 32% – за по-строги. Останалите се колебаят. Сега 36% искат, а 41% са против, т.е. „ножицата“ между искащи и неискащи се затваря в полза на искащите. Спада и делът на колебаещите се – от 24% преди до 20% сега. 3% смятат себе си за ваксинирани.
 
Данните, разбира се, съдържат и известен пожелателен компонент. Отношението към мерките зависи от цялостния фон с броя случаи в страната и говоренето около тях. Колкото повече са случаите, толкова по-боязливи са хората. Определящо е обаче и отношението на властта – когато тя говори успокояващо, това има видимо отражение. Така беше в дълги периоди от есента, а и сега. Изследователският опит от есента пък показа, че с ескалацията на напрежението в болници и интензивни отделения, обществото самостоятелно стига до идеята за по-твърди мерки. Случаят в момента обаче явно не е точно такъв. Или поне засега.   
 
Вероятно и заради либералния режим у нас, оценката за начина, по който България се справя с коронавируса, остава по-скоро благосклонна. 46% казват, че страната ни се справя добре, а 42% – зле. Има и известен процент, които не могат да определят.
 
*****
Данните са от изследвания на „Галъп интернешънал болкан“„лице в лице“ с таблети, които показват картината към началото на всеки месец, последното от които е в периода 22 февруари и 1 март сред 1008 души. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 52 хиляди души. Проучването е финансирано от „Галъп интернешънал болкан“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Галъп лъжат с мярка, колкото им платят, DW на килограм.
65
1
 
3
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
И да уточня- аз не съм против ваксините. Тези които са в рискови групи бих дори посъветвал да се ваксинират. Риска о ваксините е по-малък от риска за фатални усложнения след заразяване.Но ваксинирането трябва да е абсолютно доброволно. И когато има дотатъчно ваксини за всички желаещи, да се прекратят окончателно всички мерки. И всеки да си поема сам риска от ваксиниране или неваксиниране. Мисля че при доброволно ваксиниране по света, ваксините и сега стигат ако се разпределят правилно.
64
1
 
12
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
Не пишете глупости. Броя на желаещите доброволно да си сложат божествения джус, не се е увеличил. А просто ги принуждават с нови и нови шашми и ги оставят без избор. Някои се съгласяват, щото края му не се вижда. Ако народа не се вдигне, ще става и по-лошо.
63
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3% да, 36% е медина измама
62
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големия мор ще дойде като започнат страничните ефекти от ваксините. Ваксинират ви като в свинарник. Боц прасенце, без преглед от лекар, без обратна връзка с лекаря. Най -важното сами си носите отговорността за грешките на фирмите доставчици!Хайде малки розови прасенца, наредете се за боц!
61
3
 
13
 
! Отговори
Сега преди 3 години
ще разберете с какви съмнителни ваксини са ви боцкали.Затова предупредиха ,че не носят отговорност.И сега ко прайм кой ще носи отговорност за тия ваксинираните които ще починат.
60
7
 
10
 
! Отговори
българин преди 3 години
Не ми дреме за вашите "ваксини" бре Гербери!ВЪРВЕТЕ СИ С МИР СЛЕД ТЕЗИ ИЗБОРИ! Нахалството ви,нямаше край през изминалите 4 години!Време е за истински демократи! Вие вече Не сте ни интересна корумпирана *** и смед!
59
11
 
5
 
! Отговори
мдааааа преди 3 години
слушайте си чалгата, дано са ви сладки кюфтаците и гибецитенама да отида на ресторант никогадано дочакате сПутника, скоро ще се редите и за Масквич...
58
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината е елексир в сравнение с това което всеки ден дишаме,ядем или пием.
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко само си объркала ножицата. Линиите са дивергентни. Но нищо, разбирам че имаш да оправдаваш предизборното затваряне.
56
1
 
10
 
! Отговори
Лъжеш преди 3 години
Защото ще изтрият линка скоро, моля вижте графиките на Галъп, има ги в нета. Пълни лъжи!!!
55
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЦК на ГЕРБ Галъп са *** на топки
54
2
 
10
 
! Отговори
Лъжа! преди 3 години
Пълна лъжа!!!!!!!!Има спад при желаещите строги мерки и нарастване на тези, искащи леки мерки.Следва линк към графиките на Галъп.
53
20
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Никой не ви кара да се ваксинирате насила, сега сме демокрация, ваксинирането е доброволно, всеки е свободен да решава сам. Като не иската де се ваксинирате ще си стоите в къщи и няма да имате право да пътувате и да работите, свободни сте да избирате.
52
4
 
2
 
! Отговори
Бойха Хрес Спасител преди 3 години
Демокрация е, казал съм, нема да им разпореждаме, да им пращам момчетата, да ги сбират с бухалките, че ползваме медиите като бухалки на съзнанието. Там искам да се говори за ваксини, ваксинации, опашки пред ваксинационните пунктове, искам да се снима как са намръщени и спайдушени и как след ваксинацията сички излизат с грейнале лица, весели и щастливи. С по еидн плакат "Благодарим, Бойко...", не тва за по-нататък. Така мое да е доброволно, но кат видат, че оттам се излиза жив, див и щастлив....
51
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не вярвам на никого на нито една цифра. Всички добре видяха доказатества за това. Да се ваксинираш е личен избор. Аз мисля че е излишно. Да се налагат ограничения на не ваксинираните е незаконно.
50
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Москва осъди липсата на демокрация и нарушаването на човешките права в ЕС. Сергей Лавров заяви че ковид-паспортите приети от ЕК означават принудителна ваксинация, което противоречи на основите на демокрацията - "Тази идея противоречи на правилата на демокрацията, защото в ЕС има решение, че ваксинирането е доброволно. КОВИД-паспорт ще противоречи на принципа на доброволност, хората ще бъдат принудени насила ако искат да се придвижват. А в Европа, без местене между страните - членки на Европейския съюз, населението трудно може да си представи живота"
49
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги сме били против за тия ваши убийствени ваксини неискаме и никакъв случай няма да се ваксинират хората стига бе долни лешояди бог да ви накаже най скоро време дано да горите в ада забрана за всички ваксини неискаме това давие ясно като закон разбрахтели долни мутри вън
48
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Постигнах ефекта - никой не те кара да се ваксинираш :)))) Това ми е достатъчно за тази тема (не ми плащат да съм ***, пренебрегват ме) :))))
47
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо не е доказано че е от ваксината. ВТОРО НИКОИ НАСИЛА НЕ КАРА ДА СЕ ВАКСИНИРА.