Шефът на "Александровска": Очакваме нови мерки от четвъртък

Според проф. Богов до 14 дни се чака пикът на третата вълна
10 мар 2021 08:15, Нели Христова
26

Очаква се в четвъртък да бъдат обявени нови мерки за борба с коронавируса, заяви в студиото на "Директно" директорът на "Александровска" болница проф. д-р Борис Богов. Най-вероятно новите мерки ще се отнасят за учениците от горните класове, над 12 години. Според него до 14 дни се очаква пика на третата вълна.

Проф. Богов допусна, че предстои подобен удар на този, който преживяхме през ноември. Той призова хората да спазват стриктно мерките, за да няма липса на специалисти и легла в болниците. Един от основните мотиви за спирането на плановите операции е освобождаването на ресурс от лекари.

Ако приемем, че 2019 г. е била нормална година, то през нея са извършени 9200 планови операции, или средно по 25 на ден. В сравнение с нея, през 2020 година операциите са с 30 процента по-малко, или около 16 на ден.

Според проф. д-р Борис Богов, няма да бъдат връщани спешни пациенти, но тези, чието оперативно лечение позволява, ще трябва да бъдат отложени за неопределено време.

В "Александровска" болница са предвидени 265 легла за ковид пациенти, 35 от тях са за интензивни грижи. В момента там са настанени 112 пациенти, 7 от които са интубирани.

"Имаме още какво да учим за коронавируса, но и много сме научили вече", заяви проф. Богов пред Bulgaria ON AIR.

Според него ваксините са огромно постижение на науката. Един от въпросите, на които предстои да бъде даден отговор е в какъв срок ще ни пазят те. Други съществени въпроси са: дали вирусът ще изчезне, дали щамовете ще мутират или ваксините ще се преборят с тях.

Като основна грешка на нашето обществото проф. Богов определи факта, че то се раздели. Най-вече по въпроса има ли такава зараза или не. Разнопосочните послания разделиха и попречиха на обществото, смята той.

През пост ковид програмата, която е инициатива на "Александровска" болница, до момента са минали около 640 пациенти. Най-честите усложнения са сърдечно-съдови и неврологични, бъбречни проблеми, както и депресиите.

Това са здрави хора, преболедували Ковид-19. Часовете по програмата са запълнени до края на юли, каза проф. Богов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затваряйте училищата централно. Всичко беше нормално докато не започнаха експериментите с "ротациите" по училищата. Сега всички ще си патим, че и пълен локдаун ще отнесем.
21
1
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Предполагам ще се наложи ново затваряне за да не пламнем отново
20
0
 
4
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Третата вълна не отмина ли? Аз мислех,че вече сме на четвъртата:))А следващата кога е?
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
колко удобно, точно педизборно, че да ги отложат... не че не беше ясен плана от самото начло. И като цяло разхлабванетобеше един евтин ПР, за сметка на здравето на избирателите
18
5
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Тук е пълно с ***! Всичко знаете: за вируса, за ваксините, за лекарите! Отпуснаха ви да ходите по кафенета и кръчми, недоволни! Казват ви, че заразените се увеличават, а вие, че ви насаждат страх! Е, какво искате лузъри нещастни?!
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 15..Ти нещо разбра ли от написаното?
16
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Махнете т.ъ.п.и.т.e PCR тестове на влизане в България!!!Целта им беше уж да ни предпази от британската мутация на вируса!!!Е, видяхме колко ни "предпази" - новата вълна в България се дължи именно на нея!!!
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 5 "Без пълен lockdown по италиански няма оправия"И с пълен локдаун пак няма оправия. Единственото, което върши работа е това, което направиха в някои азиатски страни - тестване и проследяване на контакти, карантина и всички влизащи в страната под карантина. И в момента са забравили за пандемията. Ама ние не, зор да сме като Европата, ще правим пълен локдаун, ама не съвсем щото не може да си затворим границите, ще тестваме, ама не съвсем, ще карантинираме, ама не съвсем...
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До "До 2"...И кво да ти каже? Айде, аз ще ти кажа: учителите ходят болни на работа докато могат и като зазлеят и не могат повече, си направят един тест и айде у дома, и им намират заместник. А всички с които са контактували, със или без симптоми не се изследват и не се карантинират! Изследват се само ако им стане много зле! Други въпроси? И ти говоря за елитна гимназия! Ама ти ако искаш продължавай да не вЕрваш и да си живееш в розовите ти представи за света!
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво очаквате бе?! Какви мерки, какви пет лева?! Болниците пълните, а в гробищата вече места няма за умрелите!!Да ви ...майката професори *** и ***!!
12
9
 
9
 
! Отговори
Ако преди 3 години
Спрете да ваксинирате хората с ваксини, коитопса отказани от цивилицациония свят, следр2 седмици броят на заразените ще е намалял. Съществува зависимост между броя на ваксинираните и заразените. Един колега се ваксинира и двама от домакинстовото му са положителни. Не сбучайно нарзапад се отказват от Астра Зенека и чакат Спутник В. В Русия за 2 месеца броят на заразените е намалял почти 3 пъти
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми хубаво, от четвъртък нови мерки, ама да внимават какви! Щото ако ще затварят пак и ще принуждават хората да не работят няма да се разберем!
10
7
 
7
 
! Отговори
До 2... преди 3 години
С доказан КОВИД и тежко болни на легло? Или просто безсимптомни с положителен тест? Кажи бе, хюмнeнцe малко...
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проф. Богов изглежда е богопомазан?Или поне се мисли за такъв!
8
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Верицата ви лекарска! Десетки хиляди сте, а се подчинявате на един *** пожарникар! По 20-25 дни се борите да намалите новозаразените и умрелите от КВ19, а сетне един изкрейзил премиер за една седмица махне всички ограничения и всичко отива по дяволите... И пак започвате да пълните кацата, на която ББ е махнал дъното! Пети път за една година! Не ви ли писна да изпълнявате ролята на лудия, пълнещ каца без дъно? Засрамете се!
7
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко удобно режисираха 3тата вълна. Само и дамо Бойко тиквата и шайката грабители да останат на власт !!!Държавата отива на бунището ....
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пазете здравето си и се лекувайте ако трябва, но не ходете при проф. Николай Габровски или доц. Зафер Оркун Токташ. И двамата са изключително арогантни, нахакани и некадърни, интересуващи се само от парите ви.Хора - пазете се
5
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без пълен lockdown по италиански няма оправия
4
2
 
9
 
! Отговори
Само за инфо преди 3 години
По време на пика ноември имаше близо 95000 активни случая, сега са под 40000.
3
3
 
21
 
! Отговори
ееее да преди 3 години
Според мен БогоФ е тапир.