Шефът на НДК: Конгресният туризъм е ключов за целия бранш

Отбелязваме 40 години от създаването на културната институция
Обновена: 10 мар 2021 15:58 | 10 мар 2021 09:39, Анисия Иванова
0

От 1 март Конгресно-конферентната дейност у нас работи при капацитет на залите 30% от 1 март.

"На 30%, за съжаление, няма голям интерес за провеждане на големи събития - по-скоро за по-малки формати. Този процент е адекватен на обстановката, но не и в бизнес план", заяви в ефира на "България сутрин" председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков. По думите му конгресният туризъм е функция на обществото, на развитието на градовете, на правителствените и неправителствени организации.

"Той е изключителен двигател на туризма като цяло. Те не могат да бъдат разделени. Изключително важен е за приходите на един град и една държава. В конгресния туризъм има висока добавена стойност и затова той е много ценен", смята Велков.

Той коментира включването на НДК чрез Българското конгресно бюро в Конфедерацията на туризма, която обединява всички асоциации в този бизнес.

"Философията на конфедерацията е "един за всички, всички за един". Тук не става въпрос за структура, която да упражнява натиск, а да дава решения и добри практики. Най-важното е да има обединение", каза Велков пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че тази година се навършват 40 години от създаването на НДК.

"Започваме честването на 31 март с излъчване на "Ханът и империята", новата версия на трилогията за Хан Аспарух. Филмът за него всъщност е излъчен за първи път в НДК. Ще продължим с изложба, представяща какво се е случило през годините. Ще има и кампания в социалните мрежи. Ще завършим на 31 януари с концерт", разказа председателят на Съвета на директорите на НДК.

Велков сподели и как се е отразила кризата на културната институция.

"Кризата е възможност в житейски план. Надявам се, че сме си научили уроците. Имахме възможност да се вгледаме в организацията и да видим какво има да подобрим, да видим какво се случва и навън. Най-пагубното за една организация е да бъде самодоволна. Сега, заедно с Министерството на туризма, отваряме информационно туристически офис в НДК. В този смисъл кризата е голяма възможност. НДК е жилава структура за хубаво или лошо", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари