Студентските бригади в САЩ отново са под въпрос

Записването стартира, визи още няма
10 мар 2021 17:15, Красимир Ангелов
42

Студентите се готвят да заминат на бригада в Съединените американски щати, но към този момент визи все още не се издават.

Студентските бригади в САЩ са програма за културен обмен, създадена от държавния департамент на САЩ, даваща възможност на студентите да работят 4 месеца в Америка, а след приключване на трудовия им договор да останат в страната още 30 дни.

Студентът по журналистика Симеон Симеонов разказва, че най-лесното нещо в САЩ е да си намериш втора или трета работа. Колкото и желано да е пътуването зад Океана, именно голямото разстояние от дома се оказва най-трудно преодолимото.

Още по темата
"Нямаш този близък контакт с вашите, който се наблюдава в Европа, когато пътуваш до някоя дестинация. Това е най-трудното, но според мен се преодолява в рамките на 2 седмици", каза Симеонов.

Близо 6 хиляди студенти заминават на бригади в Америка всяко лято. А записването стартира още в началото на академичната година.

Желаещите трябва да са студенти в редовно обучение в акредитирано висше учебно заведение. Университетът може да е както в България, така и в чужбина.

"Да знае английски на основно ниво, така че да може самостоятелно да се справя с ежедневни ситуации и да има желание да пътува. Това са изискванията. Следващите стъпки са избор на агенция, подаване на базов пакет документи като студентска книжка, уверение от университета и избор на работодател, на работна оферта, подготовка след това на документите за кандидатстване за виза и получаване на такава. Избор на самолетен билет и участие в програмата", посочи Иво Борисов от Консултантската компания "Orange" пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Цената за бригада в САЩ варира от 1000 до 1300 щатски долара. А пандемията поставя заминаването до Америка под въпрос.

Студентите могат да застраховат средствата, които влагат в бригадата, ако пътуването до Америка се провали.

"Без такъв тип защита те губят определена част от сумата, тъй като вече са извършени определени стъпки от техния процес, издадени са определени документи, вероятно са минали интервю с работодател или пък примерно работната им оферта е била прегледана и одобрена", обясни Станимир Найденов от Консултанстската компания "Integral".

Ако американското посолството не възобнови издаването на визи, бригади няма да има.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
6
 
2
 
! Отговори
Студент от 3ти пол преди 3 години
А за мен бригада има ли ? Хахахс
33
0
 
23
 
! Отговори
Жалко преди 3 години
Много "къса клечка" изтеглиха наборите около 2000 година, а също и по-малките ученици. Учат през компютър, няма бригади, няма да живеят в общежитие, да седнат на по бира на някой бордюр. Тези бригади си бяха нещо много полезно и изобщо не е само да мият паници. Дъщерята като ходи работиха (!!-по 8ч. х 9$, но има различни мин ставки), някои и по още 4-5ч, а накрая обиколиха цялото източно крайбрежие, вкл Ниагара, Ню Йорк, Бостън..На прибиране, няколко дена в Париж. Кое му е лошото за млади хора?
32
6
 
0
 
! Отговори
До 32: преди 3 години
Най-изкуфелият тук си точно ти. Не можа да се научиш, че след точка, запетая или препинателен знак се оставя интервал - това става с натискането на най-гулемото копчи на клавиатурата.
31
1
 
5
 
! Отговори
Alex преди 3 години
До 24:Братко, аз казах, че трябва да им взимаме доларите и да се възползваме от глупостта им, а не да ги обичаме. Нещо не си у час според ме да пишеш такива постове. САЩ, Русия и Германия трябва да бъдат експлоатирани, а не обратното. Българите обичат чуждопоклоничеството...
30
2
 
14
 
! Отговори
Дддд преди 3 години
Не ги слушайте тези изкуфели дъртаци.Пътувайте,учете,работете и откривайте нови неща,стоенето в тази скапана държава ще ви направи злобни,страхливи и бедни.
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без ваксина няма да има виза и заминаване
28
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
отиваш на бригада да изкараш пари, а се връщаш с борчове......по-голяма мизерия от сащ в момента няма, на бригада там са се изкарвали пари преди 15 години, след това ходиш само на екскурзия и повече не се връщаш никога....
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакайте да оцелеем бе после бригади в САЩ
26
3
 
2
 
! Отговори
До 28: преди 3 години
Сега се запознах с тези безобразия. Има много голяма страница в Уикипедия на англисйки за това масово убийство.И отново чета тотална американска наглост. Пример - войникът от 1-ви взвод Джеймс Бертхолд твърди, че нищо лошо не е направил, само застрелял някаква ранена жена за да не се мъчи. То бива наглост,....
25
2
 
2
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Круизите също!
24
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във Виетнам все още се раждат деца с недостатъци и генетични изменение причинени от отровите които са пускали САЩ.
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
16 май 1968г. селцето Май Лай, Виетнам. Американски войник опира дулото на пистолета си в главата на млада жена и я принуждава да прави орална любов на собствения и син. След това пред очите и пуска един куршум в главата на момчето, после застрелва и нея. Американците избиват цялото село до крак - 504 души, само цивилни - жени, старци и деца, не е имало въоръжени. Никой от ротата не се противопоставя на клането. Командирът после е съден от военне съд, но помилван лично от президента Никсън.
22
5
 
8
 
! Отговори
Млад човек преди 3 години
Аз много обичам САЩ. Аз съм благодарен на САЩ че ни дава възможност да отидем да изкарваме долари, да посетим места които сме виждали само на снимка и по филмите и да си правим селфита със щастливи възторжени лица и да ги пращаме на нашите френдс и да ги публикуваме във фейса. Ние младите хора искаме да живеем като американци, а не като руснаци. Аз много обичам САЩ! САЩ са най-великата и най-демократичната страна.
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я насело да копаете
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко време е студентската ваканция, че ще стоят 5 месеца?
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Юруш на ваксините тогаз
18
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се оправите без Русия и без САЩ, до под кривата круша, а със САЩ след 50 години няма да има България.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 8:Някой да те кани в Русия?
16
5
 
4
 
! Отговори
Български студент преди 3 години
Ох, да свърши тази паднемия да можем да ходим на бригади в САЩ сервитьорчета, келнерчета и миячи, да изкарваме доларчета, ох!
15
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой отново се опитва да подлъже хлапетата,такова "мероприятие" като студентски бригади в САЩ за жалост трябва да го забравим в близките пет години!