Ваксинационният паспорт - законен при определени условия

Коментар на адв. Калина Михайлова пред Bloomberg TV Bulgaria
10 мар 2021 23:00, Анисия Иванова
108
Ваксинационният паспорт - законен при определени условия
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Законно би било всяко ограничение във връзка с въвеждането на ваксинационните паспорти, което е съобразено с определени критерии. Това важи само при много ясно разписване на това какви права следва да носи един подобен документ и какви ограничения залага. Това заяви адвокат Калина Михайлова в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Личните права, правото на личен живот, правото на придвижване – това са права, които всеки един гражданин на ЕС и на света е абсолютно облагодетелстван да притежава и да упражнява. Въпросът е обаче, че някои от тях могат да бъдат ограничени с оглед на една по-голяма цел – да речем опазването на общественото здраве в световен мащаб, т.е. една по-висша цел“, пояснява адв. Михайлова.

Още по темата

"В този смисъл могат да бъдат ограничени правата, но само при много ясно разписване на това какви права следва да носи един ваксинационен паспорт и какви ограничения залага. Колкото по-конкретно тези неща бъдат описани и съобразени с действащите конвенции за защита правата на човека и правилата на Световната здравна организация, толкова по-ясно ще бъде какво носи на гражданите този документ и какво им взима.“,

"Ако бъде ограничено правото на придвижване само във връзка с поставянето или непоставянето на ваксина, остава отворен въпросът за хората, които не са се ваксинирали поради здравословна причина като придружаващо заболяване, както и за тези, които попадат извън възрастовата група за поставянето й“, казва адв. Михайлова пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й към настоящия момент има различни проекти и обсъждания за издаването на ваксинационен паспорт, като в ЕС се коментират основно три варианта.

"Подобен документ ще бъде издаван във връзка с вече поставена ваксина. Възможно е с него да се сдобият и хора, които са изкарали Covid и са изградили естествен имунитет в резултат на инфекцията. И третата възможност е да е предназначен и за лицата, които дори и да искат да им бъде поставена ваксина, това не би било правилно съобразно техният здравен статус.“, обясни адвокатът.

Тя подчерта още, че у нас коронавирусната ваксинация е на изцяло доброволен избор.

"Към настоящия момент работодателите също нямат право да налагат своето решение за ваксинация спрямо работниците и служителите си. Това е нарушаване на правата им. При подобни случаи може да бъде подаден сигнал към Главна инспекция по труда, а служителите могат да си търсят правата и по съдебен път, ако бъдат уволнени само на това основание“, коментира още гостът.

Целият разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и Хитлер имал по-висша цел...Адвокатката да не е завършила Благоевградското право?Няма никаква конспирация - по-ясно е от слънчев ден - искат ни свободата, искат ни покорни и на колене, без собствена воля - искат ни роби!
93
0
 
11
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Зaтoвa пак зaдaвам въпрoca : Имa ли мaтeмaтик, вируcoлoг, пулмoлoг, хирург, упрaвник, кaнцeлaркa..... НОЩ-ник , кoйтo дa имa пoнe някaквa мaкaр и приблизитeлнa идeя зa чиcлo нa прeкaрaлитe КOВИД-19 oт нaчaлoтo нa ПЛAНДEМИЯТA! Тaкa щe знaят пoнe приблизитeлнo кoлкo oт нaрoдoнaceлeниeтo пoдлeжи нa вaкcинaция нa първa, втора.. вълнa! С една или с друга ваксина; с една "игла", две "игли"..! Щото досега няма нещо смислено и последователно да са направили!
92
0
 
13
 
! Отговори
копи-пасте преди 3 години
Ще се ваксинирам ако:- ако някой ми каже за колко време ще имам имунитет?- мога ли да съм преносител на вируса?- защо се подписва документ с който освобождаваш всички от отговорност?- защо производителите на ваксините са освободени от отговорност?- защо рнк ваксините , които до сега са били забранени, въпреки че се разработват от над 15г. ги разрешиха сега?- кой ми дава гаранция, че рнк ваксините ще накарат тялото ми да синтезира само протеин от вируса, а не и нещо друго?!
91
0
 
14
 
! Отговори
ВетЪра на ПОДмяната преди 3 години
Едни много важни въпроси:Ваксинита с точност докога й трае ефекта ?Ваксинационният паспорт за пътуване ще важи ли според срока на трайност на поставената ваксина ?Какво ще се прави ако човек си постави ваксина ,вземе паспорт,пътува и отново се разболее -той счита ли се за свободен да си пътува или отново става опасен ?Как ще се запишат хората които без да знаят са изкарали вируса и нямат документ че са го прекали ?Ако не се ваксиниран и пътуваш с пср тестове и те винаги са грешно отрицателни ,получаваш ли паспорт ?
90
1
 
21
 
! Отговори
преди 3 години
Въпросът е обаче, че някои от тях могат да бъдат ограничени с оглед на една по-голяма цел да речем опазването на общественото здраве в световен мащаб, т.е. една по-висша целАко така разсъждаваме рано или късно хората ще станат собственост на държавата. Винаги държавата може да реши, някоя болест е заплаха за обществото и да наложи органичения.Т.е. тук имаме опит за изземване на исконни права от гражданите. Но това не ме учудва. Все пак говорим за ЕС чиято основна цел е това.
89
3
 
20
 
! Отговори
ДА преди 3 години
Е,ква стана тя?Нещо консипартивните теории една по една се сбъдват,а!?Само дето си мислех,че ще се сбъднат някъде далеч във времето ,а те стават непрекъснато и не можеш да се осъзнаеш!Хайде-минусите да започнат ,сега!!
88
4
 
32
 
! Отговори
Не може да бъде преди 3 години
Това е теория на конспирациите-ваксинационните паспорти! Преди година се пускаха такива теории-ето сега и ЕС ги пуска! Вече три месеца млади дружини как бият ваксини! И ни промяна,ни файда, ни спад! И както други конспиратори заявиха- ваксината не е създадена за коронавируса-вируса е създаден за ваксина!/и за паспорт, а след това и за чип-стъпка по стъпка на принципа на сваряването на жабата/
87
1
 
20
 
! Отговори
опетков преди 3 години
До Анонимен Не цитирай неща, който не разбираш, особено библията. Ако бог беше създал човека свободен, със свободна воля, нямаше основната теза на вярващите да е:"Всичко е в божиите ръце". Ти имаш само "свободната воля" да вярваш безусловно в бог и на бог. Същото налагаха с куршуми и комунистите, само че техните "богове" бяха Маркс, Ленин, Сталин. В момента всички служим на псевдодемокрацията, която пречи да победим един нещастен вирус, на който се придават "божествени качества".
86
2
 
22
 
! Отговори
Без паспорт преди 3 години
Нюрнберг 2022-2023 очаквайте скоро
85
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук са внесени партиди зенека, които са забранени в Австрия заради смъртни случаи.
84
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демек при останалите условия е незаконен!
83
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чоко93Смисълът е да се узакони новият фашистко- комунистически световен ред.
82
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бавно но славно се върви към чипиране на овцете. В Европа ще се вдигнат на бунт но тука облъченото стадо ще се реди на опашки за чипиране както сега се реди за ваксиниране
81
5
 
33
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Изкарах Ковид и не възнамерявам да се ваксинирам. Не виждам с касво придобития имунитет е по-слаб от инжектирания. При това някои от ваксините дават 75-80% вероятност зах имунен отговор - АстраЗенека. Това значи че всеки пети с такъв паспорт ще си се разхожда из Европа и може да зарази или да се зарази. Какъв е смисъла тогава от този паспорт. Или на границата ще искат и тест за антитела.Ами децата. Ако искам да отида на почивка с тях. Какво правим ? Те може да са преносители.
80
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-висша цел от свободата няма. Идеите за свобода и любов са единствените вечни идеи на този свят. Реки от кръв са се проливали в името на свободата. Дори Бог създаде човека по свой образ и подобие, тоест със свободна воля и в това отношение богоравен на него. Но за един скодоумен чиновник като тази казионна кокошка най-важното нещо е да не загуби привилегиите на поста си.
79
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Робството е винаги законно във всички държави или империи, които са прилагали робовладелски практики през своето съществуване. Така беше и с трудовата повинност и наборната армия. Но това, че робството е законно, не го прави по-малко аморално и отвратително - робството е крайна и най-отявлена форма на варварщина, експлоатация и обществен егоизъм.
78
2
 
28
 
! Отговори
Кака Бара преди 3 години
много добре знаеш, че е абсолютно незаконен. Бай Асен може да поиска заради някоя по голяма цел и за добруването на човечеството да те...., Как ти се вижда?
77
3
 
19
 
! Отговори
НРБ преди 3 години
Полека-лека ще върнат и т.нар. ОТКРИТ лист!
76
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Класическа постановка, първо го обявяват, после чакст да се напротестирст, после едва ли не висша цел и накрая свободно придвижване дедов. Да си стоим тук в ***.
75
7
 
33
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Единственото разумно нещо е да спрем ЖИПКАТА на Психичноболния за да се оправи България !!!