Какво разказват ваксинирани със съмнителната партида на AstraZeneca?

Ангелов: Ще вземем решение само на научна база
11 мар 2021 22:10, Анисия Иванова
38

България е сред страните в Европейския съюз, получили партида от ваксината на AstraZeneca, която е подложена на допълнителни проверки. Те се правят във връзка със смъртен случай в Австрия, където ваксина от тази партида е била поставена на починал по-късно пациент. Страната временно спря да използва тази ваксина. Партидата съдържа общо 1 млн. дози, доставени в 17 държави. Междувременно Дания също спира временно ваксинирането с AstraZeneca. Българските власти обаче са категорични, че опасност за здравето и живота на имунизираните с този препарат няма.

Още с пускането на "зелените коридори" в началото на февруари Светла Кирякова и съпругът ѝ си поставят от ваксината на AstraZeneca.

Още по темата

"Може би 6 часа след това започна неразположение, отпадналост, втрисане, лека болка в ръката. На следващия ден бяхме отпаднали. Около 20 часа продължи всичко. Това не е болка за умиране, ако това е начинът да се предпазим това нещо да спре, просто ще трябва да го изтърпим", разказа Кирякова.

Оказва се, че е ваксинирана със съмнителната партида на ваксината.
"Прочетох номера на партидата, отворих картончето и видях, че аз съм със същата ваксина. Не се притесних, те са минали близо 20 дена", добави тя пред Bulgaria ON AIR.

В България са получени 31 200 дози от тази партида, като досега няма информация за получени странични ефекти, различни от описаните в листовката на ваксината.

"Това е първата партида и беше разпределена за цяла Североизточна България и е приложена всичката. Получена е февруари, няма засега сигнали", съобщи директорът на РЗИ Варна Дочка Михайлова.

У нас здравните власти увериха, че няма опасност за живота на имунизираните.

"Европейската агенция на този етап не препоръчва блокиране, все още се установява дали има причинно следствена връзка и не трябва да има притеснения по отношения на безопасността", заяви директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

"Ние ще вземем решението само и единствено на базата на науката. Така че тази партида не е спряна, тя се прави. От друга ваксина в страната преди повече от месец, няколко дни след поставяне на ваксината, в България също имаме фатален изход, но нямаме доказателство, че това се дължи на нея", каза здравният министър Костадин Ангелов.

След Австрия, и Дания преустановява ваксинирането с партидата AstraZeneca за срок от две седмици. Причината е в опасенията, че при някои хора тя води до съсирване на кръвта. За момента обаче няма доказана връзка между ваксината и образуването на тромби. Проверките продължават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо лъжетеВсичко се връща на този свят
33
0
 
0
 
! Отговори
Bulgaria преди 3 години
Най добре е да живееш в България и да имаш имунитет, семейство, пари и работа, и да не ти завиждат. Що е то?"Изпълнителна директорка в сегашната Н. Агенция за Приходите" която я бива 1000 пъти от М предишната след С
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия как са успели да се ваксинират с въпросната ваксина в началото на февруари,след като партида ABV5300 е влязла в България на 12.02.2021 година?
31
2
 
1
 
! Отговори
Ал Бънди преди 3 години
До ВаксиниранМного време си изкал Колко ли още имаш
30
1
 
3
 
! Отговори
Ваксиниран преди 3 години
С ваксината на АЗ съм от 18 дни. Никакви проблеми нямах освен лека болка на мястото на обождане. Всички ваксини имат странични ефекти.
29
2
 
0
 
! Отговори
До крум преди 3 години
Круме ти ли си що не беше снощи в бараКога , ще дегустираме - бело
28
0
 
1
 
! Отговори
Тодо преди 3 години
Да продължават тия резки амплитуди от 16 на -10 не грип ами ....
27
0
 
2
 
! Отговори
Момо преди 3 години
Тотален фарс !!Въртят ,сучат и най-накрая сами ще се препънат.
26
0
 
7
 
! Отговори
Крум преди 3 години
До 25 Мога лично да ти дма номера на тежко изкарали го и на близки мои познати загубили родители от този ГРИП. Заради това мислене сме на това дередже! *** ***, *** политици, *** мерки. Няма да бъдем нормална държава - никога
25
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 26Къде я видя тая висока смъртност бе пич?! Не е чума или Ебола тоя грип.
24
6
 
2
 
! Отговори
Крум преди 3 години
Със сигурност ще има смътни случаи и ковид симптоми от ваксините, но на фона на високата смъртност при тези, които отказват такива...мисля, че е по-разумно да изберем по-малкото зло. Както се казва - няма безплатен обяд. Така функционира живота - всичко има цена
23
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има война кой да продава ваксини. Ясно като бял ден, е че фирми и цели държави са готови на всякакви мръсни номера за да очернят конкуренцията с таза ваксина са ваксинирани над 10 милиона британци и много по-вече американци, но от там няма проблем, но Австрия има... Няма проблем и в Дания, Швеция и още 13 европейски страни получили от партидата...
22
2
 
12
 
! Отговори
Лилия преди 3 години
На 61 г. съм. Имунизирах се с АстраЗенека преди месец. 24 часа бях като ***/втрисане, температура, главоболие /, но отмина....
21
3
 
20
 
! Отговори
ATAKA_FOREVER преди 3 години
От как се Ваксинирах с Тази шимпанзе-Ваксина....Ям Само Банани и ми се ходи в Занзибар и на Почивка в Конго....Нормално ли е????
20
3
 
5
 
! Отговори
Бойко Тиквата преди 3 години
Още мислим по въпроса дали да не я докарам всичката тая ментосана ваксина тук , за две три чекмеджета че боцна сичките и после - марш да гласувате , че 50 тачките свършиха !
19
21
 
7
 
! Отговори
NB преди 3 години
Astra Zeneca на Оксфорд е най-лошата ваксина.................ужас...........ако искате да умрете от рак.........айде боцкайте се с тая отрова...........векторна ваксина с гени на шимпанзе................ей, на маймуни ни направиха!!!Тя е на базата на ДНК..........за разлика от Moderna, която е на базата на РНК!!!
18
8
 
8
 
! Отговори
Vaksini преди 3 години
В България фармацефтични компании има ли? България в ЕС ли е? Защо няма произведена ваксина в България? В България бюджет, парламент има ли? Бай *** ако Ви управляваше сега Вие щяхте да продавате, произвеждате и изнасяте ваксината.
17
2
 
2
 
! Отговори
Otnosno AZ vaksinata преди 3 години
Tam pacieta koito e po4inal v Avstria boleduval li e ot hipatit C +? Koito razbere shte znae kakuv e nedostatuka na vsqka vaksina protiv COVID i kolko puti mogesh da si q biesh i v kakvi dozi. V medicinata vsqko lekarstvo moge da bude otrova stiga d a znaete kak da se priema ot nugdaeshtite.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ми е чудно защо мислите, че тези "ваксини" са като едновремешните?Имали били много ваксини в тялото и нямали проблеми...Дано.
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ние с мъжа ми се ваксинирахме с Пфайзер.на съпругът ми нищо му нямаше.а аз от тогава съм с главоболие.гадене.липса на апетит.зачервяване на кожата.ръката ми бе изтръпнала 1 седмица.чак пръстите ми се схващаха.