Лекари: COVID-19 показа дефицитите на здравната система

Доц. Спас Спасков и д-р Станимир Хасърджиев пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 11 мар 2021 22:51 | 11 мар 2021 22:45, Анисия Иванова
5
Лекари: COVID-19 показа дефицитите на здравната система
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нараства броят на заболелите с COVID-19 у нас. Болничните легла в ковид отделенията се запълват, а по регионите се налагат локални мерки за справяне с пандемията. В много болници се прекратиха плановите операции, а личните лекари се оплакват от недостиг на ваксини.

"Можеше да се задържи прекратяването на плановите операции. Свръхфиксацията върху една болест не е добре", заяви в ефира на "Денят ON AIR" бившият шеф на "Пирогов" доц. Спас Спасков.

Двамата с председателя на Националната пациентска организация - д-р Станимир Хасърджиев, коментираха как българската държава се справя с ковид кризата.

"Нямаме добре развита доболнична система и не използвахме изминалата година да разгърнем всички възможности. COVID-19 разтресе всички и показа дефицитите на здравната системата. Тази забрана нямаше да е фатална, но вече цяла година хронично болните са неглижирани. Сега те отново трябва да бъдат заложници и затворени вкъщи, а в същото време заведенията са пълни", каза д-р Хасърджиев.

Според него здравната система "издиша".

"Можем да говорим колко искаме за реформа, но за да се промени една система е необходимо политическо решение - ето сега ни предстои нов кабинет. В момента можем да говорим само за временни решения. Необходима е политическа воля - да извършиш това, което ти смяташ, че е правилно", смята доц. Спасков.

"Подобни решения обаче трябва да са основани на медицински факти", допълни д-р Хасърджиев пред Bulgaria ON AIR.

Двама коментираха и ваксинационния процес у нас.

"Проблемът дойде от другите групи, че бяха регистрирани като рискови на база професия, а не медицински критерии. В Европа най-уязвимите бяха ваксинирани първи, поне с първата доза", каза председателят на Националната пациентска организация.

Доц. Спасков твърди, че здравната система има капацитета да ваксинира голяма част от населението.

"При така наречения старт на кампанията правителството е считало, че ще получим навреме ваксините. Имаше момент, в който се ваксинираха по 20 000 души на ден. Това показва, че до края на септември ще е ваксинирана голяма част от населението. Просто трябва да има ваксини. Единственият проблем е, че се доверихме на производствения капацитет на компаниите според обещаните количества", добави той.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Здравна система и здраве е оксиморон.
3
3
 
6
 
! Отговори
Гледайте ги Как преди 1 месец
се Хилят - мислите ли, че ако имаше Истинска Пандемия, щяха да се хилят?!
2
3
 
4
 
! Отговори
Койчо преди 1 месец
Не, тя показа продажността на голяма част от вашето съсловие. Рано или късно, всеки ще си получи по заслугите, предатели на род и Родина.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
баланса ще дойде - всички болнични легла да се запълнят и умрелите да са поносима цифра.