Борисов нареди: Спира се имунизацията с "АстраЗенека"

Премиерът чака писмено становище от ЕМА за безопасността й
Обновена: 12 мар 2021 12:08 | 12 мар 2021 11:54, Веселина Йорданова
540
Борисов нареди: Спира се имунизацията с "АстраЗенека"
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов разпореди имунизирането с ваксината на "АстраЗенека" да бъде спряно, докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността й.

Това стана ясно на работно съвещание, свикано от премиера, на което министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев докладваха, че все повече деца и ученици се разболяват от COVID-19 и търсят помощ в лечебни заведения.

Още по темата
В рамките на работното съвещание министър-председателят изиска до броени дни да бъде изработен план за определяне на критериите със здравните изисквания към туристите, които ще посетят България през новия сезон.

Борисов добави, че са осигурени средства и за продължаването на правителствените антикризисни мерки 60/40, 75/0, 80/20 до края на месец май включително. Дотогава е гарантирана и помощта за родителите, които гледат деца, учещи в онлайн среда, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза - може или не може да се поставя ваксината на "АстраЗенека", дотогава я спирате“, категоричен бе министър-председателят. Премиерът напомни, че договорите с производителите на ваксини са сключвани от Европейската комисия и са утвърдени от Европейската агенция по лекарствата. "Ние, държавите членки, само сме ползватели", допълни Борисов.

В рамките на работното съвещание министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посочи, че късно снощи няколко държави са спрели имунизацията с ваксината на "АстраЗенека" на своите територии. Ангелов заяви готовността за издаването на заповед, с която и в България временно да бъде прекратено прилагането на Оксфордската ваксина, докато се извършат всички проверки на българската Изпълнителна агенция по лекарствата и на Европейската агенция по лекарствата. Здравният министър докладва още, че в рамките на вчерашния ден има над 15 000 ваксинирани лица, а днес ваксинацията продължава.

"Продължаваме изпълнението на ваксинационния план с останалите две разрешени за употреба ваксини. Очакваме в понеделник доставка на 21 060 дози от ваксината на Пфайзер, а на 19 март -  33 600 дози от Модерна", заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той добави, че до края на март предстоят и още доставки от ваксините. Същевременно страната ни е в постоянна комуникация  с Европейската комисия за осигуряване на допълнителни количества от двете РНК ваксини.

Министър Костадин Ангелов акцентира върху тенденцията за увеличаване на заболеваемостта сред децата и младежите. Ангелов посочи, че хоспитализираните деца до 18-годишна възраст с доказан COVID-19 са общо 56, от които до 1 година са 14 деца, от 1 до 3 години са 9 деца, от 4 до 10 години - 9 деца, а останалите деца са на възраст до 18 години. "Няма риск за живота на нито едно от децата, но отчитаме подмладяване на гражданите, които постъпват в лечебните заведения - нещо, което преди не се наблюдаваше", изтъкна здравният министър.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев информира премиера, че в последните дни е отчетено бързо увеличаващо се разпространение на вируса и в училищата. "В 18 области на страна по данните на Националната информационна система има средна заболеваемост над 300 души на 100 000. Там сме препоръчали на началниците на регионалните управления като участници в областните кризисни щабове да подкрепят решенията за преминаване в обучение в електронна среда за срок от минимум 2 седмици на учениците от 5 до 12 клас. На този етап това е разумното", заяви образователният министър. Вълчев докладва, че има готовност всяка една паралелка в страната да премине в електронно обучение.

Премиерът Борисов изиска строг и постоянен контрол за спазването на противоепидемичните мерки у нас, което осигурява възможност за функционирането на бизнесите.

"Не се страхуваме да носим отговорност. Ползваме локалния подход, не защото ни е страх да вземем решение на централно ниво, а защото има градове и населени места, където няма толкова заболели и не виждам никакъв смисъл да слагаме всички под общ знаменател", заяви министър-председателят  Борисов.

"Направете среща с ръководството на моловете по места и им казвате - спазвате правилата, работите, не ги спазвате, тогава се сърдете на себе си. Като имаме претенциите за умна, интелигентна и иновативна нация, трябва ли да му се издава заповед на човек, за да спазва мерките", риторично заяви Борисов. Министър-председателят отново призова българските граждани да пазят личното си здраве. "Всички виждат какво става с другите държави в Европа с месеци наред локдаун. В България е възможно най-либералното, но ние разчитаме и на чувството за самосъхранение, на чувството за отговорност, демокрацията е и отговорност", изтъкна Борисов.

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова информира, че предстои разплащането на остатъчната сума, която е в размер на 51 милиона лева на фирмите и туроператорите, които са заявили дейност по отношение на 4% от оборота, отчетен през 2019 г. "Първоначалната сума беше изплатена, сега остава да бъдат разгледани и проверени съответно с Националната агенция за приходите съответствието на декларираните информационни масиви, за да може ние да разплатим сумата", уточни Николова. Тя посочи още, че контролът от страна на здравните власти по местата за хранене и настаняване е постоянен и стриктен.

"Да има критерии, по които  всеки човек да е наясно  как може да посети България. Още от сега да могат туристите  в Европа, а и не само в  Европа, да знаят какво е необходимо, ако дойдат на почивка в  България. Така ще може и туристическият бранш да се подготви за дейността си", изиска премиерът. Министър-председателят разпореди на Министерството на туризма и на Министерството на външните работи да се ангажират активно със създаването на този план, с който да се гарантира реализирането на летния сезон.

40 милиона лева на 48 000 души са изплатени по мярката "Запази ме" за затворените бизнеси. Това съобщи социалният министър Деница Сачева в рамките на работното съвещание. "Осигурили сме още 13 милиона лева за изплащане на компенсации до края на месец април за тези бизнеси, които продължават да бъдат затворени заради пандемията. Има възможност техните служители и работници да получат 75% от осигурителния си доход", каза още Сачева. Тя уточни, че в понеделник ще се проведе заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което ще се обсъди удължаването на мерките 60/40 и 80/20 до края на месец май.

Министър Сачева докладва, че ще продължи и изплащането на компенсации на родители, чиито деца се обучават в дистанционна форма на обучение заради пандемията. "До този момент на родители, които си гледат децата в онлайн среда, сме изплатили около 39 милиона лева за 42 000 семейства. Разполагаме с още 30 милиона лева, които бихме могли да изразходим за тази мярка. До края на учебната година родителите на тези ученици ще бъдат подкрепени със средства в размер на една минимална работна заплата за едно дете и 900 лева за две и повече деца", допълни още Сачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


540
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
380
2
 
14
 
! Отговори
Спеца преди 3 години
Борисов , а къде спахте , когато я проучвахте и купувахте?И ако ваксинираните с нея започнат да *** , кой ще отговаря?Безотговорни хора ни управляват! Спрял я , след дъжд качулка!
379
1
 
27
 
! Отговори
Другарю Борисов, преди 3 години
След като само преди няколко часа твоите подопечени заявиха по всички сутрешни новини, че ваксината е безопасна, за чий ни е това твое изказване? На кого да вярваме - на твоите експерти или на теб - о, Слънце на Вселената? Защо, по дяволите, не си съгласувате мненията преди да се изходите по даден въпрос? Колко гласа си загубил с тази поредна глупост? Не, че имаш много, ама все пак...
378
4
 
13
 
! Отговори
Вирусолог преди 3 години
Как така "спряна" ... ?!?! Че тази "ваксина" е абсолютно "безвредна" и "безопасна"! Нали до вчера така Ви казваха и Ви пълнеха главите по поръчковите медии?!?! "Безвредна" ... ама... Друг път ! Спокойно! Сега ще замажат положението с празни приказки и прах в очите! Защото когато "играе кинтата". И то кинта в огромни размери - всички се прикрива идеално!Но вие не се притеснявайте де- Отивайте да се "ваксинирате" ! До няколко години Ви гарантирам още доста "БЕЗВРЕДНИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ" ......
377
1
 
7
 
! Отговори
Тиква преди 3 години
Просто е бе ***. Спираме ваксинацията.Чакаме комисионна. Пускаме ваксинацията.Тва българитес сте много просто племе.
376
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Генрал Борисов толкова успешно управлява кризата вие го нападате.Спомнете си март 2020 нямаше даже тоалетна хартия по магазините, а сега почти година по-късно има в изобилие.
375
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 404 - Тях ги ваксинираха до 10 март с качествените продукти. Сякаш са важни тези кибици от изборните комиси. За останалите бок.луците от симбиозата на рижаво-джендърите.
374
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тея ваксини също са изпитани. Не си чел. Тестовете просто са ускорени. Примерно в нормално време св дават пари за 100 човека в рамките на години . А сега да взели хиляди доброволните юни месец. Като всички етапи са спазени и наблюдавани от куп лекари и професори. Има докладите. Какво св правите само на интересни . Да не мислиш, че доказана ваксина няма поражения ? Аз имам двама познати с дефекти в говора и слуха от ваксини в комунизма уж доказани.
373
6
 
3
 
! Отговори
отвратен преди 3 години
До Народен съд - Нали такива като теб отричаха пандемията.Кой гореше маски на центъра на София ,ГЕРБ ли ?Всички май му ни където се катерят по клоните в НС като се разболяха в Карлуково ли се лекуваха ? Хаосът си го създаваме ние като избираме алчни ,некадърни, корумпирани комплексирани политици Първо народен съд за червената олигархия окрала икономиката на страната ни.'
372
2
 
10
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
Коя ваксина остана бе байче ?Платени са милиони (без комисионни естествено), ваксини няма.Кво правиме. Българският модел е най-най-най в чекмеджето.
371
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Пловдив жената е починала. Отговорни няма.
370
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно защо тези които не искат ваксина с неясни странични ефекти защо ги наричате антиваксъри? Те си имат всички други полезни и изпитани ваксинирания.
369
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Членовете на избирателните комисии ще ги ваксинирате ли? Или като няма ваксини, няма да има нужда и от избори?
368
3
 
16
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
А майката на Майдел ще върне ли комисионата .
367
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоест, временно се преустановява всякаква имунизация в България, защото УЖ други ваксини НЯМА.
366
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте подробности за случая в Пловдив! Какво става? Починал ли е от Астрата?
365
6
 
16
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Абе Тикво прогнила , как до вчера пращаше глашатай навсякъде , да ни манипулират , колко е прекрасна и безопасна Астра Зенека , при положение , че цял свят се отказа от нея , зааради очевидните и проблеми и недостатъци.Имаш ли въобще съвест , ***.
364
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поздравления за последователната политика и грижа за населението!
363
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като наводни България с AZ, кой носи отговорността за починалите?
362
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що просто не оставиха възможност на тези, които все пак искат да се ваксинират с Астрата да си се ваксинират? Нали и без това се подписва информирано съгласие, че освобождаваш от отговорност производителя? Да им се каже на желаещите "ето такива и такива са страничните ефекти, които се разследват в момента, прецени си и ако искаш се ваксинирай, ако не искаш недей".
361
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щеше да е яко ако МЗ не си вземаше решенията въз основа на мнението на човек, дето не само е пропуснал биология в училище ами е ритал футбол с филия мас и общо взето това му е образованието, като изключим дисертацията на тема разгъване на пожарникарски *** в пресечена местност.