Лекар: Масовата ваксинация ще ни спаси от множеството усложнения

Д-р Николова: Личните лекари са най-добре подготвени да ваксинират пациентите си
12 мар 2021 22:07, Красимир Ангелов
23

Заради смъртен случай на 57-годишна жена България незабавно спря имунизацията с AstraZeneca. От МС са категорични - докато не се реши проблемът с най-масовата ваксина у нас, електронният регистър за имунизация спира да работи. Много лични лекари също остават възпрепятствани.

"Ние - личните лекари, се борим да имаме ваксини и да може да ваксинираме нашите пациенти. Не би трябвало от един неприятен случай да спира масовата имунизация. Ние се притесняваме, че това би могло да се тълкува по неправилен начин. Ваксинации трябва да има. Масовата ваксинация ще ни спаси от множеството заболявания и усложнения, които виждаме след Ковид-19", заяви д-р Гергана Николова в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
Тя и нейни колеги вече усещат напрежението и тежестта от повишаването в заболеваемостта.

"Огромно е натоварването на спешните медици. Много голямо е натоварването в болниците и Ковид отделенията. Системата се справя, но наистина ние сме на предела на силите си. Виждаме всеки ден млади хора, които са доста болни, които са увредени, които много бързо се влошават", допълни лекарката.

Според наблюденията на д-р Николова възрастовата граница е значително занижена, като вече боледуват и деца. "С тази мутация има и по-сериозна картина, по-тежко протичане. Затова сме притеснени за пациентите си", сподели медикът.

Най-много я притеснява, че хората са се уморили да спазват дори най-елементарни ограничения като носене на маска и спазване на дистанция.

"Всеки си мисли, че този вирус ще го отмине. За съжаление, тази седмица загубих колега, с която работих 30 години. В момента замествам колежка, която е с тежко протичане на коронавирус. Чисто човешки установяваме, че ситуацията излиза извън контрол, когато пациентите смятат, че тях това няма да ги засегне, а същевременно пред вратите на кабинетите има огромен брой чакащи да бъдат прегледани. Всичките пациенти са със симптоми на респираторни заболявания", посочи д-р Николова.

"Пациентите чакат 5-6 дена с идеята, че ще им мине, и от страх, че ще бъдат карантинирани. Това води до много грешни решения - да не се ходи на преглед, да не се лекуват, но да продължат да излизат навънка и да пият кафе с приятели", сподели още д-р Николова.

Според д-р Николова собствениците на заведения трябва повече да мислят в интерес на клиентите си и да не бойкотират мерките.

"В края на краищата това са вашите клиенти - ако те се разболеят, те утре няма да могат да дойдат. Човек трябва да мисли малко по-мащабно, не само за момента", коментира GP-то по отношение на ресторантьорите.

"Губим колеги от Ковид-19, губим колеги и от преумора - нашият апел е хората да бъдат отговорни, когато имат първите симптоми да се обадят по телефона, да назначим дистанционен тест. Няма нищо страшно от това, че ще си останат 14 дена да се лекуват вкъщи", апелира д-р Николова в ефира на Bulgaria ON AIR.

И изрази съжаление, че личните лекари бяха изключени от другите ваксини, които са одобрени за работа.

"Личните лекари трябва да имат възможност да избират подходящата ваксина за своите пациенти. Съобразно техните заболявания, съобразно съществуващи алергии, съобразно състояние на пациента. Ние най-добре познаваме пациентите си", каза д-р Николова.

Тя е категорична, че ваксинациите трябва да продължат да се извършват от общопрактикуващите лекари, които са добре достатъчно добре подготвени да поемат товара на една имунизационна кампания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредения платен лекар ...
18
2
 
6
 
! Отговори
Анджи преди 3 години
Масовата ваксинация ще е пагубна. Вече имаме информация за държави като Англия и Израел. 460% нарастване на смъртността за 2 месеца. Увеличението при децата е страшно също. Хора, не се ваксинирайте. Всеки ваксиниран е заразен с Ковид и той заразява още.Това е лудост.
17
0
 
4
 
! Отговори
razbirai преди 3 години
masovata vaksinaciq schte nidokara mnogo problemi i mor aman ot plateni menti xorata mrat vaksinite pravqt trombi vie ste ludi be skysai si diplomata
16
0
 
7
 
! Отговори
Зороз преди 3 години
Striker си мисли, че бойко, сзото и опел астра зенека са много загрижени да спасят хората, а ние, гадните *** просто не искаме да бъдем спасени, баси колко сме зле! Нормално е да се заблудиш, след толкова много пропаганда човек не знае на какво да вярва.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До StrikerШибни си сам два шамара, моля ти се
14
11
 
5
 
! Отговори
Striker преди 3 години
Ганьовции, Сърбия до днес има над 1 800 000 ваксинирани с всякакви ваксини! Сърбия! Не Швейцария, не Франция, а една смотана Сърбия! Ние имаме едни пикливи 300 000! Щото *** нали много чете и разбира! Пик, Бивол, Вол, Теле и знае повече от лекари и производители.
13
2
 
10
 
! Отговори
Storm преди 3 години
Striker, що не вземеш да се ваксинираш с всичките ваксини по нЕколко пъти, за по- сигурно, а?
12
1
 
5
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
Как така чете бивол пик? Хахахаха това си е шизофрения,ПиК е наведена тиквена изтривалка, бивол са истински журналисти.Вземи се подготви малко повече следващия път
11
2
 
10
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
Много плитко и безмозъчно,напъни се малко повече :)
10
16
 
3
 
! Отговори
Striker преди 3 години
Така е, ама *** чете Бивол и Пик, разбира от ваксини повече от специалистите! Яде кремвирши, пие парцуца, но ваксина няма да си сложи. Нищо, че като се разболее струва 10-пъти повече да го лекуват, ама това е. Докато не стане задължителна, *** все ще е много умен.
9
3
 
20
 
! Отговори
Голямо облъчване преди 3 години
С тия ваксини!Първо реваха за страшната зараза ковид,а сега 24/7 платени клакьори ни пробутват недоработени ваксини.Ботокса беше казал:Да се ваксинираме та да гушнем родителите си.Ама май по-скоро букета може да гушнем преди това!
8
0
 
21
 
! Отговори
гнус ме е преди 3 години
Прави ли ви впечатление, че от 1 година по тв студиата обикалят все същите десетина хиени? Тези са по-нечистоплътни даже и от НПО-тата!
7
1
 
15
 
! Отговори
антикомунист преди 3 години
Помните ли?Навремето политкомисари ни агитираха за "масовата приватизация"?Накрая народът я беше кръстил иронично "масовата пpeeбaтизaция"!!!Е те сега е същото и с "масовата ваксинация"!!!
6
1
 
20
 
! Отговори
S преди 3 години
Сега им обещаха пари за сложени ваксини и се активизираха, а иначе са се скрили и един пациент с ковид не прегледаха. Не отидоха и в отделенията да помогнат.
5
1
 
5
 
! Отговори
вярно е заглавието преди 3 години
Няма хора - няма усложнения.
4
0
 
20
 
! Отговори
S преди 3 години
Тези са една гара разпределителна, а вземат повече от специалистите, а сега се изказват се едно са завършили генно инженерство. Алооооо, я си стойте в кабинета. Как може да.твърдите,че ваксинацията трябва да продължи, въпреки че има смъртен случай. И то с ваксина в експериментален етап. Липса на морал, а отговарят за живота на хората.
3
5
 
24
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
По-точно обратното-масовата ваксинация ще доведе до много здравословни проблем сред населението!!!
2
0
 
16
 
! Отговори
Дедо Пенс преди 3 години
За 20 години моето джипи не ми е мерил и температурата! А от 5 години не сме се и виждали,ама *** парички
1
0
 
17
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 3 години
Ало,джипито!! Най-некадърни и мързеливи сте сред лекарското съсловие!! Чиновниците в здравеопазването,с работно време,извън което не вдигате телефона, събота и неделя не работите и получавате пари за " записани" лица!! Само се молете да не се смени модела на здравеопазването,щото тогава оставате без работа!! Ясно??