Превенция или аларма - ще блокират ли имунизацията с AstraZeneca?

Д-р Радосвета Филипова с експертен коментар в "България сутрин"
12 мар 2021 11:00, Анисия Иванова
39

България е сред страните в Европейския съюз, получили партида от ваксината на AstraZeneca, която е подложена на допълнителни проверки. Това за пореден път предизвика хаос и страх около препарата.

Всички дози от съмнителната партида у нас са приложени и на този етап няма данни ваксинираните да са получили по-сериозни странични ефекти от обикновените, съпътстващи имунизирането.

"Важно е хората да знаят. Ваксината е лекарство, а всяко лекарство има дълга листовка с противопоказания и странични действия. Винаги могат да възникнат допълнителни събития, целта е да се проследяват", коментира в "България сутрин" д-р Радосвета Филипова, която е секретар на Националния ваксинационен щаб и здравен експерт от МЗ.

Още по темата

Тя посочи, че именно поради тази причина има призив към всички, употребили ваксина, да споделят, ако се появят необичайни реакции.

"Цялата информация се систематизира в огромна база данни в ЕС и на световно ниво.  Следи се много внимателно и при всяко отклонение от зададените първоначално параметри, които са направени при производството, именно това е най-голямото последно проучване - когато препаратът влезе в популацията", категорична бе д-р Филипова.

Фактът, че някои страни спряха от употреба съмнителната партида породи съмнения дали това е предпазна мярка или трябва да бъде приемано като аларма за опасност.

"Това е решение на всяка държава, но в крайна сметка трябва да имаме данни, на които да се опрем. ЕМА няма данни. Няма го факта, спрямо който да приложим такава мярка", увери експертът.

Тя допълни, че когато се спира една партида, трябва да има някакви данни, които да въвеждат на мисълта, че има проблем със самата ваксина.

"Обикновено се оказва, че това са т.нар. програмни грешки. Това значи, че има проблем, възникнал при прилагането на определена ваксина, а не със самата ваксина", обясни д-р Филипова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея спирането на партидата в някои държава дава сигнал, че техните граждани са много притеснени. Вероятността ваксината да бъде спряна изцяло е минимална, заяви още тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Радост за всички преди 3 години
Ваксинация му е майката,до откат!Няма лоша или добра ваксина.При всеки е различно.Някои са алергични и може да пукнат,но по същата логика може и да ги сгази валяк.Който иска нека се мушне и задоволството ще плъзне по цялото му тяло.За други тръпката ще е без ваксина-и те ще са ОК..Важно е всички да са доволни!
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"ще получиш, че повече са умрели от ваксината ..."Ами не - в групата на неваксинираните умелите са повече.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз ваксинирах моите родители на 78г.свекърва ми на 81 с деменция на легло от 3г.и свекър ми на 89г. с тази проблемна серия АБВ53 00 на Астра Зенека.във Варна..нищо им няма вече 20 дни .а са с кръвно.диабет.сърдечни болести.астма.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинирах се с АЗ от въпросната серия. Вече 20 дни нямам никакви странични оплаквания. На мястото на убождането се появи леко подуване без болка. Дори същият ден пих 50 гр. водка от радост, че се ваксинирах. Не знаех, че не трябва да се пие твърд алкохол.Чувствам се добре!
31
2
 
5
 
! Отговори
Диди преди 3 години
До кога експерименти с хората, ама като гледам някои как лесно се манипулират, записват се на ваксинация без да знаят какво им слагат
30
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На всеки родил се човек в България му е слагана ваксина.А сега приказваме колко лошо нещо били ваксините.
29
1
 
3
 
! Отговори
До 16 Анонимен преди 3 години
Спряно е ваксинирането с останалите 4 хиляди дози от пристигналата в Румъния Партида от 70 хил.У нас са пристигнали 31хил. дози на 12 февруари и всички са поставени защото решиха че няма да се пази втората доза.Искам да те попитам как в Англия с Астра Зенека само с една доза (от 20 милиона ваксинирани след 21 ден на поставяне на ваксината няма заразени)смъкнаха заразените от 80хиляди на ден на под Хиляда?При 30% ваксинирани имат вече 5 заразени на 100хиляди а у нас са 400 заради такива като теб
28
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Хората измират, защото не са ваксинирани."Хората? Хората? Измират 70-80 годишни и тук там някой 40-тина годишен със 5 скрити заболявания, които не са лекувани 10 години или майка му и баща му са първи братовчеди... Ако сумираш реално здрави и прави млади хора (доказано с аутопсия) умрели от вируса, ще получиш че всъщност повече са умрели от ваксината до тук.А имунизиране на рисковите групи - да, трябва. Но ако си в нерискова група - за какъв ЧП?
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За който не е разбрал, че участва в клинично проучване на лекарство, жената добре го е казала: именно това е най-голямото последно проучване.
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зависи коя ваксина ще ти се падне, коя партида, кой ще ти я слага... Национален вариант на руска рулетка :)
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наистина, от кога ваксините станаха и лекарства.
24
8
 
6
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Хората измират, защото не са ваксинирани. Но тук има хора, които твърдят, че измират, защото са ваксинирани. На тези 40 % антиваксъри Бог ще помогне да се ограничат само с няколко хиляди умрели. А от ваксинираните двам-трима. Всеки си решава сам.
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В света са поставени вече стотици милиони дози различни ваксини за коронавирус.И само този австриец с астра зенека е умрял а другите може би са станали безсмъртни и всички болести които са имали са изчезнали?Естествено че от тези милиони ваксинирани ще има и такива които ще си умрат от някаква си болест която си имат ,а не от самата ваксина.
22
2
 
17
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
Колежке,ваксината не е лекарство а профилактичен препарат!!!Скъсай си дипломата!!!
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 4И още нещо има. Ваксината на Астра Зенека е в пъти по-евтина от останалите. Тя има потенциала да съсипе бизнес за стотици милиарди. Милиарди, които са държавни пари, идват от нашия джоб и се харчат изключително лесно по принцип.
20
0
 
6
 
! Отговори
До 17 преди 3 години
И аз се Обеждавам колко си умен и грамотен. Другите грешки сам си ги открий.
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова ли Кунчев вика да издържим до края на март?Да набоцка всички с менте партидата и яко да измрат хората, та да няма кой да гласува против ГЕРБ.
18
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предизборен лозунг на ГЕРБ-''Ваксинирайте се с Астра-получете тромб!''А за видимите резултати ние имаме чували!!!!''
17
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като чета коментарите се обеждавам колко *** народ сме и защо сме на това дередже.Тази ваксина я ползва цяла Англия + още към 20 милиона души извън нея, но българина нямало да я ползва, понеже той не е *** и знае, че тя не става.
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Румъния спря да ваксинира с Астра Зенека.