До края на новата седмица могат да се възобновят масовите ваксинации

Очакват се още 56 000 ваксини на "Пфайзер/Байонтех" и на "Модерна"
82
До края на новата седмица могат да се възобновят масовите ваксинации
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До края на новата седмица могат да се възобновят масовите ваксинации, тъй като се очакват още 56 000 ваксини на „Пфайзер/Байонтех“ и на „Модерна“. Това каза пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса пред БНР.

Още по темата

Той подчерта, че и трите ваксини, които се използват у нас за имунизация срещу коронавируса, нямат повече нежелани ефекти от тези, които години наред се поставят на децата в нашата страна.

„Не сме ощетени значително при разпределянето на ваксините в Европейския съюз... Водят се преговори на високо политическо ниво за копиране на невъзможността на обещаното от фирми, на което им е платено. Нашето правителство е в правото си да разговаря с други производители на ваксини, регистрирани в ЕС, за да търси начин за компенсиране на това, което някой не си е изпълнил като търговски задължения“, обясни експертът.

Проф. Кантарджиев уточни, че се чака писмено становище на европейския регулаторен орган за качеството на ваксината на „АстраЗенека“, за да се възобнови масовата имунизация у нас.

„Качеството и нежеланите ефекти на тази ваксина бяха малко преекспонирани... Жената в Пловдивско не е била ваксинирана с партидата, която европейски държави спряха. Тази жена се оказа с доста съпътстващи заболявания и в недобро общо състояние. Чакаме данните на патоанатомите от аутопсията. Вероятността смъртта да е причинена от ваксината е малка“, каза той.

Проф. Тодор Кантарджиев посочи, че за тази една година „имаме вече изграден потенциал, възможност да откриваме нови мутации, които определят мозаичността на болестта“:

„Доста хора разбраха, че едни не тежки мерки могат да се спазват и да се ограничи разпространението на болестта... Много работа се свърши за тази една година. Хората трябваше да разберат, че при мерки и дисциплина случаите щеше да са по-малко“, допълни той.

В различни области на страната нивото на разпространение на британската генетична линия е различно. Най-осезаемо е в Кюстендил, Плевен и Благоевград. Проф. Кантарджиев припомни за по-силната заразност на този вариант на коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Камелийче, няма да се възобнови масовата имунизация, а масовата ваксинация.
9
2
 
17
 
! Отговори
Народът преди 3 години
Изобщо не бързаме, не се притеснявайте.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинацията трябва да бъде касова, а не масова.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голямо хвалене на ваксините )
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до ПростНе, доста по-различно е.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак не разбрах ПЛАТЕНИ ли са?Защото вчера някой каза, че плащаме след получаване.Хайде уточнете се най послеПисна ни
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може всички да сме "интелигентни" като западните "интелектуалци" които се редят на опашки за ваксина!!Ако питаш някой англичанин от дълбоката провинция коя им е столицата няма да знае,но е умен понеже вярва и го е страх от Ковида..
3
19
 
11
 
! Отговори
Прост преди 3 години
От 500 човека в интензивното ще има и починали, както и една починала от вируса. Но малограмотният българин се плаши от ваксината, а не от ковида. Това е като да не стъпваш на релсите на трамвая да не те хване ток. Стар селяндурски страх отпреди 50 години. Антиваксърите са същите.
2
6
 
9
 
! Отговори
Астра зенеката преди 3 години
Е те от Европа казаха, че жертвите от ваксината са малко и може да се продължава.Чак като се изравнят бройките ще я спират.
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Билет за оня свят?Ко?Не!!