Доц. Гломб: Все повече млади хора се разболяват симптомно

Британският вариант засяга повече младите хора
15 мар 2021 09:53, Ния Христова
10
Доц. Гломб: Все повече млади хора се разболяват симптомно
Снимка: Pixabay
Новият британски щам на COVID-19 засяга повече младите хора, които все по-често се разболяват симптомно. Той се захваща по-здраво и се размножава по-бързо в носоглътката. Това каза пред БНТ доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел вирусология на Националния център по заразни и паразитни болести.
 
Тя обясни, че физическите свойства на новия британски щам на коронавируса не се различават - пренася се по същия начин и симптомите са същите. Британският щам обаче се характеризира с по-голяма заразност. Ако предишния вариант зарязяваше 100 човека, този заразява 170. Тенденцията се очертава да е и с малко по-висок леталитет.
 
Доц. Гломб беше категорична, че няма чак такава промяна във вируса: "Той заразява хората, пренася се, а в момента се адаптира".
Още по темата
 
Вирусологът припомни и за т.нар. руски грип, който е бил наличен преди около век и половина. Тя смята, че той е бил причинител на сезонните настинки: "Предполагаме, че това ще стане и с коронавируса, но трябва време", смята тя.
 
"Всяка епидемия си следва своя ход. Тя тръгва към един пик, след което той започва да спада", заяви още доц. Гломб. Тя посъветва да излизаме на чист въздух, често проветряване и стоене на слънце за позитивен ефект в борбата с коронавируса.
 
Относно ваксините доц. Гломб коментира: "Излязоха много публикации, които оказват, че ваксините образуват антитела срещу всички варианти". Хората трябва да се осланят на достоверни сайтове, завърши тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Посочени ли бяха някакви цифри? С колко е нараснал броят на хоспитализираните млади хора? С колко е нараснал броят на карантинираните млади хора? Но новото пропагандно плашило вече е в ход: и младите се покосяват вече, дори и бебета се покосяват вече. Коко страшилката трябва да се поддържа, защото, ако се вдигне мъглата на психозата, току виж ще се окаже, че затвориха света за нищо.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новият щам засягал повече младите хора.Ако новият щам е по-заразен, той трябва да засяга по-заразно всички хора. Новият щам няма изкуствен интелект, за да различава млад ACE2 рецептор от стар такъв. Ако вирусните количества са по-големи и разболяват и млади хора, то при възрастните същите повишени количества трябва да имат по-фатални последствия, което също не се наблюдава. Типични лекарски манипулации.
8
1
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 3 години
Жена ми си направи тест и излезе положетелен, аз си направих за да разбера имам ли нещо или нямам. Други странни въпроси?
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен4Ти като си нямал симптоми, от какъв зор си направил тест.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само дето не знам дали вече има достоверни сайтове.
5
17
 
4
 
! Отговори
НОВА МЯРКА преди 3 години
ДА, ОБЯСНЯТ НА ХОРАТАСоциалната дистанция е важна и тях включва и физическа дистанция. Хората НЕ трябва да правят секс по време на епидемия и после трагедии с бременни умрели жени и увредени деца и да винят после държава и лекари, хора които са правили безотговорен секс без да спазват мерките за социална дистанция. Толкова ли тези не хора, а животни нямащи разум да изчакат 3-4 години с правенето на бебета.
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Доц. Гломб: Все повече млади хора се разболяват симптомно"От събота съм вкъщи под карантина без симптоми. Още няколко колеги прекараха вируса по същия начин през последния месец. Освен ако не броите безсимптомното изкарване за симптом, тогава спрете с апокалиптичните си глупости.
3
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е лоша тенденция. Дано не се запази тази посока на промяна на вируса. Сегашните половинчати "мерки" ще ви се сторят най-голямата свобода, за която ще си спомняте с носталгия. Много се разводниха приказките за вирусата, а трябва да се действа, докато е време.
2
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просто нямаше как и в Бнт да не се появи някои измислен професор или доктор . Гломб ли си пломб ли си , ако беше толкова сериозно нямаше сигурно да си покажеш носа навън.
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демек да ги почваме от детската градина и да ваксинираме наред, тъй ли?!