Експерт: Работодатели принуждават служители да се ваксинират

При натиск търсете Комисията за защита от дискриминацията
Обновена: 15 мар 2021 18:29 | 15 мар 2021 18:26, Анисия Иванова
46
Експерт: Работодатели принуждават служители да се ваксинират
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

В разгара на третата вълна на Covid кризата у нас работодатели принуждават своите служители да се ваксинират в разрез с обявения принцип на доброволно поставяне на ваксина срещу коронавирусната инфекция. За това алармира експертът по трудово право д-р Тодор Капитанов, който е създател на платформа за безплатни юридически консултации. Капитанов е получил конкретни сигнали чрез платформата и по синдикална линия.

Още по темата

"Постоянно получаваме писмени и устни запитвания дали работодателите имат право да задължават своите работници да се ваксинират. Сигналите са, че някои от работодателите заплашват и притискат работниците, като им казват, че няма да ги допуснат до работа, ако не покажат документ за ваксинация, че ще им намалят трудовото възнаграждение“, обясни Тодор Капитанов пред БНР.

Това решение е абсолютно индивидуално, лично и зависи от много неща, заяви Капитанов. „Може отказът да зависи от здравословното състояние, семейно положение, религиозни причини...“, допълни той.

Изискването за задължително ваксиниране Капитанов определи като дискриминация.

„Работодателят няма право да изисква от работниците чрез налагане на санкции. Но той може да направи това, като им предложи поощрения – да дава нещо като екстра на работещите, които са предприели ваксинация. Това е един добронамерен модел да ги мотивира положително, а не чрез притискане, заплахи и други негативни методи.“, каза още той.

Капитанов съветва хората, подложени на подобен натиск, да се обръщат към Комисията за защита от дискриминацията и към териториалните дирекции на Инспекцията по труда. Работещите могат да се обръщат и към структурите на КНСБ в цялата страна за съдействие.

Той призова работодателите да осигуряват канали за компетентна информация относно ваксините от медицински лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доскоро мислех, че ваксините няма да вършат работа, но поне ще са безвредни, ама май съм бъркал...
3
36
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Промяната на радеФ е факт!!!
2
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Досега не са ми предлагали екстри, понеже не пуша, ама нищо, вазелините са толкоо по-хубави евективни ефикасни безопасни, че нека поощряват хората да се кастрират. Не се сърдя. В перспектива, добре ще е за всички.
1
7
 
27
 
! Отговори
ДС на БКП преди 3 години
КОГАТО ГЕРБ ГИ ИЗНУДВАТ ,Е ТАКА!