Мярката 60/40 до края на май, ще запази 100 хил. работни места

Какъв ще бъде редът за кандидатстване и подпомагане?
32
Мярката 60/40 до края на май, ще запази 100 хил. работни места
Снимка: БГНЕС

Действието на мярката за запазване на заетостта, известна като 60/40, да се удължи до 31 май 2021 г., обсъдиха социалните партньори на извънредно онлайн заседание.

Още по темата
Средства ще продължат да се изплащат за работници и служители, които през периода от 13 март до 31 декември 2020 г. са работили на непълно работно време, ползвали са отпуск на основание чл. 173а от Кодекса на труда или работата им е била преустановена поради въведени временни ограничения на дейността. Работниците и служителите следва да са били в трудово правоотношение с работодателя преди 1 октомври 2020 г.

И през допълнителния период на прилагане на мярката размерът на подкрепата от държавата ще е в размер на 60 на сто от осигурителния доход и от дължимите от работодателя осигурителни вноски за месец октомври 2020 г. Допълнителният финансов ресурс за удължаване на мярка е в размер на 147 млн. лева, с които се очаква да бъдат запазени около 100 хиляди работни места, съобщиха от правителствената пресслужба

След промяната на Постановлението за изплащане на средства ще могат да кандидатстват работодатели, доказали спад на приходите от продажби през месеца, предхождащ месеца на кандидатстване, с не по-малко от 20 на сто спрямо усреднените приходи за 2019 г.

До 15 април 2021 г. работодателите ще могат да подават заявления за изплащане на средства за периода от 1 януари до 31 март 2021 г. Заявленията ще се разглеждат и финансират по досегашния ред.

Социалните партньори не са постигнали единодушна подкрепа по проекта на Постановление.

Правителството и социалните партньори са обсъдили и промени в реда за изплащане на компенсации на работници и служители, осигурени в икономически дейности, за които са наложени от държавен орган временни ограничения за осъществяването им в периода на обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка.

С тях се предвижда лицата да имат право на компенсация за не повече от 60 дни за 2020 г. и не повече от 90 дни за 2021 г., в които са ползвали неплатен отпуск във връзка с наложени ограничения за осъществяване на дейността, за която са наети, с акт на държавен орган.

Увеличава се срокът за допустимост, който вече ще бъде не по-късно от 30 юни 2021 г. Допълнителният финансовият ресурс за обезпечаване на мярката е в размер на 24,6 млн. лева и се очаква да достигне до 33 хиляди заети лица.

Финансовите средства, необходими по мярката са осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ чрез финансовия механизъм REACT-EU. Запазват се условията и редът за кандидатстване и получаване на финансовата подкрепа.

Социалните партньори не са постигнали единодушие по проекта на Постановление.

НСТС е провел и избор на ротационни зам.-председатели - от организациите на работниците и служителите е избран Димитър Манолов - президент на КТ "Подкрепа", а от квотата на работодателските организации Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
7
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Държава която има над 1 милион трайно безработни, ако не и повече, без да получат помощ, няма какво да се коментира ще се емигрира няма да се гласува за никой. някой ден като направим партията на безпартийните
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека го кажа пак. Работя в швейцарска ИТ компания и се възползваме от 60/40. Средната заплата при нас е над 9000лв.. Който честно плаща данъци, помощ има. Който е в сивия сектор- на улицата. Така е и редно.
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
60 на 40 ще спаси 100 държавни хранилки
4
1
 
8
 
! Отговори
Хичо преди 3 години
Какъв е скрития смисъл на снимката?Че вече си броим стотинките ли?
3
2
 
8
 
! Отговори
Ммм преди 3 години
Важно е да има помощти.
2
3
 
10
 
! Отговори
Парцала преди 3 години
:-) СМЯХ
1
5
 
7
 
! Отговори
60/90/60 преди 3 години
А мярката "зарази ме" докога ще бъде продължена, че не става ясно от дописката?